Terug naar de middeleeuwen? Thierry Baudets perspectief op de toekomst van Europa..

8 months ago
2.13K

Dit filmpje wordt gebruikt in navolgend artikel:
https://vrijheidsberoving.nl/de-toekomst-van-europa-volgens-thierry-baudet-terug-naar-de-middeleeuwen/

Invoering

In een recente toespraak betrad Therry Baudet, een prominente politieke figuur, het podium om de tumultueuze geschiedenis van Europa en zijn hedendaagse uitdagingen te bespreken. Gebruikmakend van de historische context betoogde hij dat bepaalde ontwikkelingen in de Europese politiek en het Europese bestuur het continent leiden naar wat hij een ‘terugkeer naar de middeleeuwen’ noemt. Dit artikel onderzoekt Baudets perspectief op deze kwestie en de implicaties die dit kan hebben voor de toekomst van Europa.

Het tijdperk van conflicten

Baudet begint zijn toespraak met het benadrukken van een periode in de Europese geschiedenis die wordt gekenmerkt door een reeks brutale conflicten die woedden tussen 1500 en 1650. Deze conflicten, vaak de vroegmoderne oorlogen genoemd, waren het resultaat van overlappende en conflicterende rechtsgebieden die inherent waren aan de Middeleeuwen. Gedurende deze tijd streden koningen, edelen, kerkelijke en wereldlijke heersers voortdurend om de macht om beslissingen te nemen. Steden, provincies, de adel en de geestelijkheid hadden allemaal hun eigen regels, wat leidde tot een complexe en gelaagde politieke structuur. Bijgevolg had geen enkele instelling het ultieme gezag, en deze gang van zaken leidde tot eeuwen van bloedige conflicten.

De overgang naar de moderniteit

Om een ​​einde te maken aan deze voortdurende oorlogen kwamen Europese denkers uit verschillende landen tot de conclusie dat het centraliseren van territoriale jurisdictie de oplossing was. Dit markeerde de overgang van de Middeleeuwen naar de moderne tijd. Baudet benadrukt dat tijdens deze transitie één organisatie de bevoegdheid kreeg om de orde te handhaven in een duidelijk afgebakend gebied, en dat de bevolking gehoorzaamheid beloofde aan deze gecentraliseerde macht. Het tijdperk van de natiestaat was aangebroken.

Het tijdperk van vrede en vooruitgang

Vrede en welvaart keerden geleidelijk terug naar Europa in de 17e en 18e eeuw. De Verlichting en de democratische revoluties brachten een periode van rationaliteit, beperkte oorlogen en vooruitgang met zich mee. Baudet merkt echter op dat dit tijdperk niet zonder uitzonderingen was, aangezien bepaalde leiders zoals Napoleon, de Duitse keizer, Mussolini en Hitler probeerden een imperiale heerschappij te vestigen, wat tot grote conflicten leidde.

Het naoorlogse tijdperk

Het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog bracht een andere reeks uitdagingen met zich mee. Baudet stelt dat supranationale instellingen, zoals de Europese Unie en internationale gerechtshoven, de natiestaten van Europa begonnen te ontmantelen. Bovendien hebben massa-immigratie, open grenzen en multiculturalisme de grenzen van homogene bevolkingsgroepen doen vervagen. Dit heeft volgens Baudet geresulteerd in een terugkeer naar een staat die lijkt op de Middeleeuwen.

Een nieuwe middeleeuwen?

Baudet stelt dat Europa getuige is van de creatie en cultivering van nieuwe overlappende rechtsgebieden, zoals de rechtstreekse toepassing van de sharia-wetgeving en het internationaal recht op burgers. Hij benadrukt ook de opkomst van een quasi-erfelijke aristocratie in de vorm van kosmopolitische elites, die onderling trouwen en internationaal opereren, schijnbaar los van de gewone burgers. Baudet stelt dat het verlies van beslissingsbevoegdheid door de nationale hoofdsteden op cruciale beleidsterreinen leidt tot een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.

Een fundamentele keuze

Concluderend roept het perspectief van Therry Baudet belangrijke vragen op over de toekomst van Europa. Zijn supranationalisme en multiculturalisme de weg naar een nieuwe Middeleeuwen, zoals hij suggereert? Of moet Europa terugkeren naar het natiestatenmodel dat in het verleden voor stabiliteit en vooruitgang zorgde? De toespraak van Baudet nodigt ons uit om over deze vragen na te denken en na te denken over de implicaties van de keuzes die Europa de komende jaren maakt.

Het is belangrijk op te merken dat dit artikel het perspectief van Therry Baudet presenteert en zijn standpunten niet onderschrijft of bestrijdt. De complexe vraagstukken rond het politieke en sociale landschap van Europa vereisen een voortdurende dialoog en debat tussen verschillende belanghebbenden.

Loading 1 comment...