Hugo de Jonge op weg naar burgemeester van Rotterdam: Een controversiële keuze?

1 month ago
1.41K

https://vrijheidsberoving.nl/hugo-de-jonge-op-weg-naar-burgemeester-van-rotterdam-een-controversiele-keuze

In de nasleep van zijn omstreden periode als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is Hugo de Jonge nu in beeld als mogelijke nieuwe burgemeester van Rotterdam. Deze mogelijke benoeming heeft al voor veel ophef gezorgd, onder andere door de kritische geluiden van huisarts Els van Veen.

Els van Veen, een prominente huisarts en actief op sociale media, uitte haar zorgen en verontwaardiging over de mogelijke benoeming van Hugo de Jonge als burgemeester van Rotterdam. In een reeks tweets stelt ze dat zijn eerdere beleid en daden als minister hem ongeschikt maken voor deze nieuwe functie. Ze wijst op de harde aanpak die De Jonge hanteerde tijdens de coronapandemie, waarbij hij miljoenen mensen zou hebben uitgesloten en tegen elkaar zou hebben opgezet.

"In 2021 en 2022, als minister van VWS, heeft Hugo de Jonge miljoenen mensen verketterd, zwart gemaakt, hen tegen hun familie opgezet, enkel omdat ze geen kort getest coronavaccin namen. Hen uitgesloten, hen beledigd, hen de schuld gegeven van overbelaste IC's," schrijft Van Veen. Ze bekritiseert ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) die onder zijn leiding streng optrad tegen huisartsen die off-label medicatie tegen COVID-19 voorschreven, een beleid waar zij zelf ook mee te maken kreeg.

Van Veen benadrukt dat er nog steeds rechtszaken lopen tegen verschillende artsen en dat de onderzoeken van de Inspectie naar onder andere haar persoon nog niet zijn afgerond. "Als Hugo de Jonge burgemeester van Rotterdam kan worden zonder verantwoording af te leggen, terwijl huisartsen nog steeds dankzij hem worden vervolgd, toont dat wat mij betreft het failliet van de journalistiek, parlement en justitie aan," concludeert ze scherp.

De toespraak bij WNL op Zondag.

Tijdens een uitzending van WNL op Zondag werd Hugo de Jonge gevraagd naar zijn toekomstplannen, als hij straks geen minister meer zou zijn. Hoewel hij de vraag tactvol beantwoordde, bleef de mogelijke benoeming tot burgemeester van Rotterdam een gevoelig onderwerp. "Ik hou zielsveel van Rotterdam, daar maak ik nooit een geheim van, maar deze procedure is wel echt vertrouwelijk," zei hij.

Deze uitspraak werd breed gedeeld en heeft geleid tot speculaties en zorgen onder het publiek en in de media. De Jonge wees erop dat hij als minister van Binnenlandse Zaken, de huidige verantwoordelijke voor de benoemingsprocedure, niets mocht zeggen over zijn mogelijke benoeming.

Controverse en publieke opinie.

De mogelijke benoeming van De Jonge tot burgemeester van Rotterdam heeft geleid tot verdeeldheid in de publieke opinie. Voorstanders wijzen op zijn ervaring en toewijding, terwijl tegenstanders, zoals Els van Veen, de nadruk leggen op zijn omstreden beleid en de impact daarvan op de samenleving tijdens de coronapandemie.

Critici vragen zich af of De Jonge geschikt is voor de rol van burgemeester gezien zijn verleden en de spanningen die zijn beleid heeft veroorzaakt. De vraag blijft of de procedure eerlijk en transparant zal verlopen, zonder politieke beïnvloeding.

De discussie over Hugo de Jonge’s mogelijke benoeming als burgemeester van Rotterdam is nog lang niet voorbij en zal ongetwijfeld de komende tijd veel aandacht blijven trekken.

Loading 3 comments...