Europese Digital Services Act (DSA): Einde van de vrijheid van meningsuiting?

11 months ago
287

Dit fragment uit een uitzending Blckbx.TV wordt gebruikt in een artikel op
https://vrijheidsberoving.nl/een-parallel-trekken-nieuwe-controle-over-informatie-in-het-digitiale-tijdperk/

Op 25 augustus 2023 trad de Digital Services Act (DSA) in werking. De EU beweert dat dit het internet veiliger zal maken, maar critici noemen het een censuurwet. Gideon van Meijeren, een kamerlid voor de FVD en expert op het gebied van vrijheid van meningsuiting, legt de gevaren uit.

De DSA is een set regels van de Europese Unie die van toepassing zullen zijn op alle aanbieders van digitale online diensten, zoals internetproviders, zoekmachines, online marktplaatsen en sociale media netwerken. Hoewel het doel van de DSA is om een veilige online omgeving te creëren voor burgers, zijn er kritische geluiden over de mogelijke beperkingen van de vrijheid van meningsuiting die dit met zich mee kan brengen.

Grote online platforms en zoekmachines met meer dan 45 miljoen actieve gebruikers per maand in de Europese Unie vallen onder de DSA. Dit omvat bedrijven zoals YouTube, Facebook en Google. Kleinere internetbedrijven zullen ook onder de DSA vallen, maar de meest controversiële maatregelen zullen voornamelijk gelden voor de grote spelers.

Een punt van zorg is dat de DSA zich bezighoudt met het bestrijden van "desinformatie", maar de definitie van wat als desinformatie wordt beschouwd, is vaag. Dit opent de deur voor interpretatie en mogelijke censuur van meningen die afwijken van de officiële standpunten van de overheid. Het idee van de overheid die bepaalt wat als waarheid wordt beschouwd en welke meningen worden onderdrukt, roept vergelijkingen op met historische totalitaire regimes die op dezelfde manier informatie controleerden.

Een kritiekpunt is ook dat de DSA de mogelijkheid biedt voor de Europese Commissie om in te grijpen bij wat zij als een "crisis" beschouwen. Dit geeft de Commissie de macht om socialemediaplatforms te dwingen informatie te verwijderen of juist te verspreiden, afhankelijk van het oordeel van de Commissie. Dit roept zorgen op over de persvrijheid en de onafhankelijkheid van online platforms.

De invoering van de DSA roept vragen op over de balans tussen veiligheid en vrijheid van meningsuiting. Hoewel er ook positieve aspecten aan de DSA zijn, zoals transparantie en interne klachtenprocedures, blijft het risico bestaan dat deze wet de deur opent naar overheidscontrole en censuur van online informatie en meningen. Het is een complex debat dat de fundamentele waarden van democratie, vrijheid en openheid raakt.

Loading 2 comments...