Ukraine on Fire! Kijk en vorm je mening over het conflict...

2 years ago
84.3K

De verhelderende documentaire Ukraine on Fire van Oliver Stone laat zien hoe ontzettend complex de situatie in Oekraïne is en dat het veel te simpel is om de strijdende partijen in te delen in goeierikken en slechterikken.

Oekraïne is een groot land in het hart van Europa, strategisch zeer belangrijk gelegen met toegang tot de Zwarte Zee. Al eeuwenlang is het land speelbal van touwtrekkende wereldmachten die het willen controleren. Het bloedbad van Maidan in 2014 veroorzaakte een bloedige opstand waarbij president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en Rusland door westerse media werd afgeschilderd als de dader. Maar klopt die lezing?

Ukraine on Fire van regisseur Igor Lopatonok biedt een historisch perspectief op de diepe verdeeldheid in de regio die leidde tot de Oranjerevolutie van 2004, de opstanden van 2014 en de gewelddadige omverwerping van de democratisch gekozen Janoekovitsj.

De Maidan-revolutie werd door de westerse media behandeld als een volksopstand, maar was in feite een staatsgreep die was georganiseerd door nationalistische groeperingen in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Onderzoeksjournalist Robert Parry onthult hoe Amerika NGO’s en mediabedrijven financiert om zijn geopolitieke agenda in het buitenland te promoten.

Uitvoerend producent Oliver Stone krijgt ongekende toegang tot het inside-verhaal door zijn interviews met voormalig president Viktor Janoekovitsj en minister van Binnenlandse Zaken, Vitaliy Zakharchenko. Zij leggen uit hoe de Amerikaanse ambassadeur en facties in Washington actief plannen maakten voor regimeverandering.

En tijdens zijn eerste ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, vraagt ​​Stone om zijn kijk op de betekenis van de Krim en de NAVO. Ook vraagt hij naar Poetins visie op de lange geschiedenis die de VS hebben van regimewisselingen.

Parkeer de emoties, kijk en oordeel zelf.

De documentaire is Nederlands ondertiteld.

Loading 9 comments...