Richard en Eldor de juridisch enig juiste procedure voor het kennisgeven van ambtsmisdrijven

2 years ago
56

Eldor van Feggelen en Richard van Beem hebben zich vastgebeten in de juridische procedures rondom ambtsmisdrijven door ministers, staatssecretarissen en leden van de Staten-Generaal. Dit naar aanleiding van een aantal mislukte vervolgingen van ministers. Het blijkt dat aangiftes ingediend worden bij instanties die niet bevoegd zijn en om die reden de procedures als kansloos gezien moeten worden.

Wij roepen iedereen op die ooit aangifte gedaan heeft tegen ministers, staatssecretarissen en leden van de Staten Generaal of die dat nog van plan is de aangifte alsnog in te dienen als kennisgeving van een ambtsmisdrijf bij de Hoge Raad. Let op dat u een kennisgeving doet en niet verzoekt om vervolging in te stellen. Dat is namelijk niet aan de Hoge Raad.

Het adres:
Hoge Raad der Nederlanden
Postbus 20303
2500 EH Den Haag

1.
Artikel 76.1
https://maxius.nl/wet-op-de-rechterlijke-organisatie/artikel76/
jurispudentie
2.
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2021:1554 uitspraak van 19-10-2021
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2021:1554
3.
Telefoon gesprekken met de griffie van de hoge raad, Belangrijk hierin is dat de HR geen cassatie hof is.
https://www.youtube.com/watch?v=_7uWn3BAgDU

4.
Proces regelement van de hoge raad 1.1.7 belangrijk
https://www.hogeraad.nl/reglementen-protocollen/reglementen/procesreglement-hr/

Waarom is een kennisgeving voldoende?
Elke ambtenaar of persoon die door de Nederlandse staat direct of indirect wordt betaald en kennis heeft van een ambtsmisdrijf is volgens het wetboek van strafrecht verplicht om daarvan aangifte te doen. De Hoge Raad is belast met het kennisnemen in eerste aanleg van ambtsmisdrijven. Door kennis te geven is de betrokken medewerker van de Hoge Raad verplicht hiervan aangifte te doen, dan wel deze melding door te zetten. De Hoge Raad is nu bij wet verplicht om onderzoek naar het ambtsmisdrijf te starten. Hierdoor start het proces van informeren van de Minister en de 2e kamer. Als het onderzoek uitwijst dat er sprake is van een ambtsmisdrijf dan zullen de kamerleden over moeten gaan tot vervolging, omdat ze zich anders zelf schuldig maken aan een ambtsmisdrijf.

Waarom geen aangifte bij de Hoge Raad, maar slechts een kennisgeving?
Normaliter voor normale strafbare feiten doe je aangifte bij het OM (eventueel via de politie). Aangifte doe je omdat het OM ook de organisatie is die over kan gaan tot vervolging. Dat ligt bij ambtsmisdrijven anders. Voor ambtsmisdrijven neemt de Hoge Raad de rol van het OM over voor wat betreft het onderzoek, niet voor de vervolgingsvraag. Je zult bij de Hoge Raad conform artikel 76 RO het ambtsmisdrijf melden. Je kunt hier niet vragen om vervolging en dat is wat je met een aangifte doet. De Hoge Raad doet na ontvangst van de kennisgeving een onderzoek naar het ambtsmisdrijf. En rapporteert aan de Minister. De Minister heeft vervolgens de plicht de kamer te informeren. De Kamer neemt kennis van het onderzoek en bepaalt dan of het overgaat tot vervolging. Ook de regering kan dat besluit nemen.
Omdat deze bijzondere strafbare feiten een andere rechtsgang heeft, het OM niet bevoegd is (niet om kennis te nemen van de ambtsmisdrijven en niet om al dan niet over te gaan tot vervolging) en de vervolging door regering of Tweede Kamer moet worden bevolen zul je dus ook deze specifieke procedure moeten volgen.

Wat is wijsheid bij het vervolgen van ambtsmisdrijven?
Doe van elk strafbaar feit wat een ambtsmisdrijf zou kunnen zijn aparte een kennisgeving. De reden hiervoor is dat deze procedure nog dateert van zeer oude wetgeving (1855). Daarin zit een bottleneck: de Tweede kamer heeft 3 maanden de tijd vanaf het moment dat de commissie ingesteld wordt voor nader onderzoek (dus onderzoek nadat de bevindingen van het onderzoek van de Hoge Raad is ontvangen). Die tijd is erg beperkt. Ter voorkoming dat ze gebruikmaken van de dooddoener dat er in 3 manden onvoldoende mogelijkheid was voor gedegen onderzoek en om die reden niet tot vervolging overgaan, is het zinvol om de aangifte simpel te houden door steeds maar 1 strafbaar feit hierin te benoemen.
Je kunt dan beter meerdere aparte kennisgevingen doen, die dan ook apart behandeld moeten worden.

Kan dit succesvol zijn?
Een corrupte misdadige overheid zal nooit een van hun misdadigers vervolgen. Dus ze zullen vast iets bedenken waardoor ze niet tot vervolging over gaan.
Maar je maakt dan wel inzichtelijk dat deze overheid corrupt is. Dat de rechtstaat een farce is, dat rechters meewerken aan een corrupt systeem en op de stoel zitten van de overheid en andersom en dat de mensen in het land door de fata morgana van vrijheid, democratie en rechtsstaat heen gaan prikken.

Loading comments...