Shalom Israel - 33 Shabbatul

3 years ago
75

Shalom Israel

O emisiune despre Istoria, Cultura si Religia si Viata poporului Israel

Emisiunea 33 - Shabatul

Invitat: Dl Sorin Rosen, Prim Rabinul Comunitatilor Evreiesti din Romania
Moderator: Ioan Peia

Intro
Stimati telespectatori, bine v-am regasit la emisiunea Shalom Israel, o emisiune despre istoria, cultura, religia si viata poporului Israel.
Un scriitor contemporan spunea ca viata este ceea ce ni se intampla in realitate in timp ce noi suntem ocupati sa facem planuri. Viata trece atat de repede pentru majoritatea dintre noi incat nici nu avem timp sa ne gandim la ea. Traim dar uitam de ce traim si mai inainte de a intelege ce se intampla viata s-a terminat. Iudaismul este foarte preocupat de timp. Pe langa sarbatorile lunare si cele anuale nici o saptamana nu trece fara sarbatorirea Shabatului. Pentru sase zile evreii sunt preocupati de implinirea nevoilor fizice si in particular a trupului. Cel putin o zi pe saptamana, a saptea zi a saptamanii, evreii poarta de grija sufletului si se reinoiesc spiritual.
Pentru a invata importanta zilei de shabat pentru poporul Israel, originea ei si modul in care evreii inteleg in zilele noastre sa o traiasca, am invitat din nou in emisiunea noastra pe Prim Rabinul Comunitatilor Evreiesti din Romania, pe dl Sorin Rosen.
Bine ati revenit in emisiunea noastra domnule rabin.
1. Pentru inceput am dori sa ne impartasiti cand a fost creata Tora si unde apare pentru prima data notiunea de Shabat in Scriptura?
R. Gen 2:2 In ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfirsit lucrarea, pe care o facuse; si in ziua a saptea S'a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse.
Gen 2:3 Dumnezeu a binecuvintat ziua a saptea si a sfintit-o, pentruca in ziua aceasta S'a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse.

2. Textul Scripturii spune clar ca Dumnezeu a lucrat sase zile si Dumnezeu S-a odihnit in ziua a saptea. Exista in iudaism conceptul unui ritm al lucrarii si odihnei lui Dumnezeu in intregul univers in zilele noastre?
R.
3. Cum au ajuns evreii la intelegerea ca Dumnezeu doreste ca oamenii sa fie in armonie cu el atat in lucrarile Lui cat si in odihna Lui?
R. Exo 16:22 In ziua a sasea, au strins hrana indoit, si anume doi omeri de fiecare. Toti fruntasii adunarii au venit si au spus lui Moise lucrul acesta.
Exo 16:23 Si Moise le-a zis: „Domnul a poruncit asa. Mine este ziua de odihna, Sabatul inchinat Domnului; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert, si pastrati pina a doua zi dimineata tot ce va raminea!”
4. De ce a trebuit ca Dumnezeu sa porunceasca aducerea aminte si sfintirea zilei Lui de odihna?
R. Exo 20:8 Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s'o sfintesti.
Exo 20:9 Sa lucrezi sase zile, si sa-ti faci lucrul tau.
Exo 20:10 Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului,Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta.
Exo 20:11 Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamintul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S'a odihnit: de aceea a binecuvintat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.
4. Dumnezeu a asociat implinirea Legii Sale cu Binecuvantarea si incalcarea Legii cu Blestemul? Au reusit evreii sa implineasca a patra porunca din Decaloglu?
R.
5. Care au fost urmarile tragice ale incalcarii voii lui Dumnezeu de catre Israel si in mod deosebit a poruncii legata de ziua de Shabat?
R.
6. Ce trebuia sa faca de fapt un evreu in vremurile lui David, Solomon si a profetilor pentru ca sa implineasca porunca pazirii Shabatului?
R.
7. Ce trebuie sa faca un evreu in zilele noastre pentru a implini cerintele legate de Shabat?
R.
8. Seara de Shabat are o denumire speciala – Oneg Shabat, ceea ce inseamna desfatarea Shabatului. De ce o zi de Shabat este o zi de desfatare pentru un evreu?
R. Isaia 58
9. Ce face un evreu religios intr-o zi de Shabat?
R.
10. In ziua de Shabat un evreu religios nu are voie sa faca multe activitati? Care sunt aceste activitati si cum au fost ele selectate?
R.
11. Cum sarbatoreste comunitatea credinciosilor evrei ziua de Shabat?
R.
12. Domnule rabin care sunt unele din cele mai frumoase momente pe care le traiti in ziua de Shabat?
R.

Final
Abraham Joshua Heschel a spus: „Templul a fost un sanctuar in spatiu, shabatul este un sanctuar in timp.”
S-a spus din vechime ca Israelul a fost chemat de Dumnezeu sa pazeasca Shabatul. Unii intelepti evrei au spus ca Shabatul a pazit poporul lui Israel.
Ziua de Shabat incepe cu un cantec de dragoste al sotului pentru sotia lui inspirat din cartea Proverbelor 31:10-31. Binecuvantarea pentru cupa de vin, un simbol al bucuriei, este urmata de frangerea painii numita challah, paine special pregatita pentru aceasta ocazie.
In ziua de Shabat omul este chemat sa inceteze a se lupta pentru supravietuire sau pentru nevoile lui fizice. In timpul Shabatului omul are o singura indatorire, de a fi cu adevarat om in prezenta lui Dumnezeu.
Domnule rabin Sorin Rosen va multumim pentru participarea la aceasta emisiune si pentru informatiile impartasite.
Va multumim pentru atentia cu care ne-ati urmarit. Pana la emisiunea urmatoare: Shalom tuturor! Shalom Israel! Shalom Romania!

Loading comments...