DocTV: – Sp kan havne på 6,8 prosent hvis vi samarbeider med SV

Published September 24, 2021 4,196 Views

Rumble – Aksepterer vi økte drivstoffpriser, er SP snart på 6,8 prosentpoeng, sier ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen (Sp). Svaret kom som en reaksjon på torsdagens utspill fra tidligere SV-leder Kristin Halvorsen om at Sp må godta dyrere drivstoff for å få regjeringssonderingene i mål. Se Documents lange intervju med den klartalte distriktsordføreren.

Lyngens populære ordfører er godt fornøyd med Senterpartiets resultat ved valget, særlig lokalt, der partiet nå puster Arbeiderpartiet i ryggen med 23,2 prosent (+5,5 pp fra 2017). Arbeiderpartiet fikk 26,9 prosent (+3,5 pp). Begge partiene profiterte sterkt på Høyres halvering, fra 20,7 prosent i 2017 til 9,7 prosent ved årets valg. Men han er sterkt uenig i at hans parti i det hele tatt har begitt seg inn på sonderinger med Sosialistisk Venstreparti.

– Jeg likte ikke at vi bandt oss til å samarbeide med Arbeiderpartiet før valget, heller. Aller helst skulle vi, som et sentrumsparti, ventet til stemmene var talt opp, for så å se hvem vi kunne, burde eller skulle samarbeide med. Noe annet er jo å pisse på velgerne!

– Du bryr deg ikke om at enkelte mener du burde vente med kritikken, eller eventuelt ta den internt?

– Hvor enn jeg vender meg i Nord Norge er det en stor overvekt som er direkte rystet over at vi bare sonderer med SV. Hvis ikke en ordfører i partiet kan rope varsku om en så viktig sak, er det partiet som har et problem.

Som en innledning til intervjuet på ordførerens kontor på Lyngseidet i Lyngen kommune, delte jeg mine inntrykk fra flyturen til nord, tidlig tirsdag morgen. Da jeg så alle de forblåste fjordene, de glattskurte fjellene og knausene som fikk de spredte husklyngene, et og annet tettsted og småby, dandert med små grønne flekker av dyrket mark, slo det meg hvor hardt våre kyst- dal- og fjellforfedre har kjempet for å skape seg et utkomme, for å skape dette landet. Første spørsmål ble derfor enkelt og greit:

– Blir ikke dere nordlendinger, dere distriktsentusiaster sinte over hvordan distriktene behandles, over hvordan landet endres av landets styrende politikere?

BREAKING: Rumble to Combine with NASDAQ listed CFVI