שבע תחפושות שלא תרצו לראות

3 years ago
13

השבוע קבע בית המשפט עשר שנות מאסר לאמיר ברמלי שהיה הבעלים של קרן ההשקעות "קלע". מסתבר שכמו במקרים רבים, מה שנראה כמו קרן השקעות מצליחה המניבה למשקיעיה תשואה גבוהה היה בעצם תחפושת לתרמית פונזי.

לכבוד פורים מאמר על התחפושות שלא תרצו לפגוש או איך להיזהר מתרמיות פיננסיות. כמה סימנים שמציגים לכם "השקעה" שלא כדאי לכם להתקרב אליה ומה כדאי לעשות לפני שאתם כן משקיעים.

תשואה גבוהה
הסימן הראשון להשקעה חשודה הוא תשואה גבוהה מהרגיל. אז כולם יודעים שאם התשואה מובטחת כשמנסים למכור לנו השקעה זה בטוח תרמית ולכן מוכרי חלומות שונים מציגים גם סיכונים כאלו ואחרים עם משפט המפתח "בכל דבר יש סיכון". בפועל כשאתם שומעים על תשואה גבוהה משמעותית ממה שעולה הלוואה בבנק עליכם לשאול את עצמכם מדוע אותו "יזם" צריך להשקיע כל כך הרבה בגיוס "משקיעים" במקום פשוט לקחת הלוואה בבנק. הסיבה היא בדרך כלל שלבנק צריך להחזיר את הכסף ולמשקיעים לא צריך להחזיר את הכסף (גם אם לא מדובר בתרמית). לבנק יש מחלקה משפטית וכלים לבדוק היטב השקעות ולקהל היעד של "השקעות" כאלו אין.

סיפור הגיוני אך לא ניתן לבדיקה
אנשים עם מודעות כלכלית נעשים חשדנים כאשר מציעים להם תשואה גבוהה. לכן הבטחת התשואה מגיעה יחד עם סיפור שנראה הגיוני אך בלתי ניתן לבדיקה. במקרה של קרן קלע בבעלות הנוכל ברמלי הסיפור היה כזה – עסקים שונים צריכים הלוואה מהבנק. הבנק דורש מהם להציג הון עצמי מזערי כתנאי לקבלת האשראי. לעסקים אלו אין את ההון העצמי ולכן הם פונים לברמלי שייתן להם הלוואה לימים בודדים בריבית גבוהה על מנת שיוכלו לקבל את ההלוואה העיקרית מהבנק. עם קבלת ההלוואה מהבנק הם מחזירים לברמלי את הכסף וברמלי משלם למשקיעים תשואה גבוהה. למשקיע בקרן אין כלים כדי לבדוק מודל עסקי זה אבל אפשר להשתמש בכלי שלמדתי מאשתי. מי שיעגל פינות או ירמה במקום אחד, יעשה זאת גם במקום אחר. אם מישהו יוצר מודל עסקי אשר מסייע לעסקים לרמות את הבנקים אז הוא רמאי. עם רמאים לא כדאי לכם לעשות עסקים. עוד דבר שכדאי לדעת הוא שבנק תמיד בודק את הדברים שאומרים לו ביותר מדרך אחת. לדוגמה אם החליט הבנק שעסק (או אדם) צריך הון מסוים כתנאי לקבלת הלוואה אז לא מספיק שבחשבון העו"ש קיים הון זה, הבנק תמיד ירצה גם דו"ח כספי במקרה של עסק או דו"ח הלוואות במקרה של אדם פרטי כדי לראות אם מקור ההון הוא הלוואה.

תמריץ לבוּרוּת
הדבר שידפוק כל תרמית הוא ידע של הקורבן. המשפט שהכי מפחיד נוכל הוא אני צריך להתייעץ עם עורך דין/רואה חשבון/אשתי/חבר שלי או סתם לספור עד מאה לפני שאני חותם כאן כאן וכאן. לכן רוב הנוכלויות יכילו תמריץ לבורות בנוסח המחיר הרגיל הוא X אבל ממש עכשיו יש הזדמנות נדירה בגלל הקורונה, בגלל שמישהו אחר ביטל, בגלל שקרכלשהו אחר תוכל לעשות זאת בהנחה של 30%. לעולם אל תצטרפו ליוזמה מבטיחה ככל שתהיה אם ההצעה כוללת לחץ זמן כלשהו. תמיד היוועצו עם איש מקצוע מתאים או לפחות שנו לילה על ההצעה שקיבלתם.

התרחקו ממשרדים מפוארים
שמעתם בטלפון את המשפט "תבוא תתרשם מהמשרדים" ונדבר. זוהי עוד לא פסילה מוחלטת אבל זו נורה אדומה בוהקת. השקעות לא בוחנים לפי המשרד (השכור בדרך כלל) בו הוצגה ההצעה. משרד מפואר הוא תחפושת שנועדה לעשות עליכם מניפולציה של הצלחה אבל זו עדיין מניפולציה. למשקיעים מקצועיים לא אכפת אם ההשקעה שלהם מנוהלת מהמקלט בבית של הבעלים או ממשרד מפואר במגדל במוזיאון. משקיעים לא מקצועיים מניחים שמי שמשלם הרבה על שכירת משרד ועיצובו, כנראה מרוויח וכדאי להצטרף להצלחתו. זה ממש לא בהכרח נכון.

כריזמה של המוכר מסכנת את ארנקכם
ישנן המצאות רבות ששמן קשור לממציא שלהן. צילום רנטגן קרוי על שם מגלה הקרינה ויליאם רנטגן. שפת מורס על שם ויליאם מורס משפט פיתגורס על שם… וכו'. על שם פונזי ישנה תרמית ותיקה ויעילה – הבטח לאנשים תשואה גבוהה (עם סיפור מופרך כלשהו כאמור), קח את כספם ממנו תשלם למשקיעים הקיימים את תשואתם (כי ההשקעה כאמור לא מניבה בפועל כלום) ואת היתרה קח לעצמך. כל עוד ממשיכים להגיע משקיעים הכל יפעל כשורה. למיידוף זה פעל משך שנים. פונזי היה כל כך טוב "בעבודתו" שגם כאשר כבר ישב בכלא אנשים המשיכו לשלוח לו כסף "להשקעות" ודרשו מהממשלה לשחררו.

נוכל מיומן יוכל להפיל כל אחד בפח כולל אותי ואתכם. הדרך להיזהר היא כאמור לשמוע. לומר אחשוב על זה, ללכת הביתה ולשוחח עם בן/בת הזוג וגם עם אנשי מקצוע. אלו כבר לא תחת השפעת הכריזמה של הנוכל ולכן מקבלים את העובדות כפשוטן. אם הם בעלי מקצוע אז הם יודעים לבדוק את הדברים בלי כל הרעש והצלצולים של מתק שפתיים ומשרד מרשים. על פונזי אני ממליץ בחום לשמוע בפודקאסט כשבגרוש היה חור של רועי גירון. אחר כך האזינו לכל פרקי הסכת מבריק זה.

התרחקו משמות מרשימים
לעסק אמתי יש בעלי מקצוע אפורים. יש עורך דין שכנראה לא שמעתם עליו. יש רואה חשבון שכנראה לא שמעתם עליו וכו'. לעסק שרוצה לעשות עליכם מניפולציה יש משרד עורכי דין ורואי חשבון ידועים. אם מתפארים בפניכם שרואי החשבון או משרד עריכת הדין שלנו הוא הגדול / המפורסם בארץ. היזהרו. זה לא אומר שכל הלקוחות של הרצוג-פוקס-נאמן או של BDO זיו האפט הם נוכלים. זה כן אומר שאם איש מכירות של יוזמה עסקית כלשהי מתפאר בשמות נותני השירותים לחברה שלו אז יש סיכוי שזה כדי שתחשבו משהו מסוג "משרד כזה מפורסם כנראה לא יתלכלך עם לקוחות שאינם כשרים". ובכן, זה לא נכון.

להמשך, הקשיבו לפרק

Loading comments...