סדרת טלוויזיה מיוחדת: כיצד צל הרפאים של הקומוניזם שולט בעולמנו - פרק 4 (חלק א') - ייצוא המהפכה

3 years ago
42

ההתפשטות של כת הקומוניזם ברחבי העולם מונעת באמצעות אלימות והולכת שולל. כשהקומוניזם מיוצא ממדינה חזקה למדינה חלשה יותר, אלימות היא הנתיב המהיר והיעיל ביותר. הכישלון של העולם החופשי לזהות את המאפיינים של כת הקומוניזם גורם לו להקל ראש בייצוא של אידיאולוגיה קומוניסטית.

ייצוא מהפכה לאסיה

ייצוא המהפכה על ידי בריה"מ הייתה הסיבה האמיתית לכך שהמפלגה הקומוניסטית הסינית (מק״ס) הצליחה לתפוס בכוח את השלטון. ב-1919, יסדה בריה"מ את "האינטרנציונל הקומוניסטי השלישי“ שמטרתו הייתה לייצא מהפכה ברחבי העולם. באפריל 1920, גריגורי וויטינסקי, נציג "האינטרנציונל הקומוניסטי השלישי" נסע לסין. במאי הוקם משרד בשנחאי כדי להתכונן להקמת המק"ס.

במשך 30 השנה הבאות, המק"ס הייתה רק שלוחה של המפלגה הקומוניסטית של בריה“מ, ומאו דזה-דונג קיבל קצבה חודשית של 170-160 יואן מהרוסים. המשכורת החודשית הממוצעת של פועל בשנחאי באותה תקופה הייתה לערך 20 יואן.

תפיסת השלטון על ידי המק"ס הייתה קשורה בחלקה להסתננות המפלגה הקומוניסטית לארה“ב. זו אחת הסיבות לכך שנשיא ארה"ב הארי טרומן הפסיק את התמיכה בצ'יאנג קאי-שק בעוד שהסובייטים המשיכו לתמוך במק"ס.

טרומן גם קיבל את ההחלטה לצאת מאסיה אחרי מלחמת העולם השנייה. ב-1948, צבא ארה"ב עזב את דרום קוריאה, וב-5 בינואר 1950 הודיע טרומן שארה"ב לא תתערב יותר בענייני אסיה. זה כלל את הפסקת הסיוע הצבאי לטייוואן בראשות צ'יאנג קאי-שק, גם במצב של מלחמה בין הרפובליקה העממית של סין (PRC) לבין הרפובליקה של סין (טייוואן).

שבוע לאחר מכן, מזכיר המדינה האמריקני, דין אצ'יסון, חזר והדגיש את המדיניות של טרומן ואמר שאם תפרוץ מלחמה בחצי האי הקוריאני, ארה"ב לא תתערב. מדיניות אי-התערבות זו סיפקה הזדמנות למפלגה הקומוניסטית להרחיב את השפעתה באסיה.

כשצפון קוריאה פלשה לדרום, והאו"ם שלח כוחות צבא, שינתה ארה"ב את המדיניות שלה.

המק"ס עשתה כל שביכולה לנסות לייצא מהפכה. נוסף על אימון לוחמי גרילה במדינות שונות, אספקת נשק ושליחת כוחות להילחם נגד ממשלות לגיטימיות, היא גם סיפקה תמיכה כלכלית משמעותית להתקוממויות.

Loading comments...