De grootste crisis van de mensheid: een krimpende bevolking en de wereldwijde implicaties ervan.

18 days ago
60

Een vergrijzende samenleving met lege huizen en gesloten scholen doemt op als een grimmige waarschuwing voor de langetermijngevolgen van dalende vruchtbaarheidscijfers. Het aanpakken van deze stille crisis vereist culturele, economische en wereldwijde samenwerking voordat het te laat is

In een tot nadenken stemmende nieuwe video verklaart de Noorse auteur en commentator Björn Andreas Bull-Hansen dat de grootste crisis van de mensheid al is begonnen. Deze keer is het niet klimaatverandering, oorlog of economische ongelijkheid - het is de alarmerende afname van de wereldwijde bevolkingsgroei. "Stel je een toekomst voor," begint hij, "waarin bijna iedereen die je ziet oud is. Lege huizen omzomen de straten van je woonplaats. Er ligt geen pensioen op je te wachten, geen gezondheidszorg omdat er niet genoeg artsen of verpleegkundigen zijn. Dit is geen sci-fi-film; Het is een realiteit die wordt gedicteerd door cijfers."

De cijfers liegen niet.

In 1950 bedroeg het wereldwijde vruchtbaarheidscijfer 4,9 kinderen per vrouw. In 2023 was dat aantal gedaald tot 2,3, net boven het vervangingspercentage van 2,1. In veel westerse en Aziatische landen liggen de vruchtbaarheidscijfers nu ver onder de vervanging, waardoor wat Bull-Hansen en anderen, zoals Elon Musk, de grootste uitdaging van de mensheid noemen, is ontstaan.
Zelfs dichtbevolkte landen zoals China zijn niet immuun; Het land verliest naar verluidt jaarlijks 400.000 mensen, wat twijfel doet rijzen over het vermogen om een toekomstige demografische ineenstorting te compenseren.

Het domino-effect.

Bull-Hansen schetst een dramatisch beeld van de toekomst als deze trend zich voortzet. Een vergrijzende bevolking betekent dat minder werknemers belastingen betalen om sociale diensten in stand te houden, wat leidt tot financiële ineenstorting. Regeringen kunnen zich wenden tot meer immigratie om arbeidstekorten op te vullen, waardoor potentiële sociale en culturele spanningen ontstaan. Economische recessie, stijgende criminaliteit en maatschappelijke onrust doemen op aan de horizon. "We zullen hele landen zien instorten", waarschuwt hij. "Geen leger om hen te verdedigen, geen dokters voor de zieken en niemand om voor de ouderen te zorgen."

Cultuur en beleid: een oproep tot actie.

Bull-Hansen stelt dat voor het oplossen van deze crisis meer nodig is dan economische prikkels. "De cultuur moet veranderen", benadrukt hij. "Familie en het krijgen van kinderen moeten weer als levensdoelen worden gezien." Hij roept ook op om een einde te maken aan de stigmatisering van ouders die prioriteit geven aan het opvoeden van kinderen boven traditionele carrières. Hij bekritiseert echter het passieve optimisme van degenen die beweren dat het probleem 'zichzelf zal oplossen'. Zonder actief ingrijpen denkt hij dat de situatie in chaos zal ontaarden.

Een sombere kijk, maar hoopvolle discussie.

Bull-Hansen erkent de somberheid van zijn boodschap en nodigt kijkers uit om deel te nemen aan de discussie. "Als je denkt dat dit geen probleem is, leg dan uit waarom", zegt hij, terwijl hij een constructieve dialoog aanmoedigt.
Voor een lichtere noot sluit hij af door kijkers naar zijn buitenkanaal te leiden, waar hij overlevingstips deelt, zoals het inpakken van een bijlsteel - een schril maar opzettelijk contrast met het zware onderwerp.

Voorbij alarmisme.

De video wordt afgesloten met een open uitdaging aan regeringen en samenlevingen over de hele wereld.

Zijn we klaar om de demografische verschuiving het hoofd te bieden en doortastende actie te ondernemen?
De antwoorden zullen de toekomst van de mensheid zoals we die kennen vormgeven. ■

Aanvullende bronnen:

Clip met NL subs:

Boekentip: Boeken tip: https://www.boekengilde.nl/boekenshop/lotuses-and-clogs/

Door Björn Andreas Bull-Hansen
Uitgelicht op YouTube, 28 december 2024 | 713K abonnees, 44,816 weergaven

https://youtu.be/um4h6-DHY3k

Loading comments...