Baldovin psi ψ- Prezentare canal

11 days ago
16

Baldovin psi ψ

Vă salut! Numele meu este Gabriel Baldovin. Sunt teoretician în mai multe domenii, printre care şi domeniul psiho. Am mai avut câteva intervenţii în activitatea mea de activist civic în zona psiho, dar de data asta vreau să iau mai în serios această activitate de, să-i zicem psiholog. Aş vrea să fie cea de psihoterapeut, însă din păcate nu mai am suficient timp pentru a face şi psihoterapie. Însă ţin să pătrund cu acest canal nou Baldovin psiho în cât mai multe case pentru a ajuta cuplurile să meargă eventual la un terapeut de cuplu, şi să reziste cât mai mult. Vreau să-mi adaug şi eu aportul meu, atât cât o fi, pentru a face cuplurile să fie mai durabile, şi să ducă eventual la o familie completă, la copii. Pentru că, din păcate, natalitatea s-a prăbuşit. Autorităţile ne mint că am avea undeva la 10-20 de milioane de români, dar dacă ne uităm în realitatea satelor, doar în jurul marilor oraşe satele au rămas cu aceeaşi populaţie. Ce depăşeşte undeva 20 de km de marile oraşe, populaţia s-a înjumătăţit. Sînt unele sate care sînt pe cale de dispariţie. Mai sînt câteva familii în ele. Iată că, de fapt, populaţia noastră, conform cu procentul urban-rural, trebuie să fie undeva la 13-14-15 milioane, inclusiv cu cei plecaţi în diaspora. E mare nevoie de creşterea natalităţii pentru a ne salva. Pentru că, în ritmul ăsta, efectiv, dispărem. Şi pentru asta e nevoie de sudarea cuplurilor. Ei bine, asta o să fac: o serie de video-uri pentru a ajuta cuplurile să stea împreună cât mai mult posibil, şi să aibă o viaţă fericită împreună.

Aş vrea să fac în continuare diferenţa între psihologie, psihoterapie şi psihiatrie. Psihologul este un om care pune diagnostice, eventual dă concediu unor oameni stresaţi, nişte psihologi din ăştia de lux mai lucrează cu serviciile secrete pentru a crea diversiuni. Cam asta face psihologul. Deci nu prea e corect să spunem „Am o problemă şi trebuie să merg la psiholog”, deşi aşa se zice peste tot în lume, în ţările cele mai avansate. E un început să zicem că „mergem la psiholog”. Dar faptul că cineva a absolvit o facultate de psihologie nu-l face şi psihoterapeut. E cu totul altceva decât a fi psiholog: a urmări, a auzi pentru, eu ştiu, 20-30 de minute, o oră, o poveste a unui om şi a pune un diagnostic, şi eventual alte măsuri (administrative). Ei bine, la psihoterapie nu-i doar atât. Durează un pic mai mult, de la o lună până la cel puţin 2 ani la cea mai importantă tehnică de psihoterapie, respectiv psihanaliza. Deci psihoterapeutul are nevoie de o formare în psihoterapie, nu-i suficient să termine facultatea, şi, uneori, nici necesar să termine facultatea de psihologie. Ar fi bine să o termine. Dar cel mai important este să aibă o formare sau un talent că… sînt mulţi care fac şi formare şi care nu-s destul de bine pregătiţi pentru a fi psihoterapeuţi. Asta ia nevoie de timp. Dacă simţiţi nevoia să mergeţi la psihoterapeut, încercaţi întâi cu studenţi, pentru că au preţuri mai mici! Şi, dacă nu avansaţi, simţiţi că nu apar îmbunătăţiri în viaţa dvs., atunci puteţi să mergeţi la nişte psihoterapeuţi mai cu experienţă, cu tarife mai mari, şi cu rezultate mai bune. Şi eventual să mergeţi la tehnici mai bune, până la psihanaliză, care este regina psihoterapiei.

Despre psihiatrie: psihiatria este o ramură a medicinii care se ocupă cu tulburări psihice mai severe, cum ar fi schizofrenia, cum ar fi epilepsia, cum ar fi depresia majoră, pentru care oferă medicaţie, tratament farmacologic. Fiecare dintre astea 3 sînt diferite, fiecare foloseşte tehnici diferite, fiecare foloseşte cuiva anume. Vă daţi seama că fără psihiatrie am avea probleme cu cei cu tulburări psihice mai severe. Dar oferirea de pastile celor cu tulburări psihice mai uşoare nu e cea mai bună soluţie. Şi aici intervine psihoterapia cu multele ei tehnici. Să nu credeţi că psihoterapeutul nu are nicio funcţie şi e un fel de şarlatan la care vi şi vorbeşti lucruri pe care le-ai putea vorbi şi singur! Nu e adevărat! De fapt te fereşti de ele. Şi „banii pe care îi dai la psihoterapeut îi poţi folosi la altceva”. Da, sînt mulţi oameni înstăriţi care îi folosesc la altceva şi tot dărâmă altceva, şi iar refac şi iar refac, şi de fapt mai bine dădea banii pe psihoterapie. Cei care fac case şi le tot dărâmă, de exemplu, sînt în situaţia asta. Mai bine te duci la psihoterapie. Pentru că e de fapt mult mai ieftin decât să consumi sau să tot mergi în vacanţe şi când te întorci vezi că de fapt nu s-a schimbat nimic. E bine să mergi şi în vacanţe, desigur, să vizitezi locurile. Dar e mult mai ieftin o psihoterapie în cazul ăsta, în care tu te duci pentru a te simţi mai bine, pentru a-ţi crea un ego mai încrezător în sine, o stimă de sine mai importantă. Deocamdată mă opresc aici. O să revin şi cu altele. La revedere!

Loading comments...