Braziliaans hooggerechtshof verbiedt 'X': Shellenberger waarschuwt voor totalitaire koers

2 months ago
171

This article is also available in English browse via the link below:
https://vrijheidsberoving.nl/braziliaans-hooggerechtshof-verbiedt-x-shellenberger-waarschuwt-voor-totalitaire-koers/

Het hooggerechtshof van Brazilië verbiedt X (voorheen Twitter) en legt VPN-gebruikers een boete van $8.900 per dag op.
Activist @ShellenbergerMD waarschuwt voor stijgende autoritarisme.
Is dit gewoon de start van Orwell’s #1984 of gewoon het begin?

In een dramatische stap die wereldwijd aandacht trok, heeft het Braziliaanse hooggerechtshof het sociale media-platform X (voorheen Twitter) verboden en zware straffen opgelegd aan gebruikers die proberen het verbod te omzeilen. De rechtbank kondigde een dagelijkse boete van $ 8.900 aan voor iedereen die betrapt wordt op het gebruik van een VPN om toegang te krijgen tot de site.
Activist en auteur Michael Shellenberger veroordeelde de acties van de rechtbank en voerde aan dat Brazilië afglijdt naar autoritarisme.

"Dit gaat niet alleen over Brazilië," Shellenberger tweette.
"Het is het begin van de totalitaire toekomst die George Orwell in 1984 voorspelde."
Shellenberger, bekend om zijn milieuactivisme en zijn rol bij het mede-oprichten van het Breakthrough Institute, is een prominente stem geworden tegen censuur en autoritarisme.
Zijn opmerkingen hebben een fel debat op gang gebracht, waarbij sommigen beweren dat Brazilië in feite geen democratie meer is.

Het politieke landschap van Brazilië is steeds gespannener geworden onder leiding van rechter Alexandre de Moraes van het Hooggerechtshof en president Luiz Inácio Lula da Silva.
Shellenberger beweert dat deze twee figuren nu effectief Brazilië regeren met ongecontroleerde macht, waarbij ze belangrijke instellingen controleren, waaronder de rechterlijke macht en de media.
"Brazilië is niet langer een democratie," Shellenberger verklaarde in een lange vervolgpost op X. "Het wordt geregeerd door twee mannen: Moraes en Lula."

Shellenberger beschreef een reeks van wat hij omschreef als "schaamteloos illegale en ongrondwettelijke handelingen".
Van Moraes, waaronder censuureisen gericht tegen X, het oproepen van de vertegenwoordigers van X en het bevriezen van de bankrekeningen van Starlink.
Hij wees ook op de opsluiting van politieke dissidenten, zonder proces, als een teken van het afglijden van Brazilië naar autoritarisme.

"Totalitarisme begint vaak klein," Shellenberger waarschuwde, in navolging van Orwells vrees voor overheidscontrole over informatie.
Hij vergeleek de huidige situatie met Orwells dystopische roman uit 1984, waarin totalitarisme niet alleen gaat over fysieke onderdrukking, maar ook over het beheersen van de informatiestroom.

Critici van de waarschuwingen van Shellenberger beweren dat Brazilië nog steeds democratische instellingen handhaaft, wijzend op geplande lokale verkiezingen en het voortbestaan van andere sociale-mediaplatforms.
Shellenberger wierp echter tegen dat het verbieden van X vóór de verkiezingen een vorm van "verkiezings inmenging is die zo ernstig is dat het vrije en eerlijke verkiezingen zou voorkomen".

Hij beschuldigde de Braziliaanse regering er verder van de reguliere media te beheersen, die volgens hem overweldigend bevooroordeeld zijn ten gunste van Lula's arbeiderspartij.
"Lula's regering verhoogde de financiering voor het grootste mediabedrijf, Globo, met 60%, en de berichtgeving is het meest regeringsgezind," Shellenberger schreef.
Hij voegde eraan toe dat de resterende sociale-mediaplatforms in Brazilië - Facebook, Rumble en Telegram - ofwel voldoen aan de censuureisen van de overheid of het land al hebben verlaten onder druk.

De beweringen van Shellenberger vestigen ook de aandacht op bredere wereldwijde trends, waardoor bezorgdheid ontstaat over de erosie van de vrijheid van meningsuiting.
Hij wees erop dat regeringen over de hele wereld, waaronder die in de VS en Canada, sociale-mediabedrijven onder druk hebben gezet om inhoud te censureren onder het mom van het bestrijden van desinformatie.

Onder verwijzing naar onthullingen uit de Twitter files-Brazilië, onthulde Shellenberger dat grote technologiebedrijven, waaronder Google en Facebook, in het verleden hebben voldaan aan censuurbevelen.
"Google stuurde het congres zelfs vele gigabytes aan gegevens van verwijderde video's op YouTube", merkte hij op.

De situatie in Brazilië, zo betoogt Shellenberger, maakt deel uit van een breder patroon waarbij elites en regeringen censuur rechtvaardigen om de controle over informatie te behouden. Hij waarschuwde ook voor de gevaren van een alliantie tussen staatsmachten en de media, en vergeleek het met Orwells waarschuwing voor totalitaire regimes.

"Als regerende partijen kunnen beslissen wat mensen wel en niet mogen zeggen en horen, is er geen noodzaak om verkiezingen te manipuleren of regeringen omver te werpen," zei Shellenberger.
Hij sloot zijn berichten af met een oproep tot wereldwijde aandacht voor de gebeurtenissen in Brazilië, waarbij hij benadrukte dat "democratie niet kan overleven zonder vrijheid van meningsuiting".

Aangezien de protesten in São Paulo gepland staan voor 7 september, vragen velen zich af of Brazilië een terugslag zal zien tegen de groeiende centralisatie van de macht.
Shellenberger en anderen dringen er bij internationale waarnemers op aan om hun kijk op Brazilië te heroverwegen, en waarschuwen dat het land mogelijk al op weg is naar autoritarisme.

Wat staat ons nu te wachten?" vroeg Shellenberger aan het einde van zijn betoog.
"Gaan we richting een wereld zoals in Orwell's 1984, of zien we een nieuwe revolutie in hoe informatie verspreid wordt?"

We zullen het vanzelf ontdekken.

Bronnen: Michael Shellenberger via X, Openbaar Nieuws, Folha de São Paulo, CNN

Loading comments...