Ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι: Η εντολή που δόθηκε στα κράτη μέχρι το 2026

3 months ago
43

https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/sites/display/EUDIGITALIDENTITYWALLET/The+Digital+Identity+Regulation+Enters+into+Force

Η ΕΕ έδωσε εντολή στα κράτη μέλη της να δημιουργήσουν

το λεγόμενο «ψηφιακό πορτοφόλι» https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32024R1183&qid=1716986198888 μέχρι το φθινόπωρο του 2026. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να ταυτοποιούνται τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης και να αποθηκεύουν ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας.

Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας», προορίζεται να δημιουργηθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά είναι ένα έργο υψηλότερου επιπέδου της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επίσημη ιστοσελίδα της:

Ο κανονισμός-πλαίσιο της ΕΕ για την ψηφιακή ταυτότητα τέθηκε σε ισχύ στις 20/05/2024.

Τροποποιεί τον προηγούμενο κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 910/2014 για το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ όσον αφορά τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακής Ταυτότητας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει πλέον να προσφέρουν τουλάχιστον ένα πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ σε όλους τους πολίτες και τους κατοίκους έως το 2026.

Το πορτοφόλι θα είναι μια εφαρμογή για κινητά που θα επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές διαδικτυακές υπηρεσίες, σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν, να παρουσιάζουν και να μοιράζονται ψηφιακά έγγραφα (τα πάντα από πανεπιστημιακά διπλώματα μέχρι εισιτήρια τρένων) καθώς και ηλεκτρονικά υπογράφουν ή σφραγισμένα έγγραφα.

Η νομοθεσία της ΕΕ στην οποία βασίζεται η όλη διαδικασία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Ο τροποποιημένος κανονισμός eIDAS (Kανονισμός της ΕΕ με δηλωμένο σκοπό να διέπει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναγνώρισης και εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές) ορίζει ότι το πορτοφόλι πρέπει να είναι εθελοντικό, δωρεάν και διαλειτουργικό .

Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να προσδιορίζουν με διαφάνεια ποια δεδομένα διαβιβάζουν σε ποιον. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να ενσωματώσουν τον κανονισμό στις εθνικές νομοθεσίες.

Ο ψηφιακός φάκελος του κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα προορίζεται για τις ακόλουθες εφαρμογές, μεταξύ άλλων:

🔸 Αποθήκευση ψηφιακών εγγράφων όπως ταυτότητες και άδειες οδήγησης

🔸 Τραπεζικό λογαριασμό

🔸 Εγγραφή κάρτας SIM

🔸 Υπογραφή συμβάσεων ηλεκτρονικά
χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας
ενεργοποίηση ψηφιακών πληρωμών

🔸 Απόδειξη ταυτότητας, όταν ψωνίζετε online

🔸 Κεντρική διαχείριση ταξιδιωτικών εισιτηρίων

🔸 Υποβολή φορολογικής δήλωσης

🔸 Εγγραφή σε πανεπιστήμιο

🔸 Ενοικίαση αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι λοιπόν ετοιμάζεται ένα ψηφιακό σούπερ πορτοφόλι ταυτότητα, το οποίο θα έχουν δυνατότητα να αποκτούν οι πολίτες για να κινούνται σε όλη τη Ευρωπαϊκή Ένωση!

Loading 1 comment...