Dil Öğrenmek ve Kişisel Gelişim Üzerine

5 months ago
45

Esenlik,
Birçok arkadaşım dil öğrenmek istediğinden bahsetmiş. Benim için de sancılı bir süreçti. Özellikle Orta okul ve lisede yıllarca İngilizce gösterip, hâlâ doğru düzgün konuşamadığınızda; kendinizi aptal gibi hissedebilirsiniz. Fakat 2 dönemde sıfırdan, izlediğiniz ve okuduğunuz şeyleri anlayacak, insanlarla konuşacak seviyeye geldiğinizde; sorunun sizden değil, eğitimden kaynaklandığını anlıyorsunuz. Doğru teknik ile ilerlemek gerekiyor. Anadolu ve fen liselerinde bu tekniği uyguladılar. İyi üniversitelerin, iyi hazırlık bölümü oluyor ve doğru eğitim veriyorlar. Fakat iş sadece İngilizce değil, kendi dilinizi iyi bilmekten geçiyor. Maalesef bu konuda da sorunlar yaşayan biri olarak yıllardır Türkçe sözcük, öztürkçe kullanmak, kendi dilimi öğrenmeye çalışmakla zamanımı harcadım. Olay bundan ibaret.

Okulda İngilizce, Türkçe, tarih, matematik vs görüyorsunuz. Doğru teknikle gösterilmiyor. Eğer biraz "ortalamanın dışında" iseniz (iyi ya da kötü fark etmez), öğrenmekte zorlanıyorsunuz. Dolayısıyla bilinçlenince tekrardan dönüp bunları öğrenmeye çalışıyorsunuz ve farklı tekniklerle öğreniyorsunuz. İngilizce öğrendikten sonra, İngilizce anlatımlardan bunlar öğreniyor, dönüp Türkçe terimlerini de anlamaya çalışıyorsunuz. Böyle uzun uğraşlar... Tabii videoda anlattığım üzere, İngilizce olarak öğrendiğinizde, doğal olarak beynin düşünce yapısı da değişiyor. İyi veya kötü olarak yorumlamıyorum. Fakat neden okulda bu şekilde, doğru düzgün eğitim alamadık? Bunu sorguluyorum.

**

Dil, bence kişisel gelişimin en temeli. Nasıl hayatımızı düzene sokmak için bedensel sağlıktan başlıyoruz; kişisel gelişim için yazım dili, konuşma dili, gramer ve yabancı dil de bu işin temeli oluyor. Farklı düşünmeyi, farklı bakış açısını öğretiyor. Fakat anadilini, tarihini, kültürünü yeterince bilmiyorsan; bu sefer biraz İngilizce öğrenince Türkçe arasında İngilizce sözcük koymayı marifet sanıyorlar. Bir takım insanlar var, bunlar terim söylediğini düşünerek, İngilizcesini söylüyor. İngilizce bilen biri olarak ben aptal gözüyle görüyorum. Terim söylemedin, İngilizcesini söyledin. Genelde Türkçesi de oluyor. Yoksa, haklısın. Siyaset bilimini İngilizce öğrendim, dönüp Ahmet Taner Kışlalı'nın vs kitaplarını okuyarak, Türkçe terimleri de öğrenmeye çalıştım. Dolayısıyla "ben İngilizce öğrendim" bir bahane olmamalı.

**

Kişisel gelişimde spor, sağlıklı beslenme, dil üzerine neler yapacağız? İşte burada uzmanlara yönlenmek kadar sizin kendinizi tanımanız da önemli. Çünkü kendi tekniklerinizi, kendinize uygun yöntemleri tatbik edecek yani uygulayacaksınız. Olay otomatik olarak nereye geldi (Latincesiyle ipso facto, artık Latince'de ekleyeyim kulak dolgunluğu olsun), kendini tanımaya. Dolayısıyla kendinizi tanıyacaksınız.

Kendi deneyimlerimi, düşüncelerimi anlattım. Birebir kopyalayın demiyorum. Bir bakış açısı olarak aklınızda dursun. Başka insanları dinleyin, uzmanları dinleyin, uygulayın. Yanılarak, hata yaparak, uğraşarak bir sonuca varacaksınız.

ANCAK!
Size şu kadarını söyleyeceğim, bir çoğu başlıyor, 1-2 ayda pes ediyor. Bu iş değil 1-2 ay, 1-2 yıllık süreç bile değil, daha da uzun sürecektir. Gelişmek, sonsuzdur. Spor ve dil öğrenmek, okçuluk, sanat vb bir şeyde 2 yıl güzel bir süreçtir. Devam ettikçe artık virtüöz olabilirsiniz. Fakat 2 yıldan önce dil, spor, sanat, kişisel gelişim veya herhangi bir şeyde yeterlilik beklemeyiniz. 6 ay, haftanın 7 günü, günde 5 saat bir şey ile uğraşmak yerine; haftada 3-4 gün (tercihen her gün), 30-40 dakika uğraşmak fakat bunu 5 yıla yaymak; daha doğru olacaktır.

Ben düşüncelerimi belirttim. Doğrudur, yanlıştır, eksiktir, fazladır... Sizin takdiriniz.
Esen kalın.

Loading comments...