Psikopatlık nedir? Psikopat biri nasıl anlaşılır?

Streamed on:
20

Psikopatlık, bir dizi özellikten oluşan bir kişilik yapısıdır ve akıl sağlığı uzmanları tarafından çekici, manipülatif, duygusal yönden acımasız ve suç işleme potansiyeline sahip kişileri anlatmak için kullanılır. Bu terimin medyada kullanılma sıklığına bakan, sokakların psikopatla dolup taştığını zannedebilir. Oysa psikopatların nüfusun ancak yüzde birini oluşturduğu tahmin ediliyor. Bununla beraber psikopatlar, insanın burnunun dibinde saklanma konusunda çok yeteneklidirler. Birçoğu, dışarıdan normal ve çekici görünür. Bazı ana kişilik özelliklerini değerlendirerek, kişinin duygusal tepkilerini izleyerek ve ilişkilerine dikkat ederek içinizdeki psikopatları tespit etmeyi öğrenebilirsin.

İşte bu makalenin ana noktaları:

Sahte Çekicilik: Psikopatlar, profesyonellerin hoş ve sevimli bir normallik “maskesi” takarlar. Partilerin gözde insanlarıdır ve çoğunlukla herkes onları çekici bulur. İnsanları etkileyip kendilerini sevdirirler ki daha sonra onları kolayca manipüle edebilsinler.
Abartılı Benlik Algısı: Psikopatlar, gerçekte olduklarından daha zeki ya da daha güçlü olduklarına inanırlar. Statülerini yükselttiği için başarılı ve güçlü insanlara yakın davranır, kendilerinin özel muamele hak ettiğini düşünürler.
Dürtüsellik ve Sorumsuzluk: Psikopatlar, var oluş biçimlerinde hiçbir yanlışlık görmezler. Verdikleri kararlardan ya da bu kararların sonuçlarından ötürü sorumluluk duymayı reddetmeleriyle bilinirler.
Kural Çiğneme Eğilimleri: Psikopatlar otoriteden nefret eder ve kendilerini genelde kuralların üstünde görürler. Muhtemelen bu yüzden, parmaklıklar arkasındaki erkek suçluların tahminen %25’i psikopat olarak nitelendiriliyor.
Çocuklukta Suç İşleme Eğilimi: Psikopatlık ölçütlerine uyan yetişkinlerin çocukluklarında ortak noktalar bulunuyor. Psikopatlar gençliklerinde çoğunlukla, başkalarına karşı agresif davranışlar da dahil suça eğilimli davranışlar sergilerler.
Ahlak İlkeleri ve Duygusal Tepkiler: Psikopatlar genelde ahlak pusulası olmaz. İlerlemek için ne gerekirse yaparlar ve bu sırada kime zarar verdikleri hiç umurlarında değildir. Ayrıca, sığ duygusal tepkiler verirler.
Suçluluk Duygusu ve Sorumluluk Kabul Etme: Psikopatlar haksız olduklarını ya da hatalı yargıda bulunduklarını asla yürekten kabul etmezler. Üstlerine gidildiğinde, hata yaptıklarını kabullenebilirler ama hatalarının sonuçlarından kaçmak için başkalarını manipüle ederler.
Duygu Sömürüsü ve Manipülasyon: Psikopatlar, onları kurban olarak görmeni sağlamak için senin duygularını ya da güvensizliklerini manipüle etmekte ustadır.

Kaynak: https://www.wikihow.com.tr/Bir-Psikopat-Nas%C4%B1l-Anla%C5%9F%C4%B1l%C4%B1r

Loading comments...