Matkaraportti Donetskin huipulta: 10 vuotta sotaa Ukrainassa - 5 päivää ja 5 Venäjän uutta aluetta

1 month ago
5.14K

Päätoimittaja Janus Putkosen ajatukset, tunnelmat, kuvat ja videot automatkalta Luganskin pääkaupungista Jaltalle Krimille huhtikuun lopussa 2024. Paluumatkalla kotiin Luganskiin, yli 2 000 ajetun kilometrin jälkeen, pysähdys legendaarisella toisen ja kolmannen maailmansodan muistomerkillä, näkymät Donetskin korkeimmalla palkalta, Saur Mogilan huipulta.

Miltä vaikuttaa viisi Venäjän federaatioon liittynyttä entistä Ukrainan aluetta? Ja miltä näyttää Saur-Mogilan kukkula sen täydellisen peruskorjauksen jälkeen, jonka Venäjä on suorittanut kesästä 2023?

Venäjään kansanäänestyksillä liittynyt Donbass on jatkuvasti maailman huomion keskipisteessä ja uuden historiallisen konfliktin päänäyttämö, mutta länsimedia ei kerro siitä, että miltä elämä Venäjän federaatioon liittyneillä alueilla oikeasti näyttää ja tuntuu.

Putkonen on asunut ja työskennellyt Donetskissa ja Luganskissa sisällissodan keskellä vuodesta 2015 lähtien. Hänen elämänsä muuttui alkuvuodesta 2015, kun hän nousi ensimmäisen kerran Saur-Mogilan huipulle ja ymmärsi kolmannen maailmansodan syttyneen.

Siis miltä näyttää ja tuntuu entinen Ukraina tänään? Onko vuodesta 2014 kestänyt venäläisalueiden torjuntataistelu – Donbassin puolustus – ja sittemmin Venäjän interventioin tukemana vuodesta 2022, todella ollut vuosikymmenen ajan vaatimien uhrien ja suurten uhrausten arvoista?

Saur-Mogila, alkujaan toisen maailmansodan suuri Donbassin vapautuksen muistomerkki, sijaitsee Donetskin pääkaupungista noin 50 kilometriä kohti Luganskia pohjoiseen, jossa kesällä 2014 torjuttiin ja tuhottiin lännen tukemien Ukrainan asevoimien yksiköt suurissa mottitaisteluissa, jotka pyrkivät ottamaan Donetskin ja Luganskin hallintaansa alueelle itsenäisyysjulistuksen jälkeen perustetulta kansanarmeijalta.

Kukkulaa ympäröivällä alueella käytiin rajut taistelut ja muistomerkki raunioitui. Ukraina ampui alas saman taistelukentän yläpuolella MH17 matkustajakoneen elokuussa 2014, jotta maailman huomio ei kiinnittyisi sen kokemaan sotilaalliseen katastrofiin, joka Donbassin puolustuksen ihmeenä onnistui säilyttämään kansanäänestyksillä perustetut kansantasavallat aina näihin päiviin saakka, DPR:n ja LPR:n.

Voidaan siis sanoa rehellisesti, että tällä ”Ilovaiskin alueella” on taisteltu ensin toisen ja sitten vuonna 2014 syttyneen kolmannen maailmansodan merkittävät taistelut. Molemmissa venäläisiä vastassa on ollut lännen tukemat natsijoukot ja panoksena, ei sen enempää eikä vähempää, kuin koko maailman kohtalo.

Lue artikkeli ja katso kuvat: www.mvlehti.net - hakusana: Donbass

Loading 2 comments...