Вихід з сучасної духовної кризи – домашня церква

2 months ago
17

Дивіться це відео також на: https://vkpatriarhat.org/vykhid-z-kryzy/

Підписатися на розсилку нових публікацій від ВВП https://bit.ly/3PJeqlG

Кожен щирий єпископ, священник і католик усвідомлює, що сучасна Церква потребує духовного відродження. Воно мусить розпочатися від кожної людини зокрема, а особливо від основної клітини Церкви, якою є сім’я, тобто батько, мати і діти. Відродження кожного починається з молитви, тобто з формування особистого відношення до Бога. Але для цього треба створити умови, бо серед щоденного темпу життя людина не здатна знайти час для глибшої молитви. Однак при тому молодь і діти присвячують кілька годин на день смартфонам, які впродовж останніх років заморили світ. Так гайнують час не тільки в марноті, але прямо в тому, що спонукає до аморальних збочень, злочинів та сатанізму.
Яка перспектива для людства, що не хоче прийняти правду, і, хоча є сто разів обмануте, продовжує вірити брехні, яке веде його до самознищення: дочасного і вічного? Яке рішення для християн, які хочуть зберегти віру і спасти свою душу? Єдиним шляхом порятунку є правдиве покаяння та витривала молитва. Багато хто запитує: «Що нам молитися, як і коли?». Тут подаємо коротку програму під назвою «Домашня церква», основою якої є так звана «Свята година», щодня з 20:00 до 21:00.
Християнська духовність пов’язана з основними правдами віри та дотримуванням Божих заповідей. Це життя, коли ми щодня рахуємося з живим Богом, з реальністю боротьби з гріхом і духом брехні, та пам’ятаємо про вічність, смерть і Божий суд. Особливо треба змагатися за особистий контакт з Богом, за живу єдність з нашим Господом і Спасителем, з якої християнин щодня черпає світло і силу, щоб залишитися вірним Господу. Для цього необхідно у своєму особистому житті дотримуватися Божих законів і Христових заповідей. Скромність, до якої нас закликає Євангеліє, сьогодні надзвичайно актуальна. Вона є протилежністю до матеріалізму, тобто до поневолення речами і житейською гордістю.
Бог шукає правдивих християн, щоб вони стали сіллю і світлом, новою закваскою, яка згодом може заквасити паралізовану Католицьку Церкву. Крім того, сьогодні поганська псевдодуховність всмоктується в духовний вакуум, створений споживацьким суспільством, переповненим духом цього світу. Ні в якому разі християнин не може замінювати молитву так званими східними медитаціями дзену та йоги чи іншими психотехніками і практиками Нью-Ейдж. Це було б духовним самогубством.
Святі стали святими насамперед через витривалу молитву, а це діє і сьогодні.

Рекомендуємо цю перевірену програму для домашньої церкви, основою якої є Свята година з 20:00 до 21:00:
Понеділок 20:00-21:00
5 хвилин визнаємо свої гріхи, після кожного короткого визнання промовимо: «Господи, помилуй!», а інші також скажуть: «Господи, помилуй!».
5 хвилин дякуємо Богові і кожен закінчує подяку словами: «Дякую Тобі, Господи», а інші також повторюють: «Дякую Тобі, Господи».
5 хвилин просимо і прохання закінчуємо словами: «Просимо Тебе, вислухай нас», а інші повторюють те саме.
15 хвилин співу
Близько 25 хвилин молитва на Вервиці.
Година завершується молитовною зупинкою, а о 21:00 вірні приймають благословення, яке уділяють єпископи і священники.
Вівторок 20:00-21:00
Така ж програма
Середа 20:00-21:00
Близько півгодини «Молитва єдності та сили» згідно з Мр. 11,23 (див. https://vkpatriarhat.org/vvp-cherez-koho-boh-vyzvolyt/)
Молитва на Вервиці
На кінець молитовна зупинка і прийняття благословення.
Четвер 20:00-21:00
Розважання про Господні страждання і Хресна дорога (див. https://vkpatriarhat.org/wp-content/uploads/2022/04/ua-Khrystovi-strazhdannya.pdf)
На кінець молитовна зупинка і прийняття благословення.
П’ятниця 20:00-21:25
Один тиждень – розважання над 1, 2, 3, 4 словом з хреста
Другий тиждень – розважання над 3, 5, 6, 7 словом з хреста
(див. https://vkpatriarhat.org/category/svjatkyvannja-nedili/)
О 21:00 – молитовна зупинка і прийняття благословення, а далі продовжуються розважання.

Програма переживання Святої години може бути змінена відповідно до періоду року. Наприклад, у Різдвяний час півгодини співаємо колядки і півгодини молимося на вервиці. Також можна, наприклад, один-два дні на тиждень присвятити цілу годину співу побожних пісень, особливо якщо хтось має можливість акомпанувати на музичних інструментах. У співі ми часто легко відкриваємося Духу Божому і таким чином також можемо поглибити наше особисте відношення до Небесного Отця, до Ісуса, а також до Його і нашої Матері.
Ідеально було б намагатися дотримуватися запропонованої програми цілий рік, і тільки потім можна запроваджувати різні зміни. Але перш за все треба пильнувати, щоб зміна не угасила духа особистого відношення до Бога і щоб крізь неї не проник дух світу. Дуже корисно, наприклад, після закінчення Святої години, хоча б один або два рази на тиждень читати Життя мучеників і святих. Свята година має стати частиною кожного нашого дня. Початки найважчі, але кожен, хто витриває, побачить позитивні плоди.
Свята година є буквально необхідною умовою для укорінення сім’ї в християнському стилі життя серед тиску світу. Тоді повністю змінюється атмосфера в сім’ї. Ця одногодинна молитва вносить Божий мир і гармонію та благотворно і зціляюче діє на людські душі. Ісус сказав: «Не могли хоча б одну годину чувати зі Мною?». Це прохання Ісуса має бути для нас першочерговою мотивацією на кожен день.
Час, який виділимо на молитву, є конкретним даром Богові. Водночас це для нас жива і свята жертва, наша духовна богослужба (пор. Рим. 12,1). Цей час приносить нам велике благословення. Ісус закликає нас: «Збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії не підкопують і не викрадають». Тому треба почати і витривати.
Програма на вихідні включає також відновлене святкування неділі, яке починається вже в суботу ввечері.

Субота 20:00-21:20
Пророча молитва відповідно до Єз. 37 (див. https://vkpatriarhat.org/?p=35705).
О 21:00 – молитовна зупинка і прийняття благословення, а далі продовжується молитва.

Розпочинається святкування неділі:
Субота 21:20-22:20
Розважання про правди воскресіння – 1-ша година (див. https://vkpatriarhat.org/5-chastyn-sviatkuvannia-nedili-chastyna-i-kh/).
Неділя 5:00-7:00
Розважання про події воскресіння недільного ранку і спів (див. https://vkpatriarhat.org/sviatkuvannia-nedili-chastyna-2/, https://vkpatriarhat.org/5-chastyn-sviatkuvannia-nedili-chastyna-iii/).
8:00-9:00
Розважання і знову прийняття Святого Духа (https://vkpatriarhat.org/sviatkuvannia-nedili-chastyna-4/).
Участь у Літургії
Хто не може бути присутнім на Літургії, може переживати Літургію духовно згідно з брошурою (див. https://vkpatriarhat.org/wp-content/uploads/2022/08/ua-Tainstvo-viry-Yevkharystiya.pdf).
Після обіду:
Братня спільнота – приблизно 3-5 сімей, бажано окремо чоловіки і окремо жінки, триває приблизно 1-2 години. Може закінчитися розважанням про появу Ісуса учням з Емауса – 20 хвилин (див. https://vkpatriarhat.org/sviatkuvannia-nedili-chastyna-5/).
20:00-21:00
Розважання – Ісус з’являється апостолам без Томи, а потім апостолам з Томою (див. https://vkpatriarhat.org/sviatkuvannia-nedili-chastyna-5/, https://vkpatriarhat.org/poiava-v-halylei-p-iatystam-bratam/).
На кінець молитовна зупинка і прийняття благословення.

Це сучасна модель святкування дня Господнього, тобто дня Христового воскресіння і Зіслання Святого Духа. Тут намагаємося реалізувати ідею чотирьох основних принципів першої Церкви в Єрусалимі: 1) молитва; 2) апостольське вчення; 3) Літургія; 4) братня спільнота (див. Ді. 2,42).

Модель святкування дня Господнього, тобто дня Христового воскресіння і Зіслання Святого Духа, включає реалізацію чотирьох основних принципів першої Церкви в Єрусалимі: 1) молитва; 2) апостольське вчення; 3) Літургія; 4) братня спільнота (див. Ді. 2,42).
Для домашньої Церкви також рекомендуємо щоденні молитовні зупинки на 3-5 хвилин згідно зі старою церковною традицією в наступні години: при вставанні, о 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 і перед сном (див. https://vkpatriarhat.org/sim-molytovnykh-zupynok-protiahom-dnia/).
Про перших християн сказано, що вони збиралися в храмі та по домах (Ді. 5,42). Апостол Павло говорить про домашні церкви: «Вітають вас Церкви азійські. Вітають вас у Господі сердечно Акила і Прискилла з їхньою домашньою Церквою» (1 Кор. 16,19). «Вітайте братів у Лаодікеї і Німфана та його домашню Церкву» (Кол. 4,15). Основу домашньої церкви становить сім’я, яка є малою церквою. Здорова християнська сім’я – це жива клітина Церкви, яка має свій молитовний порядок.
До сучасної кризи віри додався буквально смертельний удар у формі «Fiducia supplicans». Через це не тільки дух світу, але прямо прокляття проникло в Католицьку Церкву. Таким чином вона перетворюється на антицеркву Нью-Ейдж, яка веде не до спасіння, а до прокляття. Тепер від кожного єпископа залежить, чи через свою відвагу і вірність Христові він усуне цю хмару духовної темряви з довірених йому Богом душ, чи, навпаки, дасть їй простір. Вирішальною тут є саме молитва віруючих. Тому необхідно поставити на перше місце відродження сім’ї через домашню церкву. Усі інші акції, які б заміняли молитву, є або неважливі, або оманливі, або навіть шкідливі.
Може виникнути ситуація, коли вірний єпископ виступить проти секти Бергольйо, але його буквально насильно позбавлять уряду, а на його місце прийде єпископ-єретик, який утримуватиме дієцезію під прокляттям «Fiducia supplicans». Що має робити цей переслідуваний за Христа єпископ? Нехай він разом з групою з 4-5 священників почне жити формою монашого життя в звичайному домі у придатному для цього місці своєї дієцезії. Одночасно ця спільнота стане духовним центром, звідки будуть керувати і підбадьорювати вірних священників, а також активних мирян і сім’ї. Звідти вони також здійснюватимуть зовнішню місію відповідно до існуючих можливостей. Відродженню Церкви також служить система учнівства. Це щось подібне до колишнього т.зв. катехуменату в Церкві.
Отож для сьогоднішніх правовірних єпископів є два варіанти: або вони врятують дієцезію і залишаться на посаді, відокремлені від апостатичної структури Бергольйо, або перейдуть до катакомбної церкви. Вона також потребує єпископа і групу священників. Реальність така, що якщо від секти Бергольйо відділиться лише один єпископ в даній країні, то йому буде важко залишатися на посаді, оскільки гомомережа, яка окупує Католицьку Церкву, не дозволить йому реалізувати рух відродження. Якби від апостатичної структури відділилися дві чи три дієцезії, єпископам було б легше зберегти для руху відродження церкви, монастирі, реколекційні будинки, а при можливості й інші осередки для катехизації та духовної діяльності. Але сьогодні треба серйозно рахуватися і з другою формою, а саме з формою катакомбної Церкви. Однак пам’ятаймо, що завжди діяло і буде діяти, що пекельні ворота Христової Церкви не подолають!

+ Ілля
Патріарх Візантійського Вселенського (Католицького) Патріархату

+ Методій, ЧСВВр + Тимотей, ЧСВВр
єпископи-секретарі

12.02.2024

Loading comments...