EU-wet digitale diensten stelt vrijheid van meningsuiting ter discussie.

10 months ago
2.15K

https://vrijheidsberoving.nl/eu-wat-digitale-diensten-stelt-vrijheid-van-meningsuiting-ter-discussie/
De Digital Services Act van de EU dreigt stemmen te muilkorven op platforms zoals Elon Musk's X. Het handhaven van de vrijheid van meningsuiting is niet alleen een recht, het is een plicht om de democratie te beschermen. Laten we ervoor zorgen dat verschillende meningen gedijen, niet onderdrukt.

In de voortdurende bezorgdheid die wordt gezaaid over censuur en de integriteit van democratische waarden, heeft de Europese Commissie haar zinnen gezet op het ontmantelen van Elon Musk's platform X onder het mom van de Orwelliaanse Digitale Dienst.

Het voorstel van de Commissie heeft scherpe kritiek gekregen van stemmen uit het hele politieke spectrum, waarbij velen, waaronder Robert Roos, lid van het Europees Parlement en vicevoorzitter van de ECR-Fractie, het aan de kaak stelden als een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting.

"Ik noem dit censuur," verklaarde Roos, waarbij hij de nadruk legde op de ernstige implicaties die dergelijke acties kunnen hebben voor het democratische weefsel.

"Als ze slagen, zal onze democratie het grootste slachtoffer zijn," voegde Roos eraan toe, in navolging van de wijdverbreide vrees dat de maatregelen van de Commissie afwijkende stemmen zouden kunnen verstikken en de uitwisseling van ideeën die essentieel zijn voor een gezonde democratie zouden kunnen beperken.

Roos, bekend om zijn fervente pleidooi voor burgerlijke vrijheden, is een uitgesproken tegenstander van elke wetgeving die de vrijheid van meningsuiting dreigt in te perken. Zijn recente toespraak in het Nederlands benadrukte de gevaren van het gebruik van "desinformatie" als een containerbegrip om afwijkende meningen te onderdrukken en burgers het zwijgen op te leggen.

"Desinformatie het nieuwste stopwoordje van de links liberale gevestigde orde," aldus Roos, waarmee hij onderstreepte hoe het verhaal rond de bestrijding van desinformatie is geëvolueerd van het aanpakken van buitenlandse inmenging naar het aanpakken van ongemakkelijke waarheden die door gewone mensen worden geuit.

Critici stellen dat te midden van de aanzienlijke demografische verschuivingen in Europa in de afgelopen vijf decennia en de substantiële investeringen in klimaatbeleid die onzekere resultaten opleveren, het bestempelen van afwijkende stemmen als leveranciers van desinformatie een gevaarlijk voorstadium is.

Naarmate het debat over de DSA intensiever wordt, beloven verdedigers van de vrijheid van meningsuiting zich te verzetten tegen elke inbreuk op fundamentele vrijheden, en beschouwen ze de bescherming van de vrijheid van meningsuiting niet alleen als een recht, maar ook als een plicht die essentieel is voor het waarborgen van de democratie zelf. ■

Loading comments...