Ereticul Ecumenist Petru Pruteanu DA VOIE FEMEII SA INTRE IN BISERICA IN CURGEREA SANGELUI, 2014

4 months ago
626

Ereticul Ecumenist Petru Pruteanu DA VOIE FEMEII SA INTRE IN BISERICA LA LITURGHIE IN CURGEREA SANGELUI, CALCAND: Lev. 15, 19; Can. 2 Dion.; 6, 7 Tim.; 17 Ioan Post.; Nicodim Aghioritul Talcuiri Pidalion, 20 noiembrie 2014

1688 Leviticon/Preoţia 15, 19 pag. 82,
Şi muiarea care-i va fi curîndu-i sînge şi va fi cursul ei în trupul ei, şapte zile va fi în necurăţia ei. Tot cela ce se va atinge de ea necurat va fi pînă în sară,
_____

Pidalion 1844, 2007
SFÂNTUL DIONISIE AL ALEXANDRIEI
pag. 559:
CANONUL 2
Iar pentru muierile cele ce au rânduri, de s-ar cuveni ele aşa aflându-se să intre în Biserica lui Dumnezeu, socotesc că şi a întreba este de prisos. Căci socotesc că nici ele, fiind credincioase, şi evlavioase, nu ar îndrăzni aflându-se aşa, ori a se apropia la Masa ce Sfântă, ori a se atinge de Trupul, şi de Sângele lui Hristos. Că nici ceea ce avea curgerea cea de doisprezece ani s-a atins de El spre vindecare, ci de singure poalele Lui. Că a se ruga oricum ar fi cineva, şi a-şi aduce aminte de Stăpânul oricum s-ar afla, şi a se ruga să dobândească ajutor, este lucru neprihănit. Iar la Sfintele Sfinţilor, cel ce nu-i cu totul curat şi cu sufletul, şi cu trupul, se va opri de a se apropia.

TÂLCUIRE
Întrebat fiind sfântul şi pentru aceasta, de se cade muierile, fiind în curgerea cea după luni, a intra în Biserica lui Dumnezeu? Nu găseşte de cuviinţă366.
____
366 Fiindcă unii pun înainte şi zic, că acestea sunt pândiri [observaţii] iudaiceşti, şi că Legea darului nu pedepseşte greşalele cele fireşti, răspundem: 1. Că pricina aceasta se înţelege că o ar fi luat Sfinţitul Părinte din Aşezământul Sfinţilor Apostoli, unde se zice, că muierile cele ce sunt întru curgerea sângelui, se socotesc pe sine-şi necurate; şi că în zilele curgerii lor, sunt spurcate, şi lipsite de darul Preasfântului Duh, și pentru aceea nici a se ruga voiau, nici carte dumnezeiască a citi, ba încă nici a asculta, pentru aceea ca să surpe acest prepus, au zis acolo multe Apostolii, între care şi acestea: „Că de socoteşti, o, muiere, că în cele şapte zile când te afli întru curgerea sângelui eşti spurcată şi lipsită de darul Sfântului Duh, apoi (dacă) de năprasnă săvârşindu-te (înseamnă că) şi lipsită fiind de Sfântul Duh, şi că te vei duce lipsită de nădejdea cea către Dumnezeu”. Şi iarăşi: „Deci tu, o muiere, precum zici, dacă te afli în zilele curgerii sângelui lipsită de Sfântul Duh, de cel necurat te-ai umplut. Că nerugându-te, nici citind, şi nevrând pe necuratul îl vei chema (cartea 6 cap 26 din Apostoleştile Aşezământuri). Pentru aceasta, depărtează-te de zadarnicile cuvinte, o, muiere, şi să fii aducându-ţi aminte totdeauna de Dumnezeu, Care te-a zidit pe tine, şi roagă-te Lui şi celelalte”; vezi dar că dumnezeieştii Apostoli iartă unor muieri ca acesta numai a se ruga, şi a-şi aduce aminte de Dumnezeu, precum acestea amândouă anume le cuprinde şi Canonul acesta, al Sfântului Dionisie. Fără a le ierta însă şi a se împărtăşi, sau a intra în Biserici.
_____
CANOANELE CELE 18 CU ÎNTREBĂRI TIMOTEI PREASFÂNTUL ARHIEPISCOP AL ALEXANDRIEI
pag. 680:
ÎNTREBAREA 6
Dacă vreo muiere ce se catehiseşte şi-a dat numele său, ca să se lumineze, iar în ziua botezării sale, i s-au făcut cele după obiceiul muieresc, este datoare ea a se lumina întru acea zi, ori a se mai întârzia? Şi cât să se întârzie?

RĂSPUNS
Este datoare a se întârzia până ce se va curăţi.

TÂLCUIRE
Cei ce se catehiseau, şi bărbaţii şi muierile când erau să se boteze, cu zile mai înainte se scria anume de către epistaţii [inspectorii] Bisericeşti; care şi se numeau că se luminează şi sunt aleşi. Şi apoi se găteau spre Sfântul Botez. Răspunde Sfântul prin acest Canon, că dacă vreo muiere fiind gata spre Botez, în ziua când voia a se boteza i-ar veni cele obişnuite muiereşti, să se oprească până se va curăţi.

pag. 681:
ÎNTREBAREA 7
Dacă o muiere va şti că are cele obişnuite muierilor, datoare este a se apropia la Taine în ziua aceea sau nu?

RĂSPUNS
Nu este datoare până se va curăţi.

TÂLCUIRE
Şi la aceasta răspunde Sfântul că nu se cuvine a se împărtăşi cu Sfintele Taine mai înainte de a se curăţi.
______

CELE 35 DE CANOANE ALE LUI IOAN POSTNICUL, TÂLCUITE
pag. 714:
CANONUL 17
Muierile cele ce au curgerea de sânge cea obişnuită lor, de nimic de cele Sfinte să se atingă, până la a şaptea zi, porunceşte Canonul al 2-lea al Sfântului Dionisie; dar încă şi cel al 7-lea al lui Timotei. Acestea şi legea cea veche o porunceşte; ci nici iartă a se împreuna cu bărbaţii. Că se întâmplă din aceasta, a se face slabi şi neîntregi cei ce se seamănă. De aceea şi Dumnezeiescul Mois pe tatăl copilului celui lepros l-a ucis. Căci pentru neînfrânarea sa nu a aştepta curăţirea muierii. Iar ceea ce va defăima în timpul necurăţiei sale, şi se va atinge de dumnezeieştile Taine, 40 de zile ne poruncesc a fi neîmpărtăşită439.

_____

439 A se canonisi atâtea zile muierea ceea ce are cele lunatice, şi se împărtăşeşte, aceasta nu se cuprinde în canoanele lui Dionisie şi ale lui Timotei, ci este rânduirea a însuşi postnicului, precum am aflat aceasta în manuscrisul canonic al postnicului. Iar Vlastar aşa l-a alcătuit pe Canon.

>https://ayeaye20.wordpress.com/2019/11/16/canonul-17-ioan-postnicul-curgerea-de-sange/

Loading comments...