Premium Only Content
Festivalul Românesc din Griffith Park, Los Angeles [6-7 iulie 2002]
Festivalul Românesc din Griffith Park, Los Angeles [6-7 iulie 2002]
Din inițiativa și sub îndrumarea părintelui paroh Constantin Alecse, al Bisericii "Sfanta Treime" din Los Angeles și protopop al Protoieriei Coastei Pacifice, în zilele de sâmbătă și duminică, 6-7 iulie 2002, a avut loc primul Festival Românesc din Los Angeles.
Ideea organizării, măreață desigur, comporta totuși riscul ineditului, în ceea ce privește reușita, atât din punctul de vedere al muncii de pregătire și organizare, cât și al participării invitaților. Locul festivalului a fost ales Griffith Park, în weekend-ul ce-a urmat sărbătoririi Zilei Naționale a Americii.
Timpul a fost frumos, însorit și, se spune că Însuși Dumnezeu zâmbește oamenilor când apare soarele. Mulți s-au intrebat: Oare cum va fi acest festival?! Oare ce vor zice americanii (de alta etnie) despre noi?!
Sinceri să fim, și noi ne-am gândit că este prima încercare de acest fel și, de aceea trebuie ca fiecare să-și mărească eforturile pentru reușita acestui festival.
Si intr-adevăr participarea la festival a întrecut așteptarile, numărul participanților fiind estimat la cca 6000 persoane, din care cca 1000 americani.
Munca nu a fost ușoară: s-au întins, pe iarbă, corturi, mese, scaune, iar printre copaci au fost puse baloane tricolore, au fost deschise chioșcuri cu exponate românești la preturi accesibile. Mâncarea și băuturile speciale românești, muzica, dansurile, au imprimat o atmosferă de sărbătoare și frăție, deși cei mai mulți dintre participanți, desigur, nu se cunoșteau între ei.
Scopul acestui festival a fost pe de-o parte colectarea de fonduri pentru construcția noii biserici ortodoxe române (Să ajute Bunul Dumnezeu să fie Catedrală), cu un Centru Cultural românesc, în zona Sunland, iar pe de altă parte, de a ne face cunoscută prezența, tradițiile românești, capacitatea noastră de organizare și seriozitatea muncii, pentru o cauză nobilă.
De un real succes s-a bucurat si orchestra „Valachia” din Chicago, precum și formația de dansuri „Izvorasul” din Minesota, sosite la Los Angeles, special pentru acest festival. De asemena cântărețul american George Thomas l-a personificat pe Elvis Presley, cu mult talent.
Da, totul a fost frumos, antrenant, amuzant, într-un cuvant, a fost o reușită. De aceea, efortul, aș spune uriaș al organizatorilor, se cuvine a fi apreciat în egală măsură, căci pentru această reușită s-a muncit mult, perseverent și bine organizat.
S-au format nu mai putin de 18 comitete, cu peste 70 voluntari. Pe umerii acestor voluntari, a stat greul reușitei acestui prim festival românesc.
Ca o paranteză, gândul îmi zboară acum la cei 70 (si doi), aleși și trimiși de Domnul în cetățile și locul unde El îsuși avea să vină, dându-le puteri nebănuite.
Păstrând proporțiile, cei 70 voluntari ai festivalului și-au jertfit timpul, nu au pregetat nicio clipă să se ofere voluntari, căci secerișul a fost mult, iar voluntarii puțini, pentru această muncă în folosul obștesc al Bisericii și deci în slujba Domnului, care ne va cântări la fiecare faptele, la vremea cuvenită.
Nu-i voi nominaliza pe cei 70 care, toți, si-au făcut datoria cu abnegație și, de aceea își vor lua plata de la Domnul, nu de la oameni.
Să mă ierte Domnul că, voi face totuși o excepție și anume doamna Maria Pincu, în calitatea sa de General Chairman, a fost văzută peste tot, răspunzând prompt tuturor cererilor invitaților, trăind, din tot sufletul, evenimentul. Desigur, acesta a fost primul pas (și cel mai greu) în organizarea reușită a festivalului românesc.
Sperăm și dorim că acest prim festival se va repeta anual și va prinde rădăcini în societatea multiculturală americană.
În acest fel vom adăuga și noi o floare românească, de buni creștini, la marea coroană a națiunilor ce populează sudul Californiei, căci, parafrazând-ul pe George Thomas, într-unul din cântecele sale aflate, deja, pe site-ul Bisericii pe internet, fără continuarea acestui festival, „nimic nu va mai fi la fel ca înainte”.
Bunul Dumnezeu să aibă grijă de noi toți. (reportaj de Nicolae D. Rusu)
Spicuiri din presa românească
Festivalul Românesc - Los Angeles 2002 - Sâmbătă și Duminică, 6 și 7 iulie, a avut loc loc, în Los Angeles, primul Festival al comunității românești, la care au participat între 5.000 și 6.000 de români. Participarea aceasta masivă este un semn că a început să înmugurească un sentiment de solidaritate și că se simte necesitatea unei reclădiri a Comunității Românești pe temeliile trainice ale identității comune… Alături de românii veniți, de la zeci de mile distanță și de liderii unor organizații românești, un moment de referință l-a constituit prezența lui Alexandru Kozinschi, judecător la cel de al Nouălea Circuit al Statelor Unite, funcție în care a fost numit de Președintele Reagan, în 1985. Spun că este un moment important, deoarece Alex Kozinschi s-a născut în București, în 1950 și, este, poate, cea mai importantă personalitate publică americană, provenită din capitala României… Festivalul Românesc a fost un succes remarcabil, care se va repeta în fiecare an și care, în mod sigur, va atrage nu numai un număr sporit de români, ci și personalități de prim rang ale vieții publice americane. Sperăm, de asemenea, să fie atrase și să se implice organizațiile românești și majoritatea instituțiilor religioase, deoarece numai în acest fel vom reuși să clădim o comunitate puternică, o comunitate care să fie recunoscută și apreciată. (Mircea Popescu, Președinte, Consiliul Mondial Român)
***
Festival Românesc din Los Angeles, 2002 - Organizat de Biserica Ortodoxa „Sfânta Treime” din Los Angeles
Organizarea - S-au muncit sute de ore la organizarea festivalului și, s-a cheltuit pentru parc, orchestră, dansatori, DJ, sistem de sunet, mâncare, reclamă, etc. Peste 70 de persoane au participat la organizarea acestui festival. Mâncarea - Au fost pregătite felurile: mititei - 8000, sarmale - 3300, cârnați - 2300, frigărui de pui - 1700, salate, orez, murături, prăjituri, înghețată, floricele, etc. Vinurile românești și californiene, bere și sucuri, au fost din belșug…Boutiqurile - S-au amenajat boutiquri în aer liber și s-au vândut bijuterii, tricouri și șepci, articole religioase, artizanat și jucării… Omagiu - adus veteranilor de război, prin prezența domnului Cornell Iliescu.
In onoarea zilei de 4 iulie, dumnealui ne-a prezentat o colecție de vehicole, uniforme, echipament și accesorii militare, din cel de al doilea război mondial. Domnul Cornell Iliescu reprezintă "American Legions, Post 222, Laguna Beach", "California Historical Group", "March into History Exposition", "Association of Former Prisoners of War in Romania" si "Military Vehicle Restauration Association"…Programul artistic - Pentru a-i delecta pe cei prezenți cu muzica și dansurile românești, am invitat orchestra "Valahia" din Chicago și grupul de dansatori "Izvorașul" din Minnesota. In seara zilei de duminică am avut plăcerea de a-l alsculta și pe Gabriel Vamvulescu, cântând cu acompanierea "Valahiei". In pauze am ascultat, de pe casete, muzica grupurilor "Ro-Mania" și "Hora". Îi vom asculta, din nou, pe scena la Fashion Show, în noiembrie și de Anul Nou. DJ Danno, o prezență dinamică, energizantă, a menținut plin ringul de dans.Succesul - In urma unui calcul estimativ, s-a determinat că la acest eveniment minunat am avut peste 6000 de oaspeți. Toți, cei prezenți, și-au exprimat plăcerea de a fi împreună cu noi și ne-au felicitat pentru reușită. Am primit și, încă, primim telefoane de felicitare pentru reșita festivalului… (Tibi Iovu)
***
Festival Românesc din Los Angeles, 2002 - Îi mulțumim părintelui Constantin Alecse și Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime”, pentru Festivalul Românesc din Griffith Park, Crystal Springs, la sfârșitul săptămânii în care s-a sărbătorit Independența Americii. Timp de două zile, minunate și însorite, în Los Angeles, afară, pe iarbă, s-au întins mese și corturi albe, iar printre copaci au fost agățate buchete de baloane tricolore. Mai ales copiii s-au strâns cu bucurie în jurul ardelenilor din „Izvorașul”, care au dansat afară, în crâng. Spre deosebire de festivalurile ortodoxe grecești, ori de binecunoscutul festival francez din Santa Barbara, nimic nu era strident, forțat, prea mult, aglomerat sau înghesuit. Dimpotriva, am avut senzația unei binecuvântate mese câmpenești, de sărbătoare, pașnică, prietenoasă, ca în familie între rude dragi care nu se mai văzuseră de multă vreme, deși majoritatea românilor și americanilor, care au venit, nu se cunoșteau deloc între ei. Mulți erau îmbrăcați în costume românești, sau măcar, purtau tricouri cu tricolor sau o panglicuță. Au fost prezenți principalii reprezentanți ai ziarelor românești din Los Angeles, precum și, mulți preoți și diaconi ortodocși români, americani și de alte nationalități.
Au fost gătite: sărmăluțe în foi de varză, cârnați românești, pilaf, frigărui și mici si, au fost degustate și vândute vinuri bune românești. In corturile albe s-au întins șiruri de ii, năframe, marame, icoane pe lemn pictate la mânăstiri și icoane ardelenești pe sticlă, polonice sculptate în lemn, ouă bucovinene încondeiate, toate la prețuri incredibil de mici. Toti banii donați în cadrul Festivalului vor merge către construirea unui încăpător centru comunitar cultural românesc, primul de acest fel în orasul Los Angeles, care va fi adăpostit lângă noua Catedrală Ortodoxă Română. Acesta va acoperi un mare gol și va putea deveni pentru permanență un pod înspre țarî, o oază de spiritualitate și un mijloc de a ne comunica tradiția într-unul din cele mai mari orașe americane. (A consemnat în Los Angeles, Runa Petringenaru)
Un reportaj amplu, scris de Cristian Călugărița, a fost preluat de ziarele românești din Sudul Californiei: Clipa, (Ediția electronică, Anul XII, July 11, 2002, No. # 558 si Ediția tipărită)
Meridianul, (Ediția electronică, # 268 - 13 iulie 2002 – Comunitatea Româno-Americană și Ediția tipărită, anul XXIX, vol.6 – nr.268, 13 iulie 2002, p. 11)
Universul, (Ediția tipărită, anul XVI, Nr. 551/12 iulie 2002, sub titlul „Festivalul Românesc de la Los Angeles – Un mare succes”, p. 9)
Viața Creștină (Ediția electronică, dar și tipărită, vol.45, no.2-4, July-December 2002, pp. 18-19)
Sursa: www.constantinalecse.com/capit-07-Istoricul-parohiei-sfanta-treime-c-04.htm#2002-festival
Biserica Ortodoxa Sfanta Treime
@bisericaortodoxasfantatrei8678 [You Tube Channel]
https://www.youtube.com/@bisericaortodoxasfantatrei8678/videos
-
LIVE
Phyxicx
8 hours agoFinal Fantasy XIV - Finishing Stormblood - 1/11/2025
1,357 watching -
9:21
BlackDiamondGunsandGear
8 hours agoBest of Both AR-15 + Ak47 = CMMG Mutant DISSENT
31.6K7 -
4:27:23
JdaDelete
19 hours ago $9.67 earnedCool Spot - Sega Saturday + Pizza Tower (Encore)
85.3K6 -
14:13
Tundra Tactical
4 hours ago $1.81 earnedMatt Livelsberger: Master Spy or Tragic Downfall?
13.6K4 -
4:50:45
Rotella Games
9 hours agoMake the Manor Great Again | The Bread Chronicles | Day 2
45.9K2 -
9:26
Jamesons Travels
1 day ago $5.51 earnedShawn Ryan CLOWNS Intel Expert & It GETS WEIRD!
35.3K6 -
2:09:52
Jewels Jones Live ®
1 day agoTRUMP'S GOLDEN AGE | A Political Rendezvous - Ep. 105
59.9K31 -
1:14:28
Michael Franzese
18 hours agoThe Hidden Cause of LA's Deadliest Fires in 2025?
79.1K156 -
3:59:45
Bitcoin Sports Network
11 hours agoMax & Stacy Invitational Day 2 Part 1 - LIVE from El Salvador
139K11 -
1:34:30
The Criminal Connection Podcast
5 days ago $2.61 earnedEL PACO: Gypsy Family Wars, Bare Knuckle Boxing, Assassinations and Spirits!
66.9K4