Eldtalk ep.20 - Mercantilismen, hela vägen till Banken!

5 months ago
19

Ken O’keefe
https://vimeo.com/193016404
video som förklarar implikationerna med att printa pengar ur luft.

Gustav Vasa visade tidigt prov på både uthållighet och organisationsförmåga. Men framför allt tycks han ha haft en ekonomisk begåvning som gränsade till närighet. Den misstänksamme och ofta koleriske kungen tog snabbt ett fast grepp om landets penningpolitik och utövade hård kontroll över sina myntmästare.

Det uppsving inom handeln och näringarna som framkallades genom Gustav II Adolfs och Axel Oxenstiernas ekonomiska politik medförde ett behov av en bank där kapital kunde samlas och utlånas till personer med företagsamhet och ekonomisk ledarförmåga. Bristen på kapital var så stor att man betalade ända upp till 20 % i ränta på lånade pengar. Redan Gustav Adolf hade fört frågan om inrättande av en bank på tal i sin proposition till borgerskapets representanter år 1619.

Åren 1661–1664 gav banken ut kreditivsedlar som var de första sedlarna i Europa. Dessa var betydligt enklare för allmänheten att hantera än de enorma myntplåtar av koppar, som hade präglats sedan drottning Kristinas dagar. Populariteten gjorde att sedlarna ett tag till och med betalades med överpris. Banken började ge ut lån i form av sedlar, vilka inte motsvarade insättningar av kopparmynt. Detta ledde till att värdet började sjunka.
Allmänhetens oro över sedlarnas värde ledde till en uttagsanstormning. Rusningen till den Palmstruchska banken ledde till att den måste stänga. Vid den här tidpunkten insåg man inte att penningvärdet hade ett samband med sedelutgivningens storlek och bankstyrelsen stod helt frågande inför orsaken till att banken gått omkull. Vid nästa riksdag 1664 beslutade ständerna att avskaffa sedelmyntet, för att saken inte skulle upprepas.

År 1668 beslutar riksdagen att grunda Riksens Ständers Bank, som 1867 får namnet Sveriges riksbank. Riksbanken är därmed världens äldsta centralbank.

Med grundandet av Stockholms Enskilda Bank år 1856 inleddes den moderna utvecklingen inom det svenska bankväsendet. Wallenberg betonade kraftigt bankernas uppgift att samla upp mindre besparingar som annars skulle ha legat döda på kistbottnen, och sätta dem i omlopp för att öka företagsamheten i landet. Därför, menade han, "borde bankkontoret ligga lika nära till hands som bagarboden".

Innan Stockholms Enskilda Bank grundades fanns det ingen privatbank i Stockholm. De som behövde låna pengar var tvungna att vända sig till Riksbanken, som använde sig av ett tungt och föråldrat system, eller till olika bolag eller privatpersoner som lånade ut pengar. De som sökte ett lån fick ofta vänta i veckor innan de fick ett ja eller nej, och i det Riksbankens fall berodde möjligheten till beviljande på när banken hade tillräckligt med pengar.

Loading comments...