Europese wet dreigt Nederlandse privacy in gevaar te brengen, waarschuwen deskundigen.

5 months ago
1.6K

https://vrijheidsberoving.nl
Het AD opent met een alarmerende kop: "Cyberdeskundigen in rep en roer om ‘gevaarlijke’ EU-wet: ‘We duiken de afgrond in’".
De Europese wet in kwestie, bekend als eIDAS 2.0, heeft onlangs aanzienlijke zorgen veroorzaakt onder cyberdeskundigen en Europarlementariërs.
Deze gewijzigde wet dreigt de privacy van Nederlandse burgers in gevaar te brengen door andere EU-landen in staat te stellen Nederlandse burgers te bespioneren en afluisteren zonder enige aanleiding.
Europarlementariër Bart Groothuis onderschrijft deze zorgen en belooft er alles aan te doen om deze dreiging af te wenden.

Achtergrond:

eIDAS staat voor Electronic Identification, Authentication, and Trust Services.
De tweede wijziging van deze wet, die oorspronkelijk in 2014 werd geïntroduceerd, is momenteel in ontwerp en wordt verwacht in 2023 van kracht te worden.
De belangrijkste doelstelling van eIDAS 2.0 is om digitale identiteiten te creëren en op te slaan, die door inwoners, burgers en bedrijven van Europese lidstaten kunnen worden gebruikt.

Het gevaar:

Het probleem met eIDAS 2.0 is dat het de privacy van Nederlandse burgers in gevaar kan brengen.
Andere EU-landen kunnen in theorie toegang krijgen tot de digitale identiteiten van Nederlandse burgers en deze zonder enige aanleiding bespioneren en afluisteren.
Dit vormt een ernstige bedreiging voor de privacy en de persoonlijke vrijheden van Nederlandse burgers.

Reactie van Europarlementariër Bart Groothuis:

Europarlementariër Bart Groothuis deelt de bezorgdheid van deskundigen en is vastberaden om actie te ondernemen om de privacy van Nederlandse burgers te beschermen.
Hij verklaart dat "dit mag écht niet gebeuren!" en belooft er alles aan te zullen doen om de wet terug te draaien.

Conclusie:

De gewijzigde Europese wet eIDAS 2.0 heeft alarmerende zorgen veroorzaakt onder cyberdeskundigen en Europarlementariërs.
Deze wet dreigt de privacy van Nederlandse burgers in gevaar te brengen door andere EU-landen de mogelijkheid te geven Nederlandse burgers te bespioneren en afluisteren zonder enige aanleiding.
Europarlementariër Bart Groothuis is vastbesloten om actie te ondernemen om deze gevaarlijke wet te herzien en te voorkomen dat Nederlandse burgers het slachtoffer worden van grootschalige inbreuken op hun privacy.
(Bron: AD) https://www.ad.nl/tech/cyberdeskundigen-in-rep-en-roer-om-gevaarlijke-eu-wet-we-duiken-de-afgrond-in~a48667e3/

Loading comments...