Premium Only Content
Educație Formală, Informală & Non-formală
Tipuri de Educație: Formală, Informală & Non-formală
Semnificația & Tipurile de Educație
Educația este procesul gradual care aduce schimbări pozitive în viața și comportamentul unui om. De asemenea, putem defini educația ca fiind ”un proces de acumulare de cunoștințe prin studiu sau împărtășirea de cunoștințe prin intermediul profesorilor sau altei proceduri practice.”
Ce este educația?
Educația aduce o schimbare naturală și de durată în raționamentul unui individ și în abilitatea sa de a-și atinge țelurile. Aceasta ne facilitează investigarea propriilor considerente și gânduri și ne pregătește pentru exprimarea lor în diferite forme.
Educația este principalul lucru care ne încurajează să discernem între bine și rău deoarece în absența educației, nu putem face ceea ce avem nevoie sau nu putem să ne atingem țelurile.
Mai direct, spunem, ”educația este pasajul către progres”. În plus, este drumul către soarta noastră având în vedere că realizările pot fi îndeplinite doar când indivizii au informații, aptitudini și stare mentală potrivite. În acest sens, educația creează un mediu prin care noi ne putem asocia cu diferiți indivizi și ne putem oferi gândurile.
Pentru a rezolva probleme și a fi inventivi, trebuie, prima dată, să obținem experiență cu anumite abilități esențiale. Avem nevoie de învățare și abilități pentru a fi din ce în ce mai imaginativi. Deci, educația este învățarea fundamentală a abilităților și ideilor care ne pot face mai inovativi și rezolvatori de probleme. Educația este primirea capacității de a dezvolta și rezolva probleme pentru a atinge motivele legale.
De asemenea, educația înseamnă ajutarea oamenilor să învețe cum să facă lucruri și încurajarea lor să gândească despre ce învață.
În plus, este important ca profesorii să predea moduri de găsire și folosire a informației. Prin educație, cunoștințele despre societate, țară și lume sunt transmise din generație în generație.
În democrații, prin educație, copiii și adulții trebuie să învețe cum să fie cetățeni activi și eficienți.
Mai specific, educația ajută și ghidează indivizii spre trecerea dintr-o clasă socială în alta. Indivizii, societățile, țările împuternicite de educație trec peste indivizii care stau la baza piramidei de creștere.
Tipuri de educație
Educația merge dincolo de ce se întâmplă între cei 4 pereți ai sălii de clasă. Un copil primește educație din experiențele sale din afara școlii la fel ca și din acelea din înăuntrul acesteia. Există 3 tipuri principale de educație: Formală, Informală și Non-formală. Fiecare dintre aceste tipuri este discutat mai jos.
Educația Formală
Educația formală sau învățatul formal are loc, de obicei, în școală, unde o persoană poate învăța abilități academice sau comerciale de bază. Copiii mici, adesea, merg la creșă sau grădiniță, dar, de multe ori, educația formală începe în școala primară și continuă cu gimnaziul.
Educația superioară este, de obicei, la colegiu sau universitate și ar putea garanta o diplomă academică. Aceasta este asociată unui nivel și este oferită sub un set de reguli.
Educația formală este dată de profesori specific-calificați de la care se așteaptă să fie eficienți în arta de predare. De asemenea, trebuie observată o disciplină strictă. Elevul și profesorul sunt conștienți de aceste lucruri și se implică în procesul de educație.
Exemple de Educație Formală
Învățatul la clasă;
Notele / Certificările din școală & diplomele din colegiu și universitate;
Educația planificată a diferitelor subiecte având un orar adecvat primit prin frecventarea instituției.
Caracteristicile Educației Formale
Educația formală este structurată ierarhic;
Este plănuită și dezbătută;
Taxe programate sunt plătite regulat;
Are un sistem de notare cronologic;
Are o programă și este orientată către subiect. Programa trebuie să fie acoperită într-o perioadă specifică de timp;
Copilul este învățat de profesori.
Avantajele Educației Formale
Un model educațional organizat și conținut de cursuri actualizat;
Studenții primesc cunoștințele de la profesori pregătiți și profesioniști;
Proces de învățare structurat și sistematic;
Evaluările intermediare și finale se asigură că elevii avansează la următoarea fază de învățare;
Instituțiile sunt organizate managerial și fizic;
Duce la obținerea unui certificat formal recunoscut;
Acces ușor la locuri de muncă.
Dezavantajele Educației Formale
Câteodată, elevii brilianți sunt plictisiți din cauza așteptării lungi de a termina o sesiune academică pentru a promova la nivelul următor;
Șansa adoptării unor obiceiuri rele poate fi alarmantă din cauza prezenței în clasă și a elevilor buni și a celor mai puțin buni;
Pierdere de timp, deoarece unii studenți leneși ar putea eșua să învețe corespunzător în ciuda motivației primite de la profesori;
Unele sisteme educaționale neprofesionale și nestandardizate pot cauza o pierdere de timp și de bani pentru studenți, care ajung la dezamăgire din partea educației formale și care ar fi împinși către educația non-formală.
Educație costisitoare și rigidă, în comparație cu alte forme de învățare.
Educația Informală
Educația informală ar putea fi un părinte care învață un copil cum să pregătească o masă sau cum să meargă pe bicicletă.
Oamenii pot, de asemenea, primi educație informală prin citirea multor cărți de la bibliotecă sau a multor website-uri educaționale.
Educația informală este când nu studiezi într-o școală și nu folosești nicio metodă particulară de învățare. În acest tip de educație, eforturile conștiente nu sunt implicate. Nu este nici planificată anterior, nici deliberată. Ar putea fi învățată la piață, într-un hotel sau acasă.
Spre deosebire de educația formală, educația informală nu este împărtășită de o instituție precum școala. Educația informală nu este livrată conform unui orar fix. Nu este niciun curriculum necesar. Educația informală constă în experiențe și trăirea în familie sau comunitate.
Exemple de Educație Informală
Învățarea copilului noțiuni de bază, precum numerele;
Cineva care învață limba sa maternă;
Un tip spontan de învățare, ”dacă o persoană stând într-o bancă învață de la cineva despre deschiderea și păstrarea unui cont la bancă.”;
Caracteristicile Educației Informale
Nu este limitată la pereți;
Nu are o programă definită;
Nu este planificată anterior și nu are orar;
Nu sunt necesare taxe, deoarece primim educație informală prin experiențele zilnice și prin învățarea de lucruri noi;
Este un proces pentru toată viața, într-un mod natural;
Nu sunt implicate certificări sau diplome și nu există stresul de a învăța lucruri noi;
O poți primi din orice sursă, precum media, experiențe de viață, prieteni, familie.
Avantajele Educației Informale
Un proces mai natural de învățare, deoarece tu poți învăța oriunde și oricând din experiențele tale zilnice;
Implică activități precum cercetarea individuală și personală a unui subiect de interes prin utilizarea cărților, bibliotecilor, a social media, internetului sau prin primirea asistenței unor profesori informali;
Utilizează o varietate de tehnici;
Nu are o perioadă de timp specifică;
Un proces de învățare mai puțin costisitor și mai eficient din punctul de vedere al timpului;
Nu este nevoie de angajarea experților, deoarece majoritatea profesioniștilor ar putea fi dispuși să împărtășească cunoștințele lor prețioase cu elevii / publicul prin social media sau prin internet;
Cei care învață pot lua informația necesară din cărți, de la TV, radio sau din conversațiile cu prietenii lor sau cu membrii familiei.
Dezavantajele Educației Informale
Informația acumulată de pe internet, social media, de la TV, radio sau din conversațiile cu prietenii sau membrii familiei ar putea duce la dezinformare;
Tehnicile folosite ar putea să nu fie potrivite;
Nicio perioadă de timp adecvată / niciun orar adecvat;
Rezultate ce nu pot fi prezise ceea ce ar putea duce la pierdere de timp;
Lipsa de încredere în cel care învață;
Absența disciplinei, atitudinii și a obiceiurilor bune.
Educația Non-formală
Educația non-formală include educația adultă de bază, educația alfabetizării adulților sau pregătirea echivalentă școlii.
În educația non-formală, cineva (care nu este în școală) poate învăța să scrie și să citească, alte abilități de bază sau abilități pentru locul de muncă.
Educația acasă, instruirea individualizată (precum învățarea programată), învățarea la distanță și instruirea asistată de calculator sunt alte posibilități.
Educația non-formală este împărtășită conștient și deliberat și implementată sistematic. Ar trebui să fie organizată pentru un grup omogen. Educația non-formală ar trebui să fie programată pentru a servi nevoile grupului identificat. Acest lucru va necesita flexibilitate în proiectarea curriculum-ului și a schemei de evaluare.
Exemple de Educație Non-formală
Boy Scouts și Girl Guides dezvoltă niște programe de sporturi cum ar fi înotul;
Programe de fitness;
Cursuri de educație adultă bazată pe comunitate;
Cursuri gratuite pentru educația adultă, dezvoltate de anumite organizații.
Caracteristicile Educației Non-formale
Educația non-formală este plănuită și nu are loc în sistemul școlar;
Orarul și programa pot fi ajustate;
Spre deosebire de educația formală teoretică, aceasta este educație practică și vocațională;
Nu are limită de vârstă;
Taxe și certificări ar putea să fie sau nu necesare;
Poate fi învățare full-time sau part-time și se poate să câștigi bani și să înveți în același timp;
Implică învățarea abilităților profesionale.
Avantajele Educației Non-formale
Antrenament practic și vocațional;
Dezvoltarea naturală a minții care nu așteaptă ca sistemul să se îmbunătățească;
Alfabetizare cu creșterea abilităților în care auto-învățarea este apreciată;
Flexibilitatea în vârstă, curriculum și timp;
Un sistem educațional cap-coadă în care atât sectorul public cât și privat sunt implicați;
Nu este nevoie de examene regulate;
Diplomele, certificările și premiile nu sunt esențiale.
Dezavantajele Educației Non-formale
Prezența participanților este instabilă;
Câteodată, este o pierdere de timp, deoarece nu este nevoie de examene regulate și astfel la finalul sesiunii nu se primește o diplomă;
Abilitățile de bază de a scrie și a citi sunt cruciale să fie învățate;
Nu sunt profesori antrenați;
Elevii ar putea să nu se bucure de aceiași încredere ca și elevii normali;
Unele instituții ar putea oferi certificări false prin intermediul cursurilor online.
Sursa video - https://youtu.be/g1FcwmBM3Wk
Sursa articolului: http://www.passionineducation.com/types-of-education-formal-informal-non-formal/
-
14:33
Tactical Advisor
20 hours agoIs Budget Amazon Night Vision Just As Good? Part 2
1.79K -
14:04
Forrest Galante
13 hours agoHow I Was Almost Sentenced to Death in Asia (True Story)
76.9K32 -
5:55
BIG NEM
16 hours agoThe Simple Secret to Unlocking Your Creativity
37.8K4 -
1:00:09
PMG
2 days ago $27.10 earned"MAHA & What Should Be Next With Mark Sherwood"
49.4K2 -
2:44
Memology 101
13 hours ago $12.60 earnedWhat a snake...
32.4K14 -
2:14:36
PacPowerTV
12 hours ago🔴LIVE : THE FINALS Season5 [The World's STRONGEST Gamer] 1080p 60fps
72.9K11 -
5:11:27
Joe Donuts Gaming
13 hours ago🟢Live : City Boy Inherits A Ranch 😧😓
72.2K4 -
3:41:12
Fresh and Fit
18 hours agoDaniel Penny ACQUITTED & BLM Meltdown
149K48 -
42:46
barstoolsports
16 hours agoThe Shred Line with Coach Gruden, Dave Portnoy and Steven Cheah | Week 15
97.4K7 -
3:43:53
EricJohnPizzaArtist
12 hours agoAwesome Sauce PIZZA ART LIVE Ep. #27: Christmas Special! Dr. Disrespect is Coming to Town!
62.3K12