Euro Educația - Revoluția AI

10 months ago
120

Euro Educația - Revoluția AI

Revoluţia digitală în clasă

Care sunt principalele obstacole din calea extrapolării noilor abordări didactice?

Toate studiile efectuate în domeniul educaţiei în ultimii ani arată că 80% din procesul de învăţare are loc în afara sălii de clasă. Ce-ar fi dacă am aduce mediul extern în sala de clasă? Motivul învăţării în afara sălii de clasă este interactivitatea. Oamenii învaţă făcând, nu pasiv.

Cum poate contribui tehnologia la transformarea predării şi învăţării?

Înainte de ascensiunea tehnologiei, înainte ca toată lumea să aibă telefon, nu existau decât două modalităţi de a învăţa ceva. Una era să mergi la şcoală şi să suferi în bancă: să asculţi, să memorezi şi să încerci să dai un sens celor auzite. A doua modalitate era să iei o carte de la bibliotecă. Oamenii învăţau prin aceste două metode. A venit însă revoluţia digitală, iar acum avem toţi acces la calculatoare, tablete şi telefoane. Astăzi, dacă vrei să înveţi ceva, cauţi informaţia pe telefon. Nu mai trebuie să mergi la bibliotecă şi nici nu mai trebuie să asculţi prelegeri. Însă modelul educaţional se bazează în continuare pe ascultarea prelegerilor, indiferent că eşti în clasa a II-a sau la facultate.

Copiii adoră tehnologia. Pentru ei, este un fel de baghetă magică. Dacă le oferim ocazia să descopere cu ajutorul tehnologiei, entuziasmul explodează. Dacă folosiţi calculatorul, telefonul sau tableta ca mijloc de explorare, veţi fi foarte entuziasmat.

De exemplu, dacă vreţi să învăţaţi ceva şi nu ştiţi cum, puteţi căuta un videoclip pe YouTube. Sunt videoclipuri pentru orice.

Ce modificări trebuie făcute pentru a stimula învăţarea bazată pe proiecte?

Pentru a încuraja învăţarea bazată pe proiecte, trebuie redusă importanţa rezultatelor la teste, trebuie eliminat accentul exclusiv pe rezultatele testelor. Nu zic să renunţăm la teste, pentru că nimeni nu doreşte asta. Însă poate că nu ar trebui să ne concentrăm pe ele, poate că ar trebui să folosim testele pentru a sonda felul în care elevii trebuie să aprofundeze anumite noţiuni şi nu pentru a evalua profesorii doar pe baza testelor.

Poate că ar trebui să evaluăm profesorii pe baza celor patru „C”:

Ştiu să comunice elevii dvs.?
Sunt creativi?
Au competenţe de gândire critică?
Cum se descurcă la capitolul colaborare? Dau dovadă de empatie?

Dar în privinţa competenţelor necesare la locul de muncă? Ce fel de competenţe formezi tu, ca profesor, în sala de clasă?

Care ar fi principala inovaţie pe care i-aţi îndemna pe profesori să o implementeze la clasă?

Nu se pune problema să renunţăm la prelegeri, ci doar să le reducem amploarea. Obiectivul urmărit este ca elevii să poată folosi ce află în timpul prelegerilor. Propunerea mea este ca 20% din timp să se petreacă în clasă, astfel încât elevii să aibă 20% din săptămână pentru a lucra la proiect şi a folosi lucrurile învăţate sau informaţiile aflate în restul de 80% din timp. Astfel învăţarea capătă relevanţă.

Faceţi o încercare, să vedeţi dacă nu le place copiilor. Primele săptămâni vor semăna a haos şi vă veţi întreba ce fac copii. La sfârşitul lunii însă, veţi fi surprinşi cât de mult au învăţat.

Sursa articolului -

Sursa Video - https://youtu.be/rT6moeNizFY?list=PLUEVnR_IPKNfjTUXUnGQp9bGuAwRhLprs

Alte videos privind Euro Educația - https://www.youtube.com/watch?v=Pi8flMOnfvo&list=PLUEVnR_IPKNfjTUXUnGQp9bGuAwRhLprs

Loading comments...