De Familie Kuyck - #AndereTijden over Nederlands-Indië (2012)

11 months ago
11

Soms droom je als kijker weg bij familiefilms van onbekenden uit vroeger tijden. Wie zijn die mensen, waar dachten ze aan en wat hield ze bezig? Hoe persoonlijk het materiaal uit familiefilms ook kan zijn, meestal staat de kijker met lege handen als het gaat om een specifieke duiding van het materiaal. Zo leek het ook te gaan met de filmcollectie van de familie Kuck, die in het smalfilmmuseum – tegenwoordig onderdeel van Beeld en Geluid – al een aantal jaren bewaard werd. Na enig speurwerk kwam bij een kleinzoon van de familie de complete collectie van 322 brieven boven water die Rien Kuyck tijdens haar Indische jaren naar haar ouders in Den Haag stuurde. Daarmee ging een wereld open die een intieme inkijk geeft in het alledaagse leven in de kolonie. Na ruim 80 jaar komen brieven en films bij elkaar in Met ons alles goed.

Rien en Gerhard Kuyck wonen van 1924 tot 1930 in Batavia. Hij is directeur van Radio Holland, en pioniert met moderne communicatiemiddelen. Zij is echtgenote en zorgt voor de kinderen. Het gezin raakt in de ban van de film; Gerhard maakt amateur-opnames die worden opgestuurd met de wekelijkse brieven van Rien aan haar ouders in Den Haag. Een handige manier om het thuisfront in Nederland zoveel mogelijk deelgenoot te maken van hun leven ver van huis, in een tijd dat een brief er drie weken over doet, een telefoongesprek nog een zeldzaam wonder is en sms, twitter en skype totaal ondenkbaar.

In het begin richt de camera zich alleen op het gezin met kleine kinderen, allengs wordt het Indische leven in beeld gebracht. Voorzichtig in de verte schuurt het ongemak van de koloniale samenleving. Inlanders die niet altijd gehoorzaam zijn en communistische relletjes die mede dankzij de zendmast die Gerhard Kuyck op het hoofdbureau van politie plaatst bedwongen kunnen worden.

Natuurlijk bestaan er meer familiefilms en natuurlijk zijn er ook andere gezinnen waar brieven van bewaard zijn gebleven , maar wat deze Andere Tijden uitzending bijzonder maakt is dat echt alle 322 brieven die Rien Kuyck met ijzeren wekelijkse regelmaat naar haar ouders in Den Haag stuurde in de periode 1924 - 1930 teruggevonden zijn en dat ze zo prachtig aansluiten bij de films die haar man Wouter Gerhard in Indië maakte. Net nu het gerenommeerde Kodak surseance van betaling heeft aangevraagd, gaat Andere Tijden terug naar betoverend celluloid van lang geleden.

Volg via Twitter: https://twitter.com/RealDutchEmpire

Loading comments...