Premium Only Content
Acad.Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop: Educaţia ieri și astăzi, tradiţii și perspective
Profesorii consolidează și virtuți
„Școala normează lucrurile”, spune academicianul, adică adaugă rigoare și specializare, dar trebuie să continue și consolidarea virtuților în elevi. „Meseria de profesor e una din cele mai delicate din această lume”, pentru că misiunea lui este „de a transmite valori și virtuți”.
„Orice profesor care-și îndeplinește corect misiunea de profesor, indiferent că predă educație fizică sau matematică, face educație. Și educația înseamnă tocmai transmiterea acestor valori.”
Istoricul a enumerat câteva astfel de atitudini și valori: „Dorința de a face bine și de a distinge binele de rău. Ideea solidarității între oameni. Ne-am obișnuit mai mult în ultima vreme cu lupta între oameni, cu critica exacerbată. Or, profesorii transmit acest simț de echilibru, și valorile morale pe care părinții și bunicii le-au sădit inițial trebuie continuate prin școală”.
Biserica, o școală morală
Componenta moral-atitudinală a educației a fost transmisă cel mai bine de Biserică. „În cadrul creștinismului, virtuțile se transmit de 2.000 de ani încoace și prin intermediul Bisericii. Dar ele trebuie transmise și prin intermediul Școlii”. Motivul: „Virtuțile și valorile sunt esențiale pentru ceea ce eu numesc speranța din suflete”.
„Handicapul universal este că, de la Marea Revoluție Franceză încoace, laicizarea a încercat să despartă complet sau aproape complet Școala de Biserică”, a precizat academicianul, deși, spune el, „dacă ne uităm în trecut, nu există Școală fără Biserică”.
„Credința creștină a fost un far pentru omenire în ultimele două milenii. Și nu avem nici un motiv să credem că societatea s-ar fi putut dezvolta la nivelul de astăzi fără existența acestei educații din familie care a fost continuată de Școală. Școala despărțită complet de Biserică este una fără reper”, a spus el.
Fiindcă „Religia este o disciplină care te învață în primul rând valorile morale ale societății”, Președintele Academiei consideră că trebuie să rămână în trunchiul comun.
Pentru o școală „mai umană”
Istoricul a pledat și pentru menținerea altor discipline, considerate mai puțin importante: „De ce Muzica, Desenul, sau Dramaturgia pot fi puse deoparte pe motivul supraîncărcării? Când faci cu plăcere aceste lucruri, nu ai sentimentul supraîncărcării. Iar plăcerea vine din dăruire”.
Ca și Istoria sau Geografia, aceste discipline mențin școala mai umană: „Școala umană se face, după cum am spus, prin Matematică, Fizică, Chimie, dar se face și prin Geografie și Istorie, fiindcă simțul timpului îl dobândești învățând istorie… Iar geografia conferă simțul spațiului”.
„Dacă scădem importanța acestor discipline, ajungem treptat să formăm, în loc de oameni deplini, adaptați pentru viață, să formăm niște mecanisme. Iar filosofii ne-au spus că un popor lipsit de educație e foarte ușor de manipulat”, a menționat Ioan-Aurel Pop.
Câteva soluții simple pentru îmbunătățirea educației copiilor: părinții să petreacă mai mult timp cu copiii, iar profesorii să fie mai mult valorizați în societate, așa cum erau cândva. O altă schimbare de atitudine ar viza copiii: „Dacă noi reușim să inoculăm în sufletul tinerilor cultul muncii și ideea că, fără școală, nu putem reuși în viață, atunci nu este nimic pierdut”.
Și, nu în ultimul rând, a mai spus academicianul, „să nu ne temem să ne cunoaștem specificul și identitatea. Ca eu să pot înțelege omenirea, cred că trebuie să înțeleg mai întâi grupul din care m-am format și să-l iubesc. Și, iubind această patrie și acest popor, cu siguranță îmi voi putea revărsa dragostea asupra tuturor celorlalte popoare și asupra întregii omeniri”, a încheiat el.
________________________________________
Prodocens Media este o platformă de comunicare a valorilor creștine în mediul online fondată de Cătălin Vasile în 2014. Săptămâna aceasta, emisiunea „Realitatea la zi”, transmisă zilnic în direct pe Facebook, de la ora 20:00, a avut numai subiecte din domeniul educației.
Acad. Ioan-Aurel Pop, autor a numeroase cărți, este doctor în istorie și profesor de Istoria Transilvaniei și Istoria medievală a României la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2018, a fost ales Președinte al Academiei Române.
Sursa video - https://youtu.be/Bae6FeU_Vvs
(Sursa articolului: https://basilica.ro/ioan-aurel-pop-scoala-despartita-complet-de-biserica-este-una-fara-reper)
-
LIVE
vivafrei
8 hours agoEp. 237: More Trump Cabinet Picks! MAHA or Slap in the Face? Canada on Fire! Go Woke Go Broke & MORE
15,108 watching -
LIVE
Vigilant News Network
2 hours agoCOVID-Vaccinated Hit With Grave New Reality | Media Blackout
1,073 watching -
19:30
DeVory Darkins
7 hours ago $14.16 earnedJoe Rogan MOCKS The View as Bill Maher HUMILIATES Woke Scientist
33.9K47 -
LIVE
Scottish Viking Gaming
8 hours ago🔴LIVE | SUNDAY FUNDAY | Jump into my Sons of the Forest Game | DOO EET NOWWA!
984 watching -
24:01
Winston Marshall
4 days agoThe TRUTH About The UK Farmer Protest What No One Is Talking About...
51.1K150 -
3:21:56
Tate Speech by Andrew Tate
13 hours agoEMERGENCY MEETING EPISODE 93 - ME TOO!
208K146 -
3:21:42
FRENCHY4185
8 hours agoPRESTIGE AND CAMO GRIND : BLACK OPS 6
49.5K -
1:29:47
Real Coffee With Scott Adams
8 hours agoEpisode 2669 CWSA 11/24/24
67.6K29 -
13:52
Hershberger's Kitchen
20 hours agoTwo Delicious Dip and Spread Recipes to Try, Inspirational Thought
66.4K5 -
3:41:05
Sacred Sage
11 hours ago $4.46 earnedDaz3D: Attempting to Finish Zoe Conversation!
59.1K5