Iurie Rosca

1 year ago
99

Noua politică externă a Rusiei: Confruntarea inamicului vestic într-o Noua Ordine Mondiala MULTIPOLARA.

Conceptul de politică externă lansat de Moscova dezvăluie o schimbare semnificativă către confruntarea cu vestul Europei și SUA, acordând prioritate alianțelor cu țările non-occidentale și poziționând Rusia ca un pilon al lumii multipolare emergente.

La 31 martie, președintele Vladimir Putin a semnat Decretul privind conceptul de politică externă a Rusiei, subliniind viziunea, interesele și obiectivele oficiale ale țării. Conceptul 2023, spre deosebire de versiunile anterioare publicate în 1993, 2000, 2008, 2013 și 2016, vădit ostil față de vest și conține referințe care se întorc la epoca Războiului Rece.

La începutul secolului al XXI-lea, politicienii și academicienii ruși au instituit termenul „lumea rusă” sau „Russkiy Mir” pentru a se referi la legăturile culturale, istorice și lingvistice cu lumea vorbitoare de limbă rusă și pentru a promova și păstra traditiile și cultura acestora.

Cu toate acestea, într-un context geopolitic global, in timp ce unii o văd ca pe o încercare de a proteja limba și cultura rusă, alții o consideră un instrument de exercitare a influenței politice și control, nu doar asupra țărilor vorbitoare de limba rusa, ci și asupra celorlalte națiuni învecinate.

Conceptul de politică externă al Rusiei din 2023 este primul document oficial al țării care încorporează termenul „LUMEA RUSA” - un instrument de extindere a puterii de influența în politica externă a Rusiei.

Va alege România influența pumnului de oțel de la est sau mănușa de catifea vestica?
Estul a implementat deja politica digitală, in timp ce vestul, deși in plina expansiune a monedei CBDC și a identității digitale, încă mai negociază și formulează politicile de implementare.

Loading comments...