2023. ХРИСТОС ВАСКРСЕ ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

1 year ago
25

Прелазак преко видљивог, материјалног у вечни живот!

Након зимског периода и недостатка Светла доласком пролећа сунчева снага и животна енергија васкрсавају. Обнавља се природа и живот и дочекује Васкрс као ослобођење кроз љубав , кроз тријунф светла над смрћу. Традиција украшавања јаја у словенским културама настала је у предхришћанском периоду, а временом трансформисана је у савремено хришц́анско васкршње јаје. Фарбање васкршњих јаја представља јеадан од најрадоснијих србских обичаја. Јаје као симбол живота, бесмртности, поновног рађања. Обнавља се природа, енергија Сунца, емоције и крв се буде.
Као што библијски прелазак преко Црвног мора које представља ту узаврелу крв која се буди , тако свако у себи треба да пронађе исконску ревнотежу енергија, спој и јединство са Космосом. Та иста крв представља везу духовног са материјалним. И Христ се, жртвујући своју крв и своје тело , уздигао у вечни живот и вечну Љубав.
Постоје две врсте љубави. Постоји љубав из Људског ега и Света љубав, способност да се потпуно сјединимо са целином, Космосом и Творцем и тада се осећамо испуњени Божанском љубављу. Ми волимо када смо у једноти и јединству са свим. И ево васкршње жртве, само се его боји да умре, а васкршња љубав мора бити то, Христос умире јер воли свакога. Исус је својим васкрсењем отворио пут у вечни живот.
Зато је Вскрс један од најрадоснијих празника који се празнује у нашем народу а јаје се користи да представља апсолутни живот и стварање и црвено, васкршње јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају. И зато дарујмо Љубав и примајмо Љубав вечну без страха за наш људски Его који И ускликнимо с радошћу:
ХРИСТОС ВАСКРСЕ ,
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Loading 1 comment...