Omeleto - Utopia

1 year ago
304

Utopia (2021)
DE KOSTA NIKAS

Un bărbat trăiește într-o societate în care cetățenii se supraveghează reciproc cu ajutorul telefoanelor mobile.

Jack tocmai s-a întors în Australia, țara sa natală, după mai bine de un deceniu petrecut în paradis. Dar, după ce este întâmpinat la aeroport de fratele său Frank, Jack descoperă că țara s-a schimbat radical. Cetățenii se raportează și se amendează unii pe alții pentru diverse infracțiuni civile, folosindu-și telefoanele mobile pentru a înregistra și încărca infracțiunile într-o aplicație guvernamentală.

Jack este neîncrezător când ajunge la casa lui Frank, împreună cu soția sa, Margaret, și nici nu-i vine să creadă că înjurăturile sunt amendate și că alcoolul este interzis. Există camere de luat vederi peste tot, iar singurul loc sigur în casele oamenilor este baia. Incapabil să se adapteze sau să accepte schimbările, Jack încearcă să părăsească țara - un lucru mult mai greu de realizat decât credea.

Scris și regizat de Kosta Nikas, acest scurtmetraj SF poate că poartă numele unui paradis ideal de echilibru și pace, dar titlul său este profund satiric prin modul în care filmul prezintă absurditatea supravegheri statale. Filmul construiește o lume fascinantă care pare la doar câțiva pași de societatea noastră saturată de telefoane, spunându-și povestea de avertizare într-un mod ironic și vesel.

Scenariul nu se grăbește să construiască lumea, ceea ce este adesea una dintre plăcerile genului SF. Acțiunea narativă de la început cataloghează nenumăratele moduri în care se exercită controlul și ordinea asupra oamenilor, iar în modul în care Frank își însoțește fratele din ce în ce mai sceptic prin această "brave new world" este încorporat un umor sumbru și ironic. Soarele strălucitor al cinematografiei și partitura muzicală percutantă și veselă, care se împletește pe tot parcursul filmului, adaugă, de asemenea, atingeri de eleganță la ceea ce este o poveste din ce în ce mai întunecată.

Abordarea estetică oferă un contrapunct la realitatea adesea înfiorătoare prezentată pe ecran, în care cetățenii sunt stimulați să se documenteze unii pe alții cu ajutorul telefoanelor lor omniprezente. Jack este un reprezentant al publicului, care privește tot mai mirat la modul în care nici cele mai intime relicve ale vieții de zi cu zi nu pot scăpa de obiectivul nemilos al unei camere și de oamenii disperați care le mânuiesc.

Este nevoie de ceva timp pentru ca conflictul dramatic să apară, dar construcția lumii este suficient de fascinantă pentru a menține interesul până la capăt și este suficient de substanțială și detaliată pentru a alimenta un întreg serial sau lungmetraj. În momentul în care Jack decide în cele din urmă că trebuie să evadeze, elementele constitutive ale lumii și ale poveștii au fost așezate cu grijă, formând un lanț de obstacole care îi fac mai greu plecarea. El pare prins în capcană pe termen nelimitat, dar apoi primește o șansă neașteptată - deși aceasta vine cu un cost considerabil.

Acest cost, totuși, nu pare atât de rău în momentul în care încheiem "Utopia", despre care ne dăm seama că este orice altceva. Sentimentul său de groază nu derivă din perversitate sau violență, ci din modul în care lumea pe care o construiește filmul este la doar câteva clicuri de realitatea noastră actuală.

Practic, toată lumea are un smartphone, iar dispozitivele sunt profund integrate în aproape toate aspectele vieții noastre, de la operațiuni bancare, la romantism, comunicare și divertisment. La multe niveluri, încă ne dăm seama de modul în care tehnologia mobilă ne transformă viețile și relațiile noastre. O populație înarmată cu telefoane - și pătrunsă de o pedeapsă tot mai instinctivă față de semeni - pare ridicolă, dar, cu o reflecție mai profundă, spectatorii își dau seama că aceste piese sunt deja în vigoare în alte aspecte ale culturii noastre. Sunt ființele umane atât de slabe încât ar putea fi transformate în arme pentru a face supravegherea unui guvern în locul lor? "Utopia" își imaginează că acea zi nu este atât de departe pe cât s-ar crede.

Loading 1 comment...