Legaliteit lockdownboetes aangevochten bij de bestuursrechter

1 year ago
2.55K

Omdat het wetgevingsproces rondom de spoedwet (TWM) het legaliteitsbeginsel heeft geschonden, zijn alle daarop gebaseerde boetes en dwangsommen nietig. Dit betoogde Tjerk de Haan afgelopen 7 oktober bij de bestuursrechter in Groningen, in de procedure die Anneke Jager had aangespannen tegen burgemeester Sandra Korthuis (VVD) van de gemeente Ooststellingwerf. De burgemeester had Jager twee dwangsommen van in totaal € 15.000 opgelegd wegens het open houden van haar winkel tijdens de lockdown afgelopen winter. Deze protestactie van Jager trok lokaal en landelijk veel aandacht.

De hoorzitting van de commissie die de burgemeester moest adviseren over Jager’s bezwaar tegen de dwangsommen vond op het laatste moment geen doorgang, waarna ze de gang naar de bestuursrechter maakte. De bij dit artikel gepubliceerde video behelst een registratie van de de gehele zitting.

De Haan nam bestuursrechter mr. C.H. de Groot tijdens de zitting mee door het volgens hem illegale wetgevingsproces van de TWM en de starre opstelling van de bezwaarschriftencommissie. Burgemeester Korthuis verscheen niet ter zitting maar liet zich vertegenwoordigen door twee ambtenaren.

De Groot kan zowel beslissen dat de hoorzitting opnieuw gehouden moet worden, maar kan zich in zijn vonnis ook meteen uitspreken over de betoogde illegaliteit van de TWM. De Haan publiceerde hier eerder al over. Ook kwam hij bij Blue Tiger Studio en de BPOC uitgebreid aan het woord over deze kwestie.

Mocht de rechter meegaan in het betoog van De Haan hierover, dan wacht de Staat der Nederlanden een lawine aan rechtszaken voor schadevergoedingen wegens gederfde inkomsten, opgelegde boetes en dwangsommen en andere schade als gevolg van de coronamaatregelen.

De uitspraak van de rechter wordt uiterlijk 18 november 2022 verwacht.

Loading comments...