Putin-Nord Stream 2 Functioneaza - UE poate deschide robinetul daca vrea - 12 Oct 2022

1 year ago
185

Forumul International Saptamana Energiei in Rusia - 12 Oct 2022

Discurs Vladimir Putin

Sursa discursului video
RU
http://kremlin.ru/events/president/news/69584
EN
http://en.kremlin.ru/events/president/news/69584

Textul discursului complet RO:

Vladimir Putin:

Bună ziua, dragi prieteni, doamnelor și domnilor!
Salut participanții și oaspeții Săptămânii Energiei din Rusia, o platformă recunoscută și autorizată pentru dialog pe teme cheie ale energiei globale.
O astfel de comunicare directă, deschisă este mai ales necesară acum, când economia mondială în ansamblul său, complexul de combustibil și energie traversează, la drept vorbind, o criză acută asociată cu o dinamică instabilă a prețurilor resurselor energetice, un dezechilibru între cerere și ofertă, precum și acțiunile subversive ale participanților individuali pe piață, care sunt ghidați exclusiv de propriile ambiții geopolitice, ce recurg la discriminarea totală pe piață și, dacă nu funcționează, pur și simplu distrug infrastructura concurenților.
În acest caz, mă refer, desigur, la sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Nu există nicio îndoială că acesta este un act de terorism internațional, al cărui scop este subminarea securității energetice a întregului continent. Logica este cinică - să distrugi, să blochezi sursele de energie ieftină, să privezi milioane de oameni, consumatori industriali de gaze de căldură, electricitate și alte resurse și să-i obligi să cumpere toate acestea la prețuri mult mai mari. Forta.
Atacul asupra Nord Stream a devenit cel mai periculos precedent. El arată că, în prezent, orice obiect important al infrastructurii de transport, energie sau comunicații este amenințat, indiferent de ce parte a lumii se află, de cine este controlat, așezat pe fundul mării sau pe uscat.
Acest lucru a fost confirmat – nu vreau să vorbesc despre asta, suntem la Săptămâna Energiei [rusă], aparent fără legătură directă cu asta, dar cu toate acestea nu pot decât să spun că atacul terorist de pe podul din Crimeea, comis de serviciile speciale ucraineane, a fost și o confirmare a acestui lucru. Am spus deja că regimul de la Kiev folosește de multă vreme metode teroriste, organizează asasinate politice, epurare etnică, represalii împotriva civililor. Apoi ei înșiși îl postează pe Internet - își dau seama că au făcut o greșeală - îl șterg imediat. Dar totuși, totul rămâne în rețea. Nu se opresc nici de la terorismul nuclear, mă refer la bombardarea centralei nucleare Zaporojie și la comiterea de atacuri teroriste în jurul centralei nucleare Kursk din Rusia. În această serie, desigur, sunt încercări de a submina gazoductul Turkish Stream.
Repet: toate faptele au fost dovedite și documentate, iar ideologii, clienții acestor infracțiuni sunt beneficiarii lor finali, beneficiarii – cei care beneficiază de instabilitate și conflicte.
Și cine se află în spatele sabotajului de la Nord Stream? Evident, cei care încearcă să rupă în cele din urmă legăturile dintre Rusia și Uniunea Europeană vor să submineze și să pună capăt subiectivității politice a Europei, să-i slăbească potențialul industrial și să pună mâna pe piață. Și, bineînțeles, cineva care este avansat tehnic – vreau să subliniez acest lucru – este capabil din punct de vedere tehnic să însceneze astfel de explozii și a recurs deja la astfel de sabotaj și a fost demascat, dar a rămas nepedepsit.
Ei bine, beneficiarii, sunt deja clari. Cred că nu este nevoie să intru în detalii aici, pentru că importanța geopolitică a sistemelor de gaze rămase este în creștere. Acestea trec prin teritoriul Poloniei (Yamal - Europa), prin teritoriul Ucrainei, două trasee, toate construite de Rusia din banii ei. Și, de asemenea, SUA, desigur, care acum pot furniza resurse energetice la prețuri mari.
După cum se spune în cercurile selecte, foarte probabil, totul este clar, totul este clar cine este în spatele lui și cine este beneficiarul.
Acum este posibil, într-adevăr, la scară largă să se impună țărilor europene gazul natural lichefiat din Statele Unite, care este net inferior în ceea ce privește competitivitatea gazului rusesc din conducte. La urma urmei, prețurile pentru LNG american sunt mult mai mari, era bine cunoscut de toată lumea înainte, iar acum chiar mai mult, dar mai există riscuri suplimentare, pe lângă indicatorii de preț. Riscurile constau în faptul că toate acestea sunt foarte instabile și orice rezerve pot „pluti” în alte regiuni ale lumii. Și am văzut asta, apropo, și mai recent, când tancurile americane care transportau LNG în Europa s-au întors la jumătatea drumului și și-au schimbat destinația deoarece vânzătorilor de LNG li se oferea un preț mai mare în altă parte. În același timp, interesele cumpărătorilor europeni au fost ignorate.
De asemenea, vreau să vă reamintesc cine a venit apoi în ajutorul Europei și a trimis rezerve suplimentare de gaz pe piața europeană - Rusia. Cu toate acestea, liderii acestor țări preferă să nu se gândească la asta. Dimpotrivă, ei consideră că este posibil să ne reproșeze lipsa de încredere. Refuzam sa livram? Suntem pregătiți să furnizăm și să livram în cadrul contractelor întregul volum. Furnizăm întregul volum în cadrul contractelor. Dar dacă cineva nu vrea să ne ia produsul, ce treabă avem noi ? Este decizia lor.
Ei au declarat de multe ori că Nord Streams sunt lipsite de orice fundal politic. Acestea sunt proiecte pur comerciale la care companiile rusești și europene participă pe picior de egalitate, ceea ce înseamnă că Rusia și partenerii noștri din Uniunea Europeană ar trebui să decidă împreună soarta „fluxurilor”.
Va spune că, evident, este posibilă repararea conductelor de gaze care trec de-a lungul fundului Mării Baltice și care au fost aruncate în aer. Dar acest lucru va avea sens numai în cazul funcționării lor ulterioare justificate din punct de vedere economic și, desigur, atunci când se asigură siguranța rutelor, aceasta este o condiție primordială.
Dacă europenii și cu noi ajungem la o decizie comună de a furniza gaz prin ramura functionala – mentionez ca o ramură a Nord Stream 2, aparent, a supraviețuit... Din păcate, nu avem voie să examinăm această ramură, dar presiunea in teava se mentine. Poate că este cumva deteriorata, nu știm asta, pentru că, așa cum am spus, nu este permis să fie examinate, așa cum spuneam, nu ne este permis le examina, dar presiunea rămâne, ceea ce înseamnă că, aparent, este în stare de funcționare. Capacitatea sa este de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din toate importurile de gaze din Europa.
Rusia este pregătită să înceapă astfel de livrări. Mingea, după cum se spune, este in terenul Uniunii Europene. Dacă vor, pot să deschidă robinetul și gata. Repet, nu restricționăm pe nimeni în nimic și suntem pregătiți să furnizăm volume suplimentare în perioada toamnă-iarnă.
Nu o dată, inclusiv de la tribuna Săptămânii Energiei din Rusia, au vorbit despre cauzele și natura crizei care se dezvoltă pe piața europeană, inclusiv despre entuziasmul excesiv pentru sursele regenerabile de energie în detrimentul hidrocarburilor. Desigur, trebuie să ne ocupăm de tipuri alternative de energie - atât soarele, cât și vântul, și energia mareelor și hidrogenul. Desigur, trebuie să facem toate acestea, dar trebuie să le facem în concordanță cu volumul consumului de astăzi, cu ritmurile de creștere ale economiei mondiale, cu nevoile de resurse energetice și cu nivelul de dezvoltare a tehnologiei. Dar cine o face, privind în viitor? O fac din motive politice, în special de natură de politică internă oportunistă. Și așa au făcut - iată rezultatul acum. Reducerea energiei nucleare este în același rând, precum și respingerea contractelor pe termen lung în sectorul gazelor și trecerea la cotațiile bursiere.
Apropo, conform estimărilor experților, doar anul acesta, mecanismul de stabilire a prețului gazelor la vedere va aduce Europei pierderi de peste 300 de miliarde de euro, sau aproximativ 2% din PIB-ul zonei euro. Ele ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi folosit contracte pe termen lung pe bază de petrol. Toți profesioniștii stau aici și înțeleg despre ce vorbesc: diferența dintre piața spot și prețurile pentru contractele pe termen lung este de trei, patru ori. Și cine a făcut-o? Noi? Au făcut-o singuri. De fapt, ne-au impus acest mod de a tranzacționa.
Pur și simplu, de fapt, au forțat Gazprom să treacă, parțial, la pegging-ul la piața spot, iar acum geme. Ei bine, e vina lor.
Este clar cum se va rezolva această problemă cu prețurile dacă acestea sunt mari. Am trecut prin asta în relație cu alte grupe de produse: ei doar imprimă bani - asta e tot. Numai în ultimul an, masa monetară din UE a crescut cu aproximativ un trilion de euro. Dar problema este, ce va face Europa cu acești bani? la fel ca și alte bunuri, inclusiv alimente - va atrage gaz de pe piața mondială. În consecință, alte țări, în primul rând țările în curs de dezvoltare, vor trebui să plătească în exces pentru aceste resurse energetice.
Resursa care vine pe piața europeană este vândută literalmente la prețuri exorbitante, așa cum am spus deja, ceea ce duce la cresterea inflației de-a lungul lanțului – inflatia a ajuns deja la zece procente în zona euro. Europenii obișnuiți suferă: într-un an, facturile la electricitate și gaz s-au triplat. Populația, ca și în Evul Mediu, a început să se aprovizioneze cu lemne de foc pentru iarnă.
Ce vina are Rusia aici? Ei încearcă în mod constant să dea vina pe cineva pentru propriile greșeli, în acest caz, pe Rusia. Cu ce suntem de vină?– vreau să subliniez din nou. Acesta nu este deloc rezultatul acțiunii militare speciale din Ucraina, din Donbass. Acesta este rezultatul politicilor energetice greșite din anii precedenți. O serie întreagă de ani!
Creșterea costurilor afectează afacerile locale. Pentru unele tipuri de produse, rata de scădere a producției este măsurată cu două cifre. Private de resurse energetice accesibile din Rusia, afacerile europene sunt nevoite să închidă sau să caute o cotă mai bună în jurisdicții străine. Acest proces este în desfășurare.
Aici pot să mentionez câteva statistici. Potrivit europenilor înșiși, conform UE, exporturile către Rusia pentru 2021 s-au ridicat la 89,3 miliarde de euro, iar importurile din Rusia - 162,5 miliarde de euro. Deficitul în favoarea Rusiei este de 73,2 miliarde de euro. Asta în 2021. Și în primele luni ale acestui an, acest deficit a crescut la 103,2 miliarde de euro.
Care este motivul? Ne vindem bunurile, suntem gata să cumpărăm mărfuri europene, dar ele nu se vând singure. Au impus un embargo pe un grup de mărfuri, pe al doilea, pe al treilea - de aici deficitul. Ce facem aici? Ne vor învinovăți din nou. Vindem ce vor ei să cumpere la prețurile pieței - vă rog. Suntem gata să cumpărăm de la voi, dar voi nu vindeti. Deficitul este în creștere și, repet, nu este deloc vina noastră. Nu este nevoie să refuzi cooperarea cu Rusia - asta-i tot.
Ce altceva aș dori să remarc – de fapt, acest lucru este acum subliniat chiar de oficialii europeni de cel mai înalt nivel – este că prosperitatea europeană din ultimele decenii s-a bazat în mare parte pe cooperarea cu Rusia.
Consecințele respingerii parțiale a mărfurilor din Rusia afectează deja negativ economia și locuitorii Europei. Cu toate acestea, în loc să lucreze pentru a recâștiga avantajul competitiv, propriul avantaj competitiv sub formă de energie rusă ieftină și fiabilă, țările din zona euro nu fac decât să înrăutățească lucrurile. Inclusiv au decis limitarea prețului petrolului și produselor petroliere din țara noastră. Dar acestea nu sunt doar țările Europei, ci împreună cu America de Nord fac acest lucru și, așa cum era planificat, din decembrie a acestui an.
În acest sens, îl voi cita pe economistul american, laureatul Premiului Nobel Milton Friedman: „Dacă vrei să creezi un deficit, de exemplu, de roșii, atunci trebuie doar să adopti o lege conform căreia comercianții cu amănuntul nu pot vinde roșii mai mult de 2 cenți pe pound(453 grame). Veți avea imediat o lipsă de roșii. La fel este și cu petrolul sau cu gazul”, sfârșitul citatului. Permiteți-mi să vă reamintesc că Milton Friedman a murit în 2006. El nu a avut nimic de-a face cu guvernul rus și cu siguranță nu poate fi catalogat ca agent al influenței Rusiei.
S-ar părea că acestea sunt adevăruri comune. Dar liderii unor țări, elita ei birocratică lasă deoparte aceste considerații evidente, la comanda altcuiva, ei duc în mod deliberat un curs spre dezindustrializarea țărilor lor, spre scăderea calității vieții cetățenilor, ceea ce, bineînțeles. , va atrage consecințe ireversibile.
Trebuie să înțelegeți clar: dacă limitați prețul petrolului din Rusia sau din alte țări, stabiliți niște plafoane artificiale de preț, atunci acest lucru va înrăutăți inevitabil climatul investițional în întregul sector energetic mondial, apoi va provoca o creștere globala a lipsei resursei de energie și o creștere suplimentară a costului acestora, iar acest lucru, repet, va lovit mai întâi țările cele mai sărace. Aceste consecințe inevitabile sunt absolut evidente. Iar experții, inclusiv experți de talie mondială – tocmai am citat unul – vorbesc despre asta tot timpul.
Nicio intervenție sau accesarea rezervelor de petrol nu va remedia situația. Pur și simplu nu există resurse gratuite în volumele necesare - despre asta este vorba. Trebuie să înțelegi până la urmă.
Faptul este că, din cauza promovării agresive a agendei „verzi”, care, desigur, are nevoie de sprijin, așa cum am spus, dar asta trebuie facuta inteligent, iar când vine vorba de promovarea agresivă a acestei agende, inclusiv în zona euro, sectorul global de petrol și gaze este deja subinvestit. Deja! În același timp, au fost impuse sancțiuni UE și SUA împotriva principalilor producători de petrol - și aceasta reprezintă aproximativ 20 la sută din industria mondială.
Ca urmare, în 2020-2021, investițiile în producția de petrol și gaze au scăzut la cele mai scăzute niveluri din ultimii 15 ani. Vedeți, în 2020 și 2021, cu mult înainte de începerea operațiunii noastre speciale în Donbass. Și aceste investiții s-au dovedit a fi de peste două ori mai mici decât în 2014, din cauza acțiunilor așa-zișilor politicieni occidentali, mediul de afaceri nu a mai investit 2,5 trilioane de dolari. Voi spune mai multe despre asta mai târziu: ce legătură are decizia OPEC plus cu asta? Soluția OPEC Plus are ca scop doar echilibrarea pieței mondiale. Am găsit o altă extremă - OPEC Plus. De ce este aici nu este clar. Adică, este clar că pur și simplu, repet încă o dată, își acoperă propriile greșeli, încearcă să se le musamalizeze. Voi mai spune două cuvinte despre asta.
Voi nota încă un punct important. Să presupunem că, așa cum am spus deja, va fi introdus notoriul plafon al prețului petrolului. Dar cine va garanta că același plafon nu va fi stabilit în alte sectoare ale economiei: în agricultură, în producția de semiconductori, îngrășăminte, în metalurgie, nu numai în raport cu Rusia, ci și cu orice altă țară din lume ? Nimeni nu va da astfel de garanții, ceea ce înseamnă că, cu deciziile lor aventuroase, unii politicieni occidentali distrug economia de piață globală, de fapt, reprezentând o amenințare la adresa bunăstării a miliarde de oameni.
Așa-zișii ideologi neoliberali ai Occidentului au deja experiență în distrugerea valorilor tradiționale, o vedem cu toții. Acum, se pare, au atacat libertatea de întreprindere și inițiativa privată.
Rusia își îndeplinește întotdeauna obligațiile, așa cum am spus deja. În aceasta ne deosebim fundamental de statele occidentale, care au refuzat cu cinism să îndeplinească contractele încheiate anterior în sfera financiară și tehnologică, în furnizarea și întreținerea chipamentelor.
Voi spune un lucru: Rusia nu va acționa contrar bunului simț, pentru a plăti pentru bunăstarea altcuiva pe cheltuiala ei. Nu vom furniza resurse energetice acelor țări care vor limita prețurile. Celor care, în loc de parteneriate de afaceri și mecanisme de piață, preferă trucurile și șantajul nerușinat - și trăim de zeci de ani într-o asemenea paradigmă în sfera politică - vreau să spun că nu vom acționa în detrimentul nostru, luati aminte.
Poziția noastră de principiu este că stabilitatea, o piață energetică echilibrată și un viitor sigur pentru popoare nu pot fi asigurate decât prin eforturi comune într-un dialog deschis și onest, bazat pe principiile responsabilității comune și luarea în considerare a intereselor naționale ale celuilalt.
Acesta este genul de dialog pe care l-am stabilit cu partenerii noștri în cadrul acordului OPEC Plus, despre care tocmai am menționat. După cum știți, s-a ajuns la o alta intelegere în cadrul acestui acord. Aceasta ție cont, în primul rând, de dinamica cererii și ofertei de petrol, precum și de programele de investiții pe termen lung în industria petrolieră, care, așa cum am spus deja, este subfinanțată în mod obiectiv.
În octombrie, cota de producție de petrol din țările noastre se va menține la nivelul lunii august a acestui an, iar apoi se va reduce cu două milioane de barili pe zi. Sperăm că aceste decizii se vor potrivi atât producătorilor de petrol, cât și consumatorilor. În același timp, coordonarea acțiunilor partenerilor OPEC Plus va continua cu siguranță să asigure stabilitatea și predictibilitatea pieței. Experții înțeleg că problema predictibilității este absolut esențială.
Dragi colegi!
Rusia este unul dintre participanții cheie pe piața globală a energiei. În ceea ce privește producția și exportul de petrol și gaze, în ceea ce privește producerea de energie electrică și exploatarea cărbunelui, țara noastră este printre liderii mondiali.
În ciuda presiunii sancțiunilor și a sabotajului infrastructurii, nu intenționăm să renunțăm la pozițiile noastre. Vom continua să asigurăm o securitate energetică stabilă și să dezvoltăm legături cu acele țări care sunt interesate de acest lucru.
Volumul producției de petrol din Rusia este in revenire și este chiar ușor mai mare decât anul trecut. Planificăm ca la orizontul anului 2025, volumul total al exporturilor de petrol, precum și volumul producției de petrol din țara noastră, să rămână aproximativ la nivelul actual.
Ce ar fi de notat aici. În ultimele decenii, producția de petrol din Rusia a devenit în mare măsură dependentă de echipamente și servicii străine, dar până în 2025 intenționăm să creștem ponderea echipamentelor autohtone în industrie la 80%. Astfel, în ciuda retragerii companiilor occidentale de pe piața rusă (nu fac decât să o înrăutățească pentru ele însele), vom putea asigura producția de petrol în volumele necesare.
În ceea ce privește gazul rusesc, cu siguranță ne vom plasa mărfurile pe piețele mondiale. Proiecte precum Power of Siberia și Turkish Stream își confirmă eficiența. La noi, Blue Stream este valabil și pentru Turcia, pentru piața internă turcească. 14 miliarde de metri cubi de gaz sunt acum tranzitati în Europa prin Turkish Stream. Nu atât de mare, dar decent.
Ce as vrea sa spui in acest sens? Am putea muta volumul pierdut de tranzit prin Nord Stream de-a lungul fundului Mării Baltice în regiunea Mării Negre și astfel să facem principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazul nostru natural către Europa prin Turcia, creând în Turcia cel mai mare nod de gaz pentru Europa, dacă, desigur, partenerii noștri sunt interesați de acest lucru. Dar, în general, desigur, există fezabilitate economică, iar nivelul de securitate aici, judecând după evenimentele recente, este, desigur, mult mai ridicat.
Aditional pentru segmentul de înaltă tehnologie pentru gaz natural lichefiat. Producția sa din Rusia a crescut cu aproape 60 la sută în august. Printre altele, uzina unică Yamal LNG, situată la latitudinile arctice, funcționează cu succes. Măsurile noastre sistematice de dezvoltare a bazei de resurse din Arctica, de dezvoltare a Rutei Mării Nordului și a flotei de transport și de spargere a gheții dau rezultate.
Vom continua să creștem exporturile de energie către piețele cu creștere rapidă. Și, desigur, intenționăm să extindem geografia livrărilor noastre. În viitorul apropiat, vom identifica infrastructura cheie pentru aceasta și vom începe construcția acestora, inclusiv proiecte promițătoare precum Power of Siberia-2 și secțiunea sa mongolă Soyuz Vostok, precum și conectarea segmentelor asiatice și europene ale sistemului de transport național de gaze. Vom continua să sprijinim proiectele terminalelor LNG. Toate sarcinile strategice și extrem de specifice în acest domeniu au fost stabilite în fața Guvernului Rusiei. Sunt sigur că vor fi rezolvate.
De asemenea, vom continua tranziția către decontări în moneda naționala atunci când livrăm resurse energetice rusești. Am menționat deja un astfel de exemplu: Gazprom și partenerii săi chinezi au decis să treacă la rublă și yuan în proporții egale atunci când plătesc pentru aprovizionarea cu gaz. Unii parteneri europeni, după cum știți foarte bine, au trecut și la plata gazului nostru în moneda națională rusă, în ruble.
Dragi colegi!
Fără îndoială, Rusia a fost și va fi unul dintre cei mai mari participanți pe piața globală a energiei. Dar sarcina noastră cheie este să ne asigurăm că, complexul casnic de combustibil și energie funcționează pentru economia națională, în primul rând, pentru a crește competitivitatea acesteia, pentru a dezvolta și îmbunătăți regiunile, orașele, orașele noastre, pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor noștri.
O direcție separată, strategică, este creșterea volumului de prelucrare a materiilor prime. Implementăm deja planuri la scară largă în acest domeniu, inclusiv proiecte în Orientul Îndepărtat pentru a dezvolta chimia petrolului și gazelor la scară mare și mică. În următorii ani, numărul acestor proiecte va crește semnificativ.
Programul de gazeificare socială ia amploare. Vorbim despre clădiri rezidențiale din orașe și sate care se racordeaza la reteaua de gaz. De la începutul lunii octombrie, gazele au fost deja livrate pe terenurile de peste trei sute de mii de gospodării.
În același timp, pentru mulți cetățeni, costul echipamentelor cu gaz și al lucrărilor din interiorul locatiei reprezintă o povară serioasă, o povară mare pentru bugetul familiei, am mai vorbit despre asta. Este vorba în primul rând despre familii numeroase, veterani, persoane cu dizabilități, familii cu venituri mici. Trebuie să-i ajutăm, o vom face. Despre ce este vorba? Solicit autorităților regionale să asigure acordarea de subvenții cetățenilor nevoiași pentru achiziționarea de echipamente de gaz și efectuarea lucrărilor relevante în interiorul locatiilor. Valoarea unei astfel de subvenții ar trebui să fie de cel puțin o sută de mii de ruble pe conexiune.
Înțeleg că posibilitățile bugetare ale diferitelor regiuni sunt diferite, astfel încât acordarea de subvenții la subiecții Federației cu un nivel scăzut de securitate bugetară va fi susținută în detrimentul resurselor federale.
Solicit Guvernului să țină sub control implementarea acestei măsuri de sprijinire a cetățenilor, să evalueze dacă aici sunt necesari pași suplimentari.
O altă soluție nouă. Am convenit deja să includem școlile în programul de gazificare socială, să le bransam. Cred că ar fi corect ca Guvernul, împreună cu Gazprom, să ia în viitorul apropiat o decizie similară în ceea ce privește organizațiile medicale: policlinici, spitale, centre de prim ajutor.
Astfel, facilitățile sociale cheie pentru teritorii - medicale și educaționale - vor primi o sursă de energie ieftină și prietenoasă cu mediul, care este deosebit de importantă pentru zonele rurale.
În general, ținând cont de primirea de noi cereri de la cetățeni, de extinderea numărului de dotări conectate, solicit Guvernului extinderea programului de gazeificare socială dincolo de orizontul anului 2022.
Și mai departe. În ciuda mediului economic dificil și a restricțiilor externe, capacitățile sistemului energetic rusesc continuă să fie îmbunătățite. Anul acesta au fost puse în funcțiune și modernizate instalații cu un volum total de peste 2000 MW.
O astfel de abordare sistematică face posibilă menținerea prețurilor la energie electrică în Rusia la cel mai scăzut nivel din Europa. Permiteți-mi să vă reamintesc că doar în țările UE în acest an au crescut de mai multe ori.
O atenție deosebită trebuie acordată îmbunătățirii fiabilității complexului rețelei electrice. Pentru regiunile în care situația este cea mai dificilă, anul acesta s-au dezvoltat programe speciale și cer Guvernului să înceapă implementarea lor cât mai curând posibil.
Dragi prieteni!
Energia globală modernă se confruntă cu provocări și probleme fără precedent. De mulți, mulți ani, comunitatea mondială a fost împinsă în această situație de acțiunile miope și eronate ale unui număr de țări occidentale - am spus deja acest lucru și, mi se pare, destul de convingător.
Căutarea unei ieșiri constructive din situație, desigur, ar trebui să devină subiectul unor discuții amănunțite, profesionale, depolitizate, inclusiv în locurile Săptămânii Energiei din Rusia.
Repet: Rusia este pregătită pentru un parteneriat de încredere în sectorul energetic în interesul dezvoltării durabile a țărilor noastre și al aprovizionării lor fiabile cu energie la prețuri accesibile. Și știm că această abordare este împărtășită de marea majoritate statelor noastre partenere din lume.
Aș dori să vă urez succes in munca și vă mulțumesc pentru atenție.
Mulţumesc mult. Mult noroc!

Loading comments...