Homeschooling - as a parent, you have to unlearn how people should learn, Djamila le Pair

2 years ago
146

Lynn Joyce leidde van 1999 tot 2011 de Berkshire Home Education Group in het Verenigd Koninkrijk. De groep was even belangrijk voor kinderen, als voor hun thuisscholende ouders – het was een plek om kennis en ervaringen uit te delen, gezamenlijke projecten en excursies te organiseren en vooral veel plezier met elkaar te maken. In gesprek met Djamila le Pair, op 15 juli 2022, vertellen ze wat de reden was dat hen deed besluiten hun kinderen zelf les te geven, wat hun zorgen en vreugdes waren tijdens dat onderwijzen, en hoe het hun zonen (de jongste is 28) nu gaat.

Lynn en haar man Tom Joyce onderwezen hun drie zoons zelf, tot aan Sixth Form, de laatste twee klassen van de middelbare school*. Vele twijfelende, inspiratie of gewoon gezelligheid zoekende homeschoolende families bood Lynn een warm welkom in de groep. Regelmatig ontving ieder die maar wilde komen bij haar en Tom thuis, met of zonder kinderen. Waar nodig hielpen zij en Tom, met daad, of met geruststellende bemoedigende woorden. Lynn had een eindeloos geduld, zowel met ouders als met kinderen en ze wees altijd op het positieve in het kind, als ouders zich zorgen maakte om diens ontwikkeling. Haar bijdrage aan het welzijn van zovele gezinnen staat nergens te boek. Behalve een informatief interview voor thuisonderwijs-overwegende ouders, is deze opname ook zeker een eerbetoon en dankjewel aan Lynn en Tom Joyce.

*In ieder geval tot 2019 was het in de VK zo dat een kind na de lagere school naar ‘secondary education’ ging, vergelijkbaar met de leerperiode tot en met onze vierde klas middelbare school. (Een andere optie was Grammar School, vergelijkbaar met ons Gymnasium.) Er werd geen onderscheid gemaakt tussen schoolniveaus, dus geen MAVO, HAVO, VWO, maar wel een onderverdeling per onderwerp: de klassen werden in ‘higher’ en ‘lower sets’ (hoger en lager niveau) ingedeeld. Tijdens de laatste twee jaar moesten leerlingen examen doen in een breed aantal vakken, de GCSE’s. Degenen die naar de universiteit wilden, konden verder leren aan een Sixth Form, vergelijkbaar met onze 5e en 6e klas VWO, met het verschil dat het verplicht aantal vakken drie was (en maximaal vijf). Engels en wiskunde waren dan niet meer verplicht.

Deze video maakt onderdeel uit van een serie over onderwijs: https://potkaars.nl/onderwijs

artikel / links:

Loading comments...