Premium Only Content
Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού - Λίμνη Καστοριάς Ορεστιάδα
1. Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού, Prehistoric Settlement of Dispilio with the camera of Petros Kapa (Feb 2020) :
(https://goo.gl/maps/mo5BQX8z5dE7n1N36)
2. Λίμνη Καστοριάς Ορεστιάδα, Limni Kastorias Orestiada :
(https://goo.gl/maps/8z3CRLuGeSTGXLYR8)
--------------------
Ο προϊστορικός οικισμός που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί» ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932.
Η πρώιμη φάση του τοποθετείται γύρω στο 5.500 π.Χ. και είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Τις καλύβες που έφτιαχναν, κυκλικές και ορθογώνιες, τις στήριζαν πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες. Ήταν ο σκελετός για να ανυψώσουν το επίπεδο των σπιτιών γιατί κάποια ήταν χτισμένα μέσα στη λίμνη και κάποια ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε βρισκόταν μέσα στη λίμνη και άλλοτε έξω από αυτή.
Υπήρχαν και καλύβες που ήταν χτισμένες κοντά στη λίμνη. Υπολογίζεται ότι ζούσαν τρεις χιλιάδες άτομα. Έχοντας άψογη οργάνωση και πειθαρχία μάζευαν την τροφή τους, εξέτρεφαν κατοικίδια, ψάρευαν και κατασκεύαζαν εργαλεία και είδη καθημερινής χρήσης.
Παράλληλα γνώριζαν μουσική και γραφή. Μια ξύλινη πινακίδα είναι ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, φλογέρες από κόκαλα πουλιών, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και μια βάρκα από μονοκόμματο ξύλο.
Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.
Για το σκελετό των καλυβών χρησιμοποιήθηκαν κορμοί δένδρων, για τους τοίχους κλαδιά και σχοινί ενώ από την λάσπη της λίμνης δημιουργήθηκε ο σοβάς κάθε καλύβας που την στέγη της σκεπάζουν άχυρα.
Μέσα στις κατοικίες αυτού του ξεχωριστού οικισμού, υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, πιστά αντίγραφα των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Πήλινα αγγεία, όπως φιάλες, κύπελλα, φρουτιέρες και χύτρες καθώς και εργαλεία που είναι φτιαγμένα από πυριτόλιθο ή οστά συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα.
Τα αυθεντικά εκτίθενται στο κτίριο του μουσείου που βρίσκεται μέσα στο χωριό Δισπηλιό.
--------------------
music track :
Discovery by Alexander Nakarada | https://www.serpentsoundstudios.com
Music promoted by https://www.free-stock-music.com
Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
-
LIVE
Side Scrollers Podcast
2 hours agoHasan Piker Goes FULL Propaganda + Kirsche & Craig Make “The List” + More | Side Scrollers
630 watching -
LIVE
Nerdrotic
1 hour agoNerdrotic Nooner 533
354 watching -
LIVE
GritsGG
1 hour ago#1 Most Warzone Wins 3987+!
35 watching -
1:08:44
The Rubin Report
2 hours agoPress Goes Silent When Told Ugly Facts of Damage Done by Democrat Shutdown
16.5K24 -
2:04:14
Nikko Ortiz
2 hours agoVETERAN DAY FAILS... | Rumble LIVE
18K3 -
20:08
Professor Nez
2 hours ago🔥 A Room Full of Democrats with Scott Wiener SCOLDED a Black Lesbian Pouring Her Heart Out!
5.8K8 -
LIVE
LFA TV
15 hours agoLIVE & BREAKING NEWS! | THURSDAY 11/13/25
2,881 watching -
LIVE
The Mel K Show
2 hours agoMORNINGS WITH MEL K - Peak Manufactured Hysteria as Epstein Boomerang Returns - 11-13-25
859 watching -
LIVE
The Shannon Joy Show
2 hours agoEpstein Emails Released - Trump Implicated! Susie Wiles & Stefanie Spear - The Women Controlling Trump & RFK * The Psychology Behind The Psyop - Live Exclusive W/ Dr. Joe Sansone!
229 watching -
47:43
Grant Stinchfield
1 hour agoThe Deputy Who Stood Up and Got Taken Down... Only Gov. DeSantis Can Help This Hero Now!
2.48K