Πρώιμη Ανθοφορία, χρονική διαφορά στην ανθοφορία

2 years ago

Μερικά από τα δένδρα, μικρό ποσοστό βεβαία, ξεκίνησαν φέτος νωρίς την ανθοφορία τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ωριμάσουν πιο γρήγορα τους καρπούς.

Στο δέντρο που πέτυχαν τα 3 μπόλια, η ανθοφορία του άγριου, αυτοφυούς, ξεκίνησε. Οι 3 βραχίονες με τα λεγόμενα "ήμερα", γενετικά παραλλαγμένα ολλανδικών ποικιλιών, δεν ξεκίνησαν.

Εδώ μπαίνει και το ερώτημα της επικονίασης. Επειδή είναι πολύ κοντά οι βλαστοί και σε ένα χρόνο μάλιστα θα επικαλύπτονται, τι θα επικρατήσει? Το άγριο ή το λεγόμενο "ήμερο"? Θα έχουμε τη δημιουργία μιας νέας ποικιλίας?

Οι επικονιαστές, κυρίως μέλισσες, δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να γίνει η επικονίαση στα πρώτα ανθισμένα και μετά στα υπόλοιπα, οπότε η πρώιμη ανθοφορία δεν είναι τόσο σημαντική?
-
* Οι μέλισσες δεν πετούν υπό συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, υγρού-βροχερού καιρού και σε περιπτώσεις επικράτησης ισχυρών ανέμων. Οι πιο αποτελεσματικές πτήσεις μελισσών παρατηρούνται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 14 και 21º C. Σε θερμοκρασίες μικρότερες από 10º C, οι πτήσεις τους είναι περιορισμένες. Επίσης, υγρός
και βροχερός καιρός εμποδίζει τη μεταφορά της γύρης στα ανεμόφιλα είδη και περιορίζει τη δραστηριότητα των μελισσών στα εντομόφιλα είδη.

Loading comments...