SHOW 4 - Ruimte voor Ontwikkeling - Marloes Vis van Heemst over onderwijs van de toekomst

1 year ago
494

We spreken Marloes Vis van Heemst over haar zoektocht naar een school voor haar dochter, midden in de tweede lockdown en hoe ze die vond in Soest. We spreken -na een voorstelling in de poppenkast die helemaal uit de hand loopt- verder over het boek dat ze schrijft samen met Ruud van Middelaar over hun visie op democratisch onderwijs, de toekomst van onderwijs in Nederland en hun initiatief docollectief.nl.
De opnamen vonden 22 juni plaats met publiek in het buurthuis in Soest.

Robbert Recourt:
Op school schoot ik als mens tekort. Lettertjes en getallen dreven met de figuren in de wolken aan mij voorbij. Jaloers op een vogel die wegvloog, weg van regeltjes en streng toezicht zat ik mijn tijd uit in de hel, tot de bel ging en ik zo snel als ik kon de boom weer in klom.

Gisteren reed ik langs het raam van een klaslokaal. Daarachter zaten kindertjes achter tafeltjes. Een raar schuldgevoel kwam er bij mij naar boven. Hoeveel wondere werelden zouden zij al ontdekt hebben als zij nu buiten konden spelen?

Columbus zou jaloers het nakijken hebben gehad. Wat is er met ons volwassenen gebeurd dat wij onze kinderen normen en waarden opleggen en volstouwen met ideeën en theorieën die geen van ons ooit gelukkig hebben gemaakt?

Kaasman en kaasvrouw in de poppenkast ondervinden ook de last van het voldoen aan verwachtingen Voor man is geluk heel gewoon: twee kilo jonge, twee kilo belegen en twee kilo oude kaas.
Maar dat is niet meer genoeg
Wil man nog het mannetje zijn voor vrouw, dan zal hij moeten vernieuwen ongeacht wat zijn eigenste ikkie daarvan vindt. Man moet zijn hart en ziel bij het vuil zetten van vrouw en raakt vervreemd van alles wat hem lief was. Zullen man en vrouw elkaar nog vinden?

Gelukkig is het maar poppenkast
Want stel je voor dat we echt zouden moeten kiezen tussen extreem links of extreem rechts draaiende kaas?! Dan zou het einde zoek zijn.
Dan kan je alles en iedereen wel onderverdelen in ... en het leven is al zo moeilijk voor een man als man. Of voor een vrouw als vrouw.

Het beste dames en heren is dat wij de ruimte aan het kind teruggeven.
Zodat zij het wonder
Van het leven als bij toverspreuk weer
Bij ons terug kunnen brengen

Loading comments...