Wouter Aukema: ‘Berekeningen voor stikstofuitstoot lijken niet te kloppen’

Published June 28, 2022 10,921 Views

Volgens data-analist Wouter Aukema lijken de gegevens waarmee de stikstofuitstoot wordt berekend niet te kloppen. Er zouden meer dieren worden meegenomen in de berekening dan dat er daadwerkelijk zijn.

Wouter Aukema maakt deel uit van het Wob-team, dat al verschillende opzienbarende onthullingen deed over het coronabeleid van de regering. Nu zijn zij mogelijk op het spoor van ernstige fouten in de berekening van de stikstofuitstoot.

De stikstofuitstoot wordt berekend op basis van de gegevens die staan in de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de RVO wordt voor ieder boerenbedrijf bijgehouden hoeveel stuks vee er staan. Volgens Aukema hoef je niet lang te zoeken om gegevens te vinden die niet kloppen. “Afgelopen zaterdag deden we een eerste steekproef bij een boerenbedrijf in Vlachtwedde. Dat was een boer die in de RVO staat aangeslagen voor 600 koeien. Maar op Google Maps zag ik dat er nooit zoveel koeien in zijn stal zouden passen, dus ik heb hem gebeld. Hij vertelde me dat hij nooit meer dan 170 koeien heeft gehad en inmiddels zelfs helemaal geen koeien meer heeft. Dat is heel merkwaardig.”

En dat is niet de enige discrepentie tussen de RVO-data en de werkelijkheid die het team vond. “Er zijn ook voorbeelden van boeren die al zijn gestopt, maar van wie het vee nog wel wordt meegeteld in de uitstootberekeningen,” aldus Aukema.

Het team heeft van alle boerenbedrijven in Gelderland in kaart gebracht wat de RVO-aantallen zijn en wil de juistheid van die gegevens controleren bij de betreffende boeren. Aukema sprak afgelopen woensdag tijdens het boerenprotest in Stroe met vijf boeren uit Gelderland. Voor drie van hen geldt dat de RVO-gegevens niet klopten. En van 43 boerenbedrijven kreeg hij inmiddels bevestiging dat ze zijn gestopt, terwijl hun dieren nog wel worden meegeteld.

Aukema verwacht later deze week voorlopige bevindingen te kunnen publiceren.

Voor wie het heeft moeten missen, de live-uitzending van het boerenprotest in Stroe kun je hier in zijn geheel terugkijken:

https://www.blckbx.tv/binnenland/terugblik-hoogtepunten-van-het-massale-boerenprotest-in-stroe

Loading 2 comments...