‘Mensen voelen zich voor het eerst gezien’, zegt Judith Peeters van het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire

2 years ago
85

De toeslagenaffaire heeft duizenden gezinnen geraakt. Zeker 1.600 kinderen zijn uit huis geplaatst. Verslaggever Erwin Taams sprak met Judith Peeters, projectleider van een organisatie die ondersteunt in de hereniging van kinderen en hun ouders.

Judith Peeters leidt het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire. Deze organisatie is opgezet door het ministerie van Justitie en biedt hulp aan ouders en kinderen die zijn geraakt door uithuisplaatsingen als gevolg van de toeslagenaffaire. In een openhartig gesprek vertelt ze over de werkwijze van het Ondersteuningsteam en wat er tot dusver is gedaan voor ouders en kinderen.

Voordat het Ondersteuningsteam praktische ondersteuning levert, biedt het eerst een luisterend oor. En alleen dat is al van onschatbare waarde, want gedupeerden hebben vaak jarenlang het gevoel gehad dat niemand hen serieus nam. Overheidsinstanties bestempelden hen onterecht als fraudeurs en vaak werden zij ook als zodanig behandeld door familie en vrienden. “Mensen voelen zich gezien,” zegt Peeters. “Het is vaak voor het eerst dat mensen een paar uur lang onafgebroken hun verhaal kunnen vertellen.”

Het erkennen van mensen en hun situatie is onderdeel van de werkwijze Trauma Informed Care die het Ondersteuningsteam hanteert. Dit houdt in dat eerst goed in kaart wordt gebracht wat er is gebeurd. Vervolgens kunnen mensen aangeven wat zij precies willen, want dat is niet voor iedereen hetzelfde. Sommige ouders willen zo snel mogelijk herenigd worden met hun kinderen, terwijl anderen het contact rustig willen opbouwen, zodat ze eerst aan zichzelf kunnen werken. Wanneer duidelijk is waar de behoefte ligt, werkt het Ondersteuningsteam mee aan een oplossing.

Het Ondersteuningsteam heeft niet de bevoegdheid om kinderen terug bij hun ouders in huis te plaatsen, maar begeleidt dit proces. Als ouder(s) en kind(eren) zeggen dat ze herenigd willen worden, dan is er een herbeoordelingsproces mogelijk. Het Ondersteuningsteam kijkt dan naar de huidige situatie. “Hoe zit het met huisvesting en veiligheid? Een kind moet bijvoorbeeld ook een eigen kamer hebben. Zo is er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet zijn. Wij begeleiden de ouders om al die seinen op groen te krijgen,” legt Peeters uit. De herbeoordeling wordt uiteindelijk gedaan door de Raad voor de Kinderbescherming naar de rechtbank. Als blijkt dat aan voldoende voorwaarden is voldaan, kan een kind weer terug naar huis.

Het Ondersteuningsteam werkt vraaggericht. Dat betekent dat het niet actief getroffen ouders en kinderen opzoekt. Gedupeerde ouders van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, kunnen zich hier aanmelden om in aanmerking te komen voor een persoonlijke procesbegeleider van het Ondersteuningsteam:

https://hetondersteuningsteam.nl/aanmelden/

Ook kinderen die als gevolg van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, kunnen zich daarvoor aanmelden.

Loading comments...