Jean Pierre Van Rossem - Buitenlandse Politiek

3 years ago
17

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is het politieke bestel in de Verenigde Staten plots grondig veranderd. Opeens werd duidelijk dat de president niet langer de machtigste persoon van het land was maar dat hij steeds meer rekening moest gaan houden met wat de Amerikaanse socioloog Charles Wright Mills in zijn The power elite (1951) het militair-industrieel complex heeft genoemd. Die invloed is decennium na decennium groter geworden bij zoverre dat de president inzake nationale veiligheid geen autonome beslissingen meer kan nemen die zouden indruisen tegen de belangen van het militair-industrieel complex.

Het trans-Atlantisch bondgenootschap van West-Europa met de Verenigde Staten – tot uiting komend in de NAVO – moet op zijn minst in vraag worden gesteld. Heeft deze indrukwekkende oorlogsmachine nog veel zin van bestaan nu het IJzeren Gordijn niet meer bestaat? Is de NAVO niet eerder een bedreiging van de wereldvrede dan een garantie voor de wereldvrede? Het geleidelijk afbouwen van de NAVO zou dus één van de doelstellingen inzake buitenlandse politiek moeten zijn.

Het opdoeken van de NAVO is echter geen optie zolang Europa blijft parasiteren op de militaire sterkte van bondgenoot Amerika. Daarom moet er binnen de EU28 dringend werk worden gemaakt van een eigen sterk Europees leger dat zich bewapent met in Europa gefabriceerd militair materiaal. Hierbij verdedigt Denktank Daniel Huet een militair akkoord tussen de lidstaten van de EU waarbij gestreefd moet worden naar het beginsel dat Europa aan geen enkel militair optreden in de wereld deelneemt zolang niet ALLE lidstaten daarmee instemmen.

Lees het volledig Artikel hier:
https://jeanpierrevanrossem.com/buitenlandse-politiek/

Video opgenomen te Hoegaarden op 11 mei 2014 door Bart De Loose voor de Partij R.O.S.S.E.M.

#JeanPierreVanrossem​ #buitenlandsePolitiek #NAVO #Oekraine #EuropeseUnie #MilitairIndustrieelComplex #EuropeesLeger #KoudeOorlog #EU #Rossem

Loading comments...