Documentaire over Belgisch Congo (Nederlands Gesproken)

3 years ago
62

Indrukwekkende Documentaire film over Belgisch Congo, mijn operaties, Leopoldstad enzv. (Nederlands Gesproken)

Ja, deze film heeft een verhaal...

Na van 1948 tot 1951 in Kongo te hebben gewerkt voor een koloniaal bedrijf, besluit Robert Bodson, de auteur, marketing te gaan studeren aan de Universiteit van New York. Hij was geschokt door de mening van de Amerikanen en de buitenlandse studenten die hij ontmoette over het Belgische koloniale beleid. Aan het einde van zijn studie (in 1952) besloot hij een lezingentournee in de Verenigde Staten te ondernemen om er meer bekendheid aan te geven.

Hij werd in contact gebracht met de heer Pierre Ryckmans, voormalig gouverneur-generaal van Congo, die op dat ogenblik ambassadeur van België bij de VN was. Hij gaf hem raad en officieuze steun, en adviseerde hem financiële steun te vinden om zijn tournee te ondernemen.

De tournee van 28.000 km omvatte 33 conferenties (universiteiten, rotary, middelbare scholen, kamers van koophandel, enz.) en 7 radio- en televisie-interviews. Hij bracht een rapport mee naar de Belgische regering over de vragen die de Amerikanen hadden over Congo.

Dit verslag heeft geleid tot de oprichting van een commissie die zich moest buigen over het probleem van de informatie over Congo. Deze commissie nodigde Robert Bodson al snel uit voor een lezingstournee door Congo (eind '53, begin '54) om er de provinciegouverneurs en het grote publiek te ontmoeten en hen te informeren over de mening van het Belgische koloniale beleid in het buitenland.

Als amateur-filmmaker besloot Robert Bodson op eigen initiatief een film te maken. Hij leende geld van een vriend om een 16 mm camera en de nodige filmvoorraad te kopen. De film moet helpen om de gestelde vragen te beantwoorden en het echte Congo bekend te maken.

De lezingentournee was een succes. Terug thuis stelde R. Bodson zijn film voor aan het Voorlichtingscentrum van Congo, dat geen belangstelling toonde omdat hij door een niet-professionele filmer was opgenomen.

De heer Ryckmans moedigde R. Bodson aan om zijn film ondanks deze weigering te monteren. Met de hulp van bevriende amateur-filmmakers werd de film geproduceerd onder de titel "Réalités congolaises". Het werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse diner van de kring Mars et Mercure in Brussel op 8 september 1954 in aanwezigheid van de toenmalige minister van Koloniën, de heer Buisseret en vele andere persoonlijkheden.

Enkele weken later werd R. Bodson door Koning Leopold uitgenodigd om zijn film voor te stellen in het kasteel van Laken, in het kader van de voorbereiding van de reis van Koning Boudewijn naar Congo. De hele koninklijke familie was aanwezig. Het verslag van de reis wordt besproken.

De reis van Koning Boudewijn naar Congo leidde tot de productie van een film, die met aanzienlijke middelen werd gemaakt, maar toen hij werd uitgebracht, viel hij niet in goede aarde bij de Belgische ambassadeurs in het buitenland, die hun beklag deden bij Koning Boudewijn. Deze raadde hen aan contact op te nemen met R. Bodson om informatie in te winnen over de film "Réalités Congolaises". Dit gebeurde tijdens een presentatie op de Cercle Royal Africain.

Toen het Congo Information Centre kort daarop contact met hem opnam, heeft onze filmmaker, die zijn desinteresse wilde tonen, de film aan hen terugverkocht tegen kostprijs en zonder royalty's te vragen. De film, die werd toevertrouwd aan professionals, werd geproduceerd in 5 talen: Frans, Nederlands, Duits, Engels en Spaans. Het werd een referentiefilm en kopieën werden naar de VN en naar diplomatieke posten gezonden.

Deze film werd dus oorspronkelijk zonder subsidies geproduceerd en bij de montage en het commentaar werden door de autoriteiten geen criteria opgelegd. Het is dus een zuiver persoonlijk verslag.

In juli 1996 wijdde het RTBF-programma "Inédits" drie programma's aan de informatieonderneming van Robert Bodson.

Begin 2005 ontdekten de vereniging "Mémoires du Congo" en haar Nederlandstalige tweelingzus "Afrikagetuigenissen" deze film. Onder de indruk van de beelden besloten deze verenigingen onmiddellijk een meertalige DVD te maken, die op grote schaal zou worden verspreid.

Daartoe werd een beroep gedaan op een studio die gespecialiseerd is in de reconditionering van oude films, die erin slaagde drie perfect geregenereerde versies te produceren (Frans, Nederlands en Engels) met gebruikmaking van de beste beelden die uit de verschillende gevonden oude films waren gerecupereerd.

Dankzij dit initiatief heeft deze film, die een halve eeuw geleden werd gemaakt, een nieuw leven gekregen en is hij opnieuw een waardevol instrument om informatie te verstrekken over het Belgische werk in Centraal-Afrika.

Volg op Twitter: https://twitter.com/BasedCongo

#BelgischCongo #Documentaire #BelgischKongo

Loading comments...