Gestuigenis Gewestbeheerder "André de Maere d’Aertrycke," over Belgisch Congo

3 years ago
17

Ja, we kunnen absoluut en zonder complexen trots zijn op al die Belgen die samen met de Congolezen dit immense land tachtig keer zo groot als België hebben gecreëerd en ontwikkeld! Het begon allemaal met Leopold II, koning-soeverein van de onafhankelijke staat Congo, een buitengewone persoonlijkheid, die de grondlegger is, zoals de Congolezen zelf grif toegeven.

Het was onder zijn impuls dat de eerste scholen en eerste ziekenhuizen werden opgericht en programma's werden gelanceerd voor de uitroeiing van gele koorts, slaapziekte en malaria. Tegelijkertijd handhaafde hij de rechtsstaat met een onafhankelijke rechterlijke organisatie. Hij deed bijzondere inspanningen om het land te voorzien van de infrastructuur die nodig is voor zijn economische ontwikkeling en bouwde de eerste spoorweg die toegang gaf tot de Atlantische kust, zonder welke "Congo geen cent waard was".

“In de tijd dat de Arabieren de leiders waren, namen ze onze vrouwen en kinderen mee en verkochten ze als slaven. Zonder medelijden plunderden ze het land en verbrandden ze de dorpen; de blanke man verbrandt nooit dorpen, en als we hem thuis bezoeken met kippen en bananen, betaalt hij ons altijd correct voor alles. Hij betaalt ook goed voor de Mupira (rubber). De blanke man heeft de slavenhandel geëlimineerd, maar wij zwarte mannen willen nog steeds dat de blanken vertrekken omdat ze ons dwingen de wegen op orde te houden en we geen oorlog meer kunnen beginnen tegen de buren en we kunnen zelfs de gevangenen niet meer opeten, want als we eten ze, we zijn opgehangen."

We kunnen ook trots zijn op de Belgen die in Congo werkten vanaf de overname door België in 1908 tot de onafhankelijkheid die op 30 juni 1960 werd uitgeroepen. Gedurende deze 52 jaar heeft Belgisch Congo een spectaculaire vooruitgang geboekt in het welzijn van zijn inheemse bevolking. De algemene handhaving van de “Belgische Vrede” (Pax Belgica), het feit dat gratis onderwijs bijna overal de norm was op het niveau van de lagere school en wijdverspreid was in het secundair onderwijs, de oprichting van twee universiteiten, gratis medische zorg verstrekt aan zelfs de meest afgelegen gebieden delen van de kolonie, de ontwikkeling van de landbouw met de introductie van marktgewassen, de industriële exploitatie van mijnbouwproducten, een overschot op de handelsbalans, monetaire stabiliteit, enz. zijn allemaal redenen om trots te zijn op wat onze landgenoten in zo'n korte tijd hebben bereikt!

En dit alles werd bereikt door de dagelijkse inspanningen van degenen die zich met lichaam en ziel wijdden, ondanks de ernstige economische crisis van de jaren dertig en de twee wereldoorlogen die dit tijdperk kenmerkten. Laten we met trots opmerken dat de twee allereerste overwinningen die de geallieerden tijdens deze conflicten behaalden, die waren van de dappere officieren en soldaten van de Belgian Congo Public Force, in Tabora (Tanganyika) in 1916 en in Saio in 1941.

Maar nee, we zijn niet trots op de manier waarop onze politici het lot van Congo speelden tijdens de Ronde Tafel Conferentie, naïef te wedden op hoe de nieuwe besluitvormers hun taak zouden uitvoeren toen hun incompetentie berucht was en zo overduidelijk werd gemaakt. door de vergezochte en onrealistische beloften die aan hun kiezers zijn gedaan. De zeer sterke internationale antikoloniale druk die werd aangewakkerd door de conferenties van Bandoeng en Accra en de gecombineerde negatieve invloeden van de VS en de USSR, de twee rivaliserende grootmachten in die tijd, lieten heel weinig speelruimte voor de Belgen tegenover de vertegenwoordigers van het Congolese volk die graag onmiddellijk onafhankelijkheid, hoewel ze niet allemaal even onverzettelijk waren.

Onze politici hadden passende maatregelen moeten nemen, net als de Fransen en de Britten, om het worstcasescenario het hoofd te bieden en de totale ineenstorting van de staatsstructuren te voorkomen. In plaats daarvan was het een totaal en onvoorwaardelijk “loslaten”! "Mits ze het niet bederven, mijn Congo!" zuchtte Leopold II, op het moment dat hij zijn soevereiniteit aan België overgaf. Helaas, vader, "zij" hebben het bedorven!

En ja, we mogen ook heel trots zijn op de Belgen die nog steeds in Congo werken, zoals die missionarissen die ervoor gekozen hebben om daar te blijven, tegen alle verwachtingen in. Of het nu gaat om leraren, artsen, adviseurs, agronomen, technici in openbare of particuliere ondernemingen, als militair personeel dat verantwoordelijk is voor de vorming van een elitebataljon binnen de FARDC, of ​​als 'coöperanten' in ngo's die efficiënt en echt betrokken zijn als het gaat om verbetering van de levensomstandigheden van de inwoners van dit prachtige land; ze helpen allemaal om de banden te behouden die ons al zoveel jaren verenigd hebben, Belgen en Congolezen!

Volg via Twitter: https://twitter.com/BasedCongo

Video door: https://www.memoiresducongo.be/nl/andre-de-maere-daertrycke/

#BelgischCongo #Congo #BelgischKongo

Loading comments...