Actorul Florin Piersic la Congresul de la Vatra Romaneasca (1992)

2 years ago
97

Pe actorul Florin Piersic, l-am cunoscut pentru prima data prin anii 1974-1976, pe când era ghid, și cantor la Biserica Kretzulescu din București.
În 1991, cu ocazia hirotonirii întru preot a diaconului Eugen Rosu la Biserica Sf. Treime din Los Angeles, California, maestrul Piersic a susținut programul cultural în sala parohială a Sfintei Treimi.
Ne vizitaseră biserica de nenumărate ori, și înnainte de 1989.
IPS Vlădica +Nathaniel la invitat atunci să participe la Congresul ROEA, la Vatra Românească, anul următor, 1992.
Maestrul a acceptat cu mare plăcere invitația. În acest videoclip, oferim doar o segvență din nestematele sale "poante".

..........................................................................

Cred că despre Florin Piersic s-ar putea scrie zeci de volume. Cred, iarăși, că nu ar fi înțelept să-l interviem pe el însuși, despre viața sa, fiindcă atunci chiar că s-ar scrie sute de volume.
În cele ce urmează voi reda câteva amintiri din viața distinsului actor, la reîntâlnirea mea cu el la Los Angeles (1991). Era în ziua de sâmbătă 3 noiembrie 1991. La invitația familiei Jon și Stela Cepoi, renumitul actor Florin Piersic a venit în Los Angeles. Dintre nenumăratele sale apariții în sânul comunității românești, se numără și balul anual al societății Viitorul Român, la hotelul Hilton, la care au luat parte peste 300 persoane. În program au fost incluse și alte nume mari: Corina Chiriac, Maria Ciobanu, Gheorghe Turda, Dumitru Fărcaș, Olimpia și Constantin Draghici și alții. In cadrul programului a avut loc și tradiționalul concurs „Miss - Viitorul Român - 1991”. Am felicitat, din suflet, pe organzatorii evenimentului și le-am adresat urările noastre de, succes, „La anul și la multi ani!”.

a). Participare la activitățile parohiei Sfânta Treime

Duminică, 11 noiembrie 1991, la sfârșitul Sfintei Liturghii, comunitatea noastră a avut binecuvântarea a participa la un spectacol, de peste două ore, susținut în sala bisericii, de renumitul actor Florin Piersic.
Îmi permit luxul de a face o paranteză. Cu pietate, îmi amintesc, cum, în perioada Bobotezei (1973-1975), însoțindu-l pe părintele Vasile Runcanu (părintele Lică, așa după cum era cunoscut în cartier, verisor al părintelui Victor Runcanu, din New York, nr), am vizitat-o pe mama d-lui Florin Piersic, care locuia într-un apartament de pe strada Brezoianu, din București, din preajma bisericii Kretzulescu, de la sala Palatului. După ce părintele sfințea locuința de la etajul 4, dulcea-i mamă a lui Florin Piersic, mama Vera (Elvira), îl implora, pe părinte, să coboare și la etajul 2 (dacă mai țin bine minte, probabil, apartamentul #203), să sfințească și apartamentul lui „Florinel”. Mama Vera ne povestea adesea cât de mult Florinel își iubea, în egală măsură, ambii părinți, pe domnia sa, dar și pe tatăl Ștefan, doctor veterinar din Corlata, localitate din Bucovina, care pe atunci erau separați.
Chiar de la intrarea în locuința actorului, îți apărea în fața ochilor un altar în miniatură, cu candela aprinsă, icoane nenumărate și câteva fotografii înrămate, reprezentând pelicule din cele mai apreciate filme ale actorului. După ce părintele îi sfințea locuința lui „Florinel”, doamna Piersic îi destăinuia cum, zilnic, în genunchi, în fața icoanei Precistei, invocă mila divină șl pe îngerul apărător să-i păzeasca vlăstarul, nevătămat. Momente cu adevărat cutremurătoare și amintiri de neuitat. De aceea, când l-am auzit pe Florin Piersic afirmând că mama lui a fost o „adevarata sfântă”, am lăcrimat. De fapt, cum mărturisea și în alte împrejurări, și bunicul și străbunicul fuseseră preoți, iar tânărul Florin, astăzi marele actor, își petrecea vacanțele, trăgând clopotele bisericii, cum odinioară, Creangă, în satul unde bunicu-i fusese preot.
Vorbind despre evenimentul în sine și despre întâlnirea cu marele actor Florin Piersic, tot afirma, fără să greșesc, faptul că pentru marea majoritate a spectatorilor, momentele cu Florin Piersic au însemnat retrăiri autentice ale vremurilor trecute din România. Florin Piersic a rămas același fermecător actor, din filmele de altădată și de pe scenele teatrului românesc. Îi mulțumim, din tot sufletul! (Florin Piersic la Los Angeles, de pr. Constantin Alecse, în « Viața Creștină », decembrie 1990, p. 9-10)

b). Cuvântul meu, către maestrul Florin Piersic
De câte ori vi s-a spus, domnule Piersic, (știu că-mi reproșați, ca întotdeauna: „Ziceți-mi Florinel, părinte, așa cum îmi zicea mama!"), că sunteti cel mai mare, cel mai talentat, neîntrecut, cel mai chipeș, cel mai inteligent, etc., etc.... de câte ori!!! mai tineți număratoarea?
Nouă, românilor din Los Angeles și, de fapt, de oriunde de pe Continentul Lumii Noi, ne-ați oferit unica posibilitate de a-l cunoaște, personal, pe actorul Florin Piersic, (ceeace în țară ne era hărăzit, numai ocazional, de pe micile ecrane, când vă vizionam nemuritoarele filme), sau pe scenele teatrelor mari, ceea ce nu era la îndemâna oricui, pentru care, din suflet, vă mulțumim!
Pe plan personal, însă, pentru mine, un umil slujitor al Sfântului Pristol, sunteți un personaj cum altu'n lume n-a mai fost: atât de mare și, totuși, atât de modest; atât de viteaz, dar și melancolic, până la lacrimi (mai ales când vi se atinge coarda sensibila, evocarea venerabilei memorii despre părinți și soră); atât de „slobod la ghers”, cu dregătorii acestei lumi, sau chiar și cu fețele alese ale Proniatorului și, totuși, fire profund meditativă și reculeasă, cum se cade unui adevărat și desăvârșit moștean evlavios, al bisericii drept-măritoare!.
De aceea, permiteți-mi o parafrazare a Sfintelor Scripturi, considerându-vă un prieten de demult: „Fericită a fost mama care v-a adus pe lume, și binecuvântat a fost tatăl care și-a trăit viața alături de un fiu desăvârșit”. Câți părinți nu și-ar dori această fericire?! Să ne trăiți maestre Piersic, și „La multi ani!‟ (Marelui actor Florin Piersic, de pr. Constantin Alecse, « Viața Creștină », decembrie 1991, p. 18).

SURSA: Reîntâlnire cu actorul Florin Piersic
(www.constantinalecse.com/capit-09-amintiri-C-C8-A-cinematografie.htm#8)

Loading comments...