Istoricul Bisericii din Hermeziu "Sf. Împărti Constantin si Elena"

1 year ago
612

Istoricul Bisericii din Hermeziu "Sf. Împărti Constantin si Elena"
Siteu pe FB - https://www.facebook.com/parohia.hermeziu

Biserica din Hermeziu cu hramul „Sf. Imparaţi Constantin şi Elena” a fost construită în 1839 de către Spătarul Costache Negruzzi. Biserica este construită în stilul clasicismului având formă bazilicală de navă cu absida altarului semicirculară. În partea de vest are un exanortex închis, susţinut de şase coloane cilindrice. Altarul este despărţit de naos printr-o arcadă aflată deasupra catapetesmei. Naosul şi pronaosul formează o singură navă, cu plafonul drept şi cu un cafas în partea de apus a naosului prin care se accede în clopotniţă. Pe plafonul altarului este pictata icoana Domnului Savaot, iar în naos icoana Mântuitorului Hristos si a celor patru Evanghelisti. Pictura este executată în ulei, în stil neobizantin. Din patrimoniul Bisericii fac parte si numeroase carti de cult tipărite după anul 1800. De o importanţă deosebită sunt şi pietrele funerare ale scriitorului şi ctitorului Constantin Negruzzi, Leon Negruzzi, Gh. C. Negruzzi şi Ana Sturza.

După cum atestă o inscripție din 1887 a preotului paroh Petru Filiorianu pe prima pagină a unei evanghelii, înainte de construirea actualei biserici a existat în sat o bisericuță de lemn.
Biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena" a fost construită în anul 1839 de către spătarul Costache Negruzzi. Deasupra intrării în pronaosul bisericii se află o pisanie scrisă în limba română cu caractere chirilice, care conține două versuri din poemul "Inscripții":
"În acest lacaș de pace, unde Domnul se mărește,
Omul întăi se botează, cănd se naște pre pământ,
Și apoi cu a lui soție vine de se însoțește,
În sfărșit aicea află liniștire în mormânt.
Nașterea, viața, moartea, sufleteasca măntuire,
În acest loc se adună și d'amarul lumii greu
Omul scapă cănd se duce ca se'și iae resplătire
De la dreapta îndurare, a bunului Dumnezeu.
S'au zidit de spatarul C. Negruțți. În anul 1839."
Biserica a fost renovată în anul 1935, în timpul păstoririi preotului-paroh Ioan Sandu, cu cheltuiala enoriașilor. Cu acest prilej s-a amplasat pe zidul bisericii un medalion metalic cu următorul text: "Act comemorativ. S'au săvârșit renovarea acestui svn locaș prin stăruința onoratei familii ctitoriale: Negruzzi-Miclescu-Racovitză-Cerchez și obolul enoriașilor din satul Hermeziu în timpul păstoriei C.S. Preot Ioan Sandu paroh cu concursul dlui D. Sebastian consilier parohial și Cr. Vizitiu cântăreț. 1935".
În fața bisericii a fost amplasat un monument al eroilor locali din cel de-al doilea război mondial. Pe monument stă scris “PRO PATRIA 1940 – 1945 Eroilor din Hermeziu pioasă recunoștință și veșnică pomenire”. Sunt înscrise apoi 49 de nume, dintre care patru perechi de frați.
Costul construirii monumentului eroilor a fost acoperit de familia ing. Ion Anton, în memoria tatălui, dispărut pe front, și a tuturor eroilor din satul Hermeziu.
Ing. Ion Anton a acoperit și costul integral de împrejmuire a bisericii cu fier forjat drept mulțumire lui Dumnezeu pentru sănătatea familiei, pentru a sa îndelungată înzilire și iertarea păcatelor personale.
Începând din anul 1995, când a fost inaugurată Casa memorială Costache Negruzzi, în perioada hramului bisericii din Hermeziu (sărbătoarea religioasă a Sfinților Împărați Constantin și Elena), se organizează anual manifestarea "Constantin Negruzzi –- In memoriam". Aceste manifestări au debutat cu o slujbă de pomenire oficiată la mormântul scriitorului Costache Negruzzi din curtea bisericii.
........
Sursa (Ion Anton, Los Angeles, California, fiul Hermeziu-lui) – www.ion-anton.com/hermeziu.htm
Siteu: www.ion-anton.com

Loading comments...